Sebze üretim alanlarının 2004 yılı itibariyle bölgelere göre dağılımı incelendiğinde, Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinin sebzecilik açısından önemli bölgeler olduğu ve sebze üretim alanlarının yaklaşık % 60'ının bu üç bölgede yer aldığı görülmektedir (3).
Sebze üretimi yapmak için en ideal ve verimli toprak, gevşek olan, humusca zengin, kumlu ve killi karışımlı topraklardır.
Bu bölgemiz Aydın, Balıkesir, Burdur, Çanakkale, Denizli, Isparta, İzmir, Manisa ve Muğla illerinden oluşmuştur. Sebze üretiminin en yoğun olduğu iller İzmir, Manisa, Aydın, Balıkesir, Muğla ve Çanakkaledir.
Güney Ege Bölgesi incir, kestane ve zeytin üretiminde ülkenin lider bölgesidir. Bu meyvelerin yanı sıra üzüm, nar, turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
Meyveler: Karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek. Sebzeler: Taze fasulye, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan, salatalık, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce, bamya.
İlgili 27 soru bulundu
Türkiye'de sebze üretimi çoğunlukla modern yöntemlerle yapılmaktadır. Toprak bakımı, sulama, çapalama ve zararlılarla mücadele isteyen sebze üretimine iklimden dolayı en elverişli yerler, Akdeniz ve Ege'nin kıyı kesimidir. Bu kesimlerde verim yüksektir. Ayrıca buralar seracılığa da elverişlidir.
Bostan sebze bahçesi anlamına gelir.
ülkemizde sebze meyve en çok hangi bölgede yetiştirilir? Akdeniz bölgesi Türkiye'nin meyve piyasasında önemli bir yere sahiptir. Bu vesileyle cevap AKDENİZ BÖLGESİ OLACAKTIR..
Jak meyvesi; 1,20 metre çapı ve 50 kiloya çıkabilen ağırlığı ile ağaçta yetişen en büyük meyve unvanına sahip. Bu meyvenin ağırlığı ve boyu bakımında adeta bir karpuz büyüklüğünde olduğunu söyleyebiliriz.
Sebze üretim alanları sebze türleri yönünden incelendiğinde; en fazla üretim alanına sahip sebze türlerinin sırasıyla domates, karpuz, taze fasulye, hıyar, patlıcan, kavun ve lahana olduğu görülmektedir.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Ülkemiz 22,7 milyon tonluk üretimi ile dünya sıralamasında dördüncü sırada yer almakta ve küresel yaş sebze üretiminden %2,2 oranında pay almaktadır. ve portakal (71,3 milyon ton) ürünleri takip etmektedir.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Bu sınıflandırma sisteminde sebzelerin soğuk koşullara dayanma özelliği esas alınmaktadır. Bezelye, pazı, ıspanak, lahana, sarımsak, kırmızı pancar, soğan, kereviz, turp, brokoli, tere, bakla, maydanoz, brüksel lahanası, marul, enginar, pırasa, havuç.
Torf Toprağın İçeriği
Bu zengin toprağın içerisinde fazla karbon bulunması, bitkilerin gelişiminde ihtiyacı olan besinleri almasına önemli düzeyde katkı sağlar. Torf toprağın kaliteli olmasının en büyük sebebi ise tamamen organik olmasıdır.
Ülkemiz zeytin üretiminin %48'ini karşılayan Ege Bölgesi, tütün üretiminin de %50'sini gerçekleştirmektedir. Gediz ve Menderes gibi önemli ovalarda, ülkemizin üzüm üretiminin %40'ı gerçekleştirilmektedir. Hatta ihraç edilen çekirdeksiz kuru üzümlerin tamamı da Ege Bölgesi'nde yetiştirilmektedir.
Akdeniz ikliminde yetişmekte olan ürünler genel olarak turunçgiller, tütün, muz, buğday, pirinç, gül, haşhaş ve de pamuk şeklinde yer almaktadır. Akdeniz ikliminin tarım faaliyetleri üzerine etkisi özellikle bu sayılan ürünler arasında yer almaktadır.
İç Anadolu Bölgesi'nde tahıl dışında, büyük ölçekte şekerpancarı, ayçiçeği, fasulye, nohut, soğan, patates, kabak, mısır, çeltik, fındık, sarımsak, havuç, domates ve meyve üretimi de gerçekleştiriliyor.
Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
Sebzeler, insanların ya sevdiği ya da nefret ettiği yiyecekler arasında. Sebzelerden nefret etmenin yarattığı en önemli sorun, tartışmasız sağlığa en faydalı gıdalar olması. Yani sebze yemiyorsanız; lif, antioksidan ve güçlü fitokimyasalar beslenmenizde yer almıyor.
Turfanda Meyve Sebze Ne Demek? yüzyılda literatüre giren turfanda kelimesi, hem beklenenden önce hem de mevsimin başında yetişen meyve ve sebzeler için kullanılır.
Patates, fasulye, bakla, bezelye, kabak, patlıcan, sivri biber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber. Kereviz, lahana, Brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa, ıspanak, pazı, kara turp, kırmızı turp.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri