Diğer narenciyelerde olduğu gibi greyfurt mevsimi de kış aylarıdır.
Greyfurt Hasadı
Turunçgil ağaçlarının tamamı Ekim ve Kasım aylarında hasat edilmeye başlanmaktadır.
Kasımdan şubata kadar taze olarak reyonlarda bulabileceğiniz greyfurt, yaraları iyileştirme konusunda oldukça başarılıdır. Hücre onarımını hızlandırdığı için sizi hastalıklardan bir an önce kurtarır. Greyfurt meyvesini çiğ olarak tüketebilir, kabuklarından ise reçel yapabilirsiniz.
Yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk alanlarda kolayca yetişebilen greyfurt, genel olarak -2 santigrat dereceden soğuk ve 40-45 santigrat dereceden sıcak alanlarda yetiştirmeye uygun değil.
Akdeniz, Güney Ege, Güney Marmara kıyıları turunçgil yetişmesi için Türkiye'nin en uygun kesimleridir. Antalya, Mersin illeri Türkiye'nin en büyük turunçgil üreticileridir.
İlgili 38 soru bulundu
Statin dediğimiz bu ilaçlardan simvastatin (Zocor Lipovas, Zovatin), lovastatin ve atorvastatin (Lipitor, Ator, Tarden) kullanan kişilerde greyfurt suyu içilince kan düzeyleri 2-16 kat artmakta ve zararlı olmaktadır. Bu nedenle bu tür kolesterol düşürücü ilaç kullananların greyfurt suyu içmemeleri gerekir.
İçeriğindeki C vitamini, potasyum, likopen ve lifli yapısı ile kalp ve damar sağlığını korumaya katkıda bulunan greyfurt, kalp krizi ve artrit sorunlarının yaşanma olasılığını azaltıyor. Kan basıncını düşürerek tansiyonu ve kan akışını iyileştiren greyfurtun ideal düzeyde tüketimi, adeta sağlığa sağlık katıyor.
Greyfurtla beraber olumsuz etkiler yaratan ilaçlar arasında tansiyon, kanser ilaçları, kolesterol düşürücü statinler ve organ naklinden sonra bağışıklık sistemini bastırmak için kullanılan ilaçlar yer alıyor. Greyfurtun içindeki furanokumarin adlı kimyasal madde ilaçları çözen enzimleri öldürüyor.
Greyfurtun aşırı kullanımı meme kanserini tetikleyebilir. Özellikle greyfurt suyu tüketimini en aza indirmeye özen gösterin. Hormon bozukluğu yaşayan bireyler doktora danışarak tüketirse daha iyi olur bu gibi durumların hastalığın daha da artırıcı olabileceği gözlemleniyor.
Bailey'e göre greyfurt yendikten ya da suyu içildikten uzun süre sonra bile etkileşime giren bazı ilaçlar mide-bağırsak kanaması, solunum durması ve ani ölüme yol açabiliyor. Uzman, hastaların doktor ya da eczacılarına ilaç kullanırken greyfurt tüketmenin zararlı olup olmayacağını sormalarını tavsiye ediyor.
Kış meyvelerinin başında tatlı, sulu ve lezzetli greyfurt geliyor. Kış mevsiminin gözde meyvesi ocak ayında olgunlaşır.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
En çok %72 oranla Çukurova bölgesinde üretilen narenciye, greyfurtun %96'sı da Çukurova Bölgesi'nde yetiştirilir. Muğla 3621 ton olarak sıralanmıştır. Tablodan da görüldüğü gibi greyfurt üretiminde Akdeniz Bölgesi 1. Sırada yer almaktadır.
Greyfurt veya altıntop (Citrus paradisi), sedef otugiller (Rutaceae) familyasından bugün birçok çeşit ve kültür formları yetiştirilen, yaprak dökmeyen meyve türü.
Pomelo aynı zamanda turunçgiller içinde en büyük meyvelere sahip olan türdür. Meyvelerinin çapı 15–25 cm'i bulabileceği gibi. Ağırlıkları 2 kilograma kadar çıkabilir.
kabukları soyulduktan sonra ortadan ikiye bölünen greyfurt, bıçağın deymiş olduğu yüzeyler üzerine tuz dökülerek afiyetle yenilir... yerken ağzı fazla açmamak lazım, malum güzel yırtıklar açabilir.
Ancak greyfurt çok başka bir yerde. Acı tadıyla yemesi zor bir meyve olsa da içerdiği vitaminler, lifler ve bileşenler ile sağlıklı bir vücuda sahip olmanıza yardımcı olur. Uzmanların ısrarla önerdiği greyfurtu tek başına tüketemeyenleriniz varsa, karışık meyve suları ya da meyve salataların içinde tüketebilirsiniz.
Greyfurtun içerisinde potasyum oldukça fazladır. Bu sebeple, potasyum içeriği fazla olan greyfurtun, böbrekleri çok iyi çalışmayan bireyler tarafından tüketilmesi sakıncalıdır. Çünkü böbrekler aşırı şekilde yüklenen potasyumu kandan atamadığı sürece böbreklerde bazı komplikasyonlara neden olmaktadır.
Greyfurt içinde bulunan besin elementleri ile metabolizmanızın sağlıklı çalışmasına yön verir, sağlığınızı korur ve geliştirir. Zayıflama diyetlerinde kilo vermenize katkıda bulunur. Her gün 1 adet greyfurt tüketin. Tok karnına ve öğün üzerine greyfurt yerseniz maksimum fayda sağlamış olursunuz.
Sağlıklı bireyler günde 1 adet greyfurt tüketebilir veya 1 bardak greyfurt suyu içebilir. Aşırı tüketilmesi sağlık açısından ciddi sorunlara yol açabilir.
C vitamini ve diyet lifleri açısından oldukça zengindir. Günde bir tane tüketilen greyfurt tüm gün gerekli olan C vitamini ihtiyacını sağlar. Glisemik indeksi düşük olan bu meyve, kandaki insülin düzeyini düşürerek vücudun yağ depolamasına engel olur. Greyfurtun bilinen bir zararı yoktur.
Greyfurt tüketmenin vücut için sağladığı birçok fayda olmasına rağmen bazı kişilerin tüketmemesi gerekmektedir. Diş minesi erozyonu olan kişilerin greyfurt yememesi gerekmektedir. Reflü hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ve ilaç etkileşim riski olan kişiler tarafında da greyfurt tüketilmemelidir.
Greyfurt nasıl bir meyvedir? Greyfurt aslında portakalla pomelo denen bir başka bitkinin tozlaşmasıyla ortaya çıkan bir ara formdur. İçerik portakala göre daha az tatlı, ekşiye yakın ve buruktur. Ama besin değerine bakıldığında A vitamini ve C vitamini açısından zenginleşmiş bir biçimi oluşturur.
Greyfurt yeşil renkte başlar ancak daha sonra sarı veya turuncuya döner. Meyvenin renk değiştirmesini bekleyin, ardından meyve suyuyla birlikte büyük ve ağır görünenleri arayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri