Amalgam dolgu; gümüş tozlarının, civa içinde eritilmesiyle hazırlanan bir dolgu çeşididir. Gri renkte olmaları ve basınca karşı dirençli olmalarından dolayı arka dişlerde kullanılır.
Küçük kavitelerde kompozit dolgu kullanılması avantajlı , çünkü; dişin doğal yapısından çok az madde kaybetmisine neden olur. Derin çürüklerde amalgam dolgu tercih edilmeli, çünkü;uygulama sırasında asit gibi tahriş edici madde kullanılmadığı ve sertleşirken ısı açığa çıkarmadığı için daha avantajlıdır.
Amalgam, oda sıcaklığında sıvı halde bulunan bir metal olan civa ile katı halde bulunan gümüş, kalay, bakır, çinko gibi diğer metal tozlarının karıştırılmasıyla elde edilen özel bir alaşımdır.
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür. Yıllar öncesinde başarılı bir materyal olan amalgamın etkileri araştırılmıştır. Bazı hastalar için çeşitli sorunlar meydana gelebilmektedir. Metale karşı alerjik reaksiyon gösteren hastalar için amalgam dolgular tavsiye edilmemektedir.
Amalgam dolgu, bir zamanlar çürük nedeni ile oluşan boşlukları doldurmak için kullanılan en yaygın malzemelerden bir tanesiydi. Gümüş görünümlü olduğu için gümüş dolgu olarak da bilinmektedir. Günümüzde çürükleri tedavi etmek ve oluşan boşlukları doldurmak için diş renginde malzemeler kullanılmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Hyalüronik asit kendi hacminden bin kat fazla su tutabilir ve uygulandığı yerde uzun süre şekli bozulmadan kalabilir. Bu nedenle çok ideal ve en çok tercih edilen dolgu maddesidir, kozmetik ürünlerde genellikle kullanılır.
Çürük, kırık, aşınmış ya da küçük şekil değişiklikleri istenen dişlerin tedavisinde beyaz dolgular (komposit dolgu) kullanılabilir. Beyaz dolgular halk arasında lazerli ya da ışınlı dolgu olarak bilinmektedir. Beyaz dolgular, siyah dolguların (amalgam) dolguların kullanılabildiği her alanda kullanılabilirler.
Amalgam Dolgu Yutulursa? Yutulan amalgam dolgular genellikle kırılan dolgunun küçük bir parçasıdır ve çoğu zaman kişiye zarar vermeden dışkıyla atılırlar. Genellikle endişelenecek bir durum ortaya çıkmaz.
Amalgam dolguyu çıkarmak, hassasiyet gerektiren bir işlemdir. Dolgu içindeki cıva hasta ve hekime zarar verebilir. Özellikle söküm sırasında çıkan parçalara ve gaz yayılımına dikkat edilmelidir. Dolayısıyla işlem öncesi bazı önlemler alınmalıdır.
Amalgam dolgular hekim tarafından iyi yapıldığı ve hasta tarafından iyi bakıldığı müddetçe ağız kokusu yapmaz.
Amalgam Dolgu Yaptırabilir Miyim? Dünya sağlık örgütü bu konuda kesin bir yasak koymuş değildir.
Hospitadent Yönetim Kurulu Üyesi Diş Hekimi Recep Eşkar, amalgam dolguların bakır, kalay, gümüş ve civanın karışımıyla elde edilen güçlü restoratif dolgular olduğunu belirterek, "Amalgam dolgunuz varsa söktürmeyin." uyarısında bulundu.
Dental amalgam, en ucuz dolgu malzemesi türüdür.
Doktor tecrübesi, kullanılacak olan dolgu miktarı, dolgu markası gibi durumlar fiyatlar üzerinde etkilidir. Geçmiş yıllara ait veriler incelendiğinde 1 ml dolgu fiyatı 1000 TL ile 2000 TL arasında değişir.
KOMPOZİT DOLGUNUN ÖMRÜ NE KADARDIR? Seçilen malzemeye, uygulama hassasiyetine, hastanın ağız hijyenine ve beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterir, genellikle 10-15 yıl bazen daha fazla ağızda kalabilmektedir.
Aynı bölgede bulunan dişlere aynı seansta rahatlıkla dolgu yapılabilir, ancak dolgu yapılacak dişler aynı bölgede değilse örneğin bir diş sağ altı çenede diğeri sol alt çenede ise ve dolgu anestezi altında yapılacaksa aynı seansta iki dişe dolgu yapmaktan kaçınmak gerekir.
"Hatalı diş dolgusu nasıl anlaşılır?" sorusunun cevabını öğrenmek için dişlerinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken herhangi bir ağrı veya hassasiyet hissederseniz, diş hekiminize görünün. Bu belirtiler, hatalı diş dolgusunun bir işareti olabilir.
Kırılmış ve çürük oluşmuş amalgam dolgular sökülebilir. İçerdiği çivadan ötürü bu tip aşınmalara rağmen ağızda kalmaya devam etmesi özellikle ağzında çok sayıda amalgam dolgusu olan hastalarda, bazı sistemik hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.
Amalgam dolgular siyah renkte olduğu için günümüzde artık estetik beklentileri karşılamamaktadır. Varolan amalgam dolgular hekiminizin uygun görmesi durumunda beyaz dolgular ile değiştirilebilir.
1- Amalgam Dolgu ile MR Çekilir mi? Amalgam dolgu ile MR çekimi gerçekleştirilebilmektedir.
Eskiyen amalgam dolgular, mutlaka yenilenmelidir. Yenilenmeyen amalgam dolgular diş hassasiyetine sebebiyet verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri