kabukları soyulduktan sonra ortadan ikiye bölünen greyfurt, bıçağın deymiş olduğu yüzeyler üzerine tuz dökülerek afiyetle yenilir... yerken ağzı fazla açmamak lazım, malum güzel yırtıklar açabilir.
Tropik bir meyve olan greyfurt, mineral ve vitamin açısından zengin sulu bir meyvedir. Kalorisi düşük olan greyfurt aynı zamanda ekşi, biraz acımsı ve ağızda bıraktığı tuzlu tadıyla yemeklerde de kullanılabilmektedir.
Greyfurtun en çok yenilme şekli kabuklarını soyarak tüketmektir. Kabukları soyulduktan sonra dilimlere ayrılır ve portakal gibi tüketilir. Tadı acımsı olduğu için üzerine şeker dökerek yiyenlerin sayısı da oldukça fazladır. Greyfurt tarçınla birlikte ızgarada sotelenerek de tüketilebilir.
Greyfurt suyu, portakal ve mandalina suyu ile karıştırıldığında acı lezzeti de ortadan kalkmakta ve böylece çocuklara da içirilebilmektedir. Greyfurt suyu ile karışım hazırlarken, narenciye sıkacağı ya da büyük boy limon sıkacağı kullanabilirsiniz.
Greyfurt un doğrudan diyabet şeker hastaları için bilinen bir yan etkisi ve zararı yoktur.
İlgili 44 soru bulundu
Greyfurt ilaçların karaciğerde ve bağırsaklarda çözülme işlemini durdurarak aşırı doza yol açabiliyor. Greyfurtla ilaçların sisteme karışması arasındaki ilişkiyi araştıran uzmanlar, bu meyvayla birlikte alındığında tehlike yaratan ilaç sayısının arttığını belirtiyor.
Meyve sıkacağınız ile, (yoksa limon sıkacağı da olur) greyfurtları ve portakalı sıkıyoruz içerisine de 1 çay kaşığı toz şeker ilave edip kadehlere paylaştırıyoruz. Afiyet olsun. Cilt için Çok faydalıdır.
İçeriğindeki C vitamini, potasyum, likopen ve lifli yapısı ile kalp ve damar sağlığını korumaya katkıda bulunan greyfurt, kalp krizi ve artrit sorunlarının yaşanma olasılığını azaltıyor. Kan basıncını düşürerek tansiyonu ve kan akışını iyileştiren greyfurtun ideal düzeyde tüketimi, adeta sağlığa sağlık katıyor.
Greyfurt içinde bulunan besin elementleriyle metabolizmanızın sağlıklı çalışmasına yön verir, sağlığınızı korur ve geliştirir. Zayıflama diyetlerinde kilo vermenize katkıda bulunur. Greyfurtun kalori değeri, enerjisi diğer meyvelere kıyasla düşük, su oranı yüksek.
greyfurt zor bir meyvedir. dikkat edilmelidir. o zarlar ayıklanır da, içindeki meyvesi bir tabaga biriktirilir, uzerine de bir miktar tuz serpilip yenirse muhteşem leziz oluyor.
Zayıflatan greyfurt kürünü sabah kahvaltıdan 30dk kadar önce aç karnına 1 bardak ve akşam yatmadan 1 saat kadar önce 1 bardak olarak içmelisiniz. Yağ yakan metabolizma hızlandıran greyfurt kürünü düzenli olarak en az 1 ay kullanılmalıdır. Bir gün kullanıp diğer gün kullanılmadığında yeterli fayda sağlamayacaktır.
C vitamini ve diyet lifleri açısından oldukça zengindir. Günde bir tane tüketilen greyfurt tüm gün gerekli olan C vitamini ihtiyacını sağlar. Glisemik indeksi düşük olan bu meyve, kandaki insülin düzeyini düşürerek vücudun yağ depolamasına engel olur. Greyfurtun bilinen bir zararı yoktur.
Greyfurt içerisinde yüksek oranda potasyum bulunmaktadır. Böbrek çalışmadığı durumda ise vücutta bulunan fazla potasyumun atılamaması nedeniyle zehirlenmelere yol açabilmektedir. Diş minesi erozyonu olan kişilerin de greyfurt tüketmemesi gerekmektedir. Greyfurt içerisinde yüksek oranda sitrik asit bulunmaktadır.
Hastaların şekere veya gribe iyi geldiğine inanarak greyfurtu fazla tükettiğini söyleyen Prof. Dr. Ekrem Algün, "Bu son derece yanlış. Çünkü meyvenin ekşi ya da tatlı olması asla ve asla şekeri yükseltip düşürmesi anlamına gelmiyor" dedi.
Eğer aç karnına greyfurt suyu içerseniz, mide yanmasına neden olabilir. Günün herhangi bir diliminde 1 su bardağı kadar içerek faydalarını görebilirsiniz. Düzenli olarak bir ilaç kullanıyorsanız, doktorunuz onay vermişse ilaçlardan 4 saat önce ya da sonra tüketmeniz sağlıklı olacaktır.
Kalp sağlığını korur: Greyfurt zengin besin değerleri sayesinde kandaki lipit değerlerini azaltır. Kolesterol ve trigliserit sorunları yaşayanların tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca içeriğindeki potasyum kan akışını düzenler ve kan basıncını düşürücü bir etki sağlar.
Yıllardır yağ yaktırır, kilo verdirir ümidiyle greyfurt suyu içip durduk. Hatta bazılarımız sabah aç karnına bardak bardak greyfurt suyu içmekten mide rahatsızlıklarına hastalıklarına sebep oldu. Greyfurt yağları yakmaz, gerçek hayatta hiç bir besinin direk yağ yakıcı etkisi yoktur.
Greyfurtu yoğurtla ye
Midenizde problem var ise, salatalara sirke ve limonu az kullanın. Ayrıca portakal ve greyfurt gibi besinleri mide koruyucu özelliği olan yoğurtla tüketin" dedi.
Greyfurtun saymakla bitmeyen faydalarının yanı sıra bazı kişilere zarar verdiği de bilinmekte olduğundan uzmanlar uyarmaktadır. Greyfurt potasyum bakımından çok zengin bir meyvedir. Bu yüzden böbrek yetmezliği ya da böbreklerde işlev kaybı gibi sorunu olan kimselerin greyfurt tüketimi tavsiye edilmemektedir.
Statin dediğimiz bu ilaçlardan simvastatin (Zocor Lipovas, Zovatin), lovastatin ve atorvastatin (Lipitor, Ator, Tarden) kullanan kişilerde greyfurt suyu içilince kan düzeyleri 2-16 kat artmakta ve zararlı olmaktadır. Bu nedenle bu tür kolesterol düşürücü ilaç kullananların greyfurt suyu içmemeleri gerekir.
Greyfurdun kabuğunun iç kısmında yer alan beyaz zar, acımsı bir tada sahiptir ve çoğu zaman kabukla beraber atılır. Ancak artık atmamanızda fayda var. Çünkü uzmanlar bu zarın çok yararlı olduğunu ve mümkün olduğunca kişilerin bunu yemesi gerektiğini vurguluyor.
Beslenme uzmanların mümkünse her gün 1 greyfurt ya da 1 bardak greyfurt suyunun düzenli olarak tüketilmesini tavsiye etmektedir. Greyfurt faydalarının yanında yan etkilileri de olduğundan kronik rahatsızlığı olan ve düzenli ilaç kullanan kişilerin doktorlarına danışmadan tüketmemeleri tavsiye edilmektedir.
Biz de sevmeyenlerin nufüsunu azaltalım dedik, greyfurtun suyunu sıkıp, nefis mi nefis bir kek yaptık. Greyfurtlu kekin tam buğday unlu harcına, pekmez ekleniyor. Bu harca yağ ve kabartma tozu girmiyor. Bilinen keklerin aksine biraz daha sert kıvamlı oluyor kendileri.
Yapılan araştırmalara göre sindirim süresini artıran lifler sayesinde greyfurt iştah kontrolü için etkili meyvelerden biridir. Düzenli greyfurt tüketimi kalbe de faydalıdır.
Greyfurt sağlık için önemli yararları bulunan bir yiyecek. Sarı, pembe, kırmızı gibi türleri var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri