Grip başlangıcı anidir ve fakat soğuk algınlığı belirtileri yavaş yavaş başlar. Grip başlangıcı anidir ve fakat soğuk algınlığı belirtileri yavaş yavaş başlar. Gripte öksürük, kas ağrıları, baş ağrısı, kırgınlık ve halsizlik belirgin görülürken soğuk algınlığında ise bu belirtiler nadir görülür.
Soğuk algınlığı ve nezle aynı şeydir ancak grip daha değişik bir rahatsızlıktır. Bu iki hastalığa at virüsler tamamen birbirinden farklıdır. Soğuk algınlığı grip olarak bilinse grip çok daha ağır seyredebilir, çok ciddi ölümcül vakalar ile karşılaşılabilir ancak soğuk algınlığı bu kadar şiddetli bir tabloda ilerlemez.
Soğuk algınlığı (nezle) çoğunlukla grip ile karıştırılır. Ancak, nezle gribe göre çok daha hafif atlatılan bir rahatsızlıktır. Gripte burun akıntısı şikayeti olmazken, nezlede ana şikayet burun akıntısıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Grip tedavisinde ağrı kesici ve ateş düşürücüler sıklıkla kullanılır. Tedavide aspirin kesinlikle kullanılmamalıdır. Bol sıvı alınmalı ve yatak istirahati yapılmalıdır. Taze meyve ve sebzeler bol tüketilmelidir.
Grip çoğunlukla 7 gün içinde kendiliğinden iyileşse de bazı durumlarda hastalık kötü seyredebilir. Grip farklı bir hastalığa neden oluyorsa ve kişinin ateşi düşmüyorsa, mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Üşütme olarak ifade edilen soğuk algınlığı, vücudun üst solunum yolunda yani burun boşluğu, geniz, ağız boşluğu ve gırtlak bölgesinde iltihaplanmayla sonuçlanan bir virüs enfeksiyonunu ifade eder.
Gribin bir günde geçmesi için özellikle istirahat çok önemlidir. İstirahat etmeden grip hastalığının bir günde geçmesi olanaksız bir durumdur. Aynı zamanda bol bol sıvı tüketmek vücudun grip virüsünden hızlı bir şekilde kurtulmasını sağlamaktadır.
Soğuk Algınlığı/Nezle
Ateş sık görülür ve 38 derecenin üzerindedir. 3-4 gün devam edebilir. Ateş nadiren görülür. Sık görülür, şiddetlidir.
Sık görülen belirtiler; ateş (38 - 41°C), baş ağrısı, yorgunluk hissi, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve kas ağrıları gibi yakınmalardır. Ateş, genellikle 3-5 gün sürer. Yorgunluk ve halsizlik daha uzun sürebilmesine rağmen sağlıklı kimselerde grip semptomları yaklaşık bir hafta sürer.
Gribal enfeksiyonlarla beraber de çok fazla görülen su gibi burun akıntısında eğer görülen sümük kanlı vs. değilse korkulacak bir durum yoktur. Genellikle bu şekilde olan burun akıntısı berraktır. Burnun aşırı boşalmasıyla kişi rahatlamaktadır. Ancak yeniden akıntı olunca yine rahatsızlık verici bir durum oluşur.
Üşütme, genellikle havaların soğuması ile kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Günlük hayatta da çok fazla karşılaşılan soğuk algınlığı ve grip benzeri şikayetlerdir.
Soğuk bir duş almak bağışıklık sistemine güç vererek hastanın soğuk algınlığını atlatmasına yardımcı olur. Sıcak bir duş ise kişiyi rahatlatır, kaslarını gevşetir, ağrıları azaltmaya yardımcı olur ve uykuya dalmayı kolaylaştırır. Böylelikle soğuk algınlığına sahip hastalara da iyi gelmektedir.
Yeni Zelanda'daki Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü'nden bilim insanlarının gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, Parasetamol içeren ilaçların aslında her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen grip hastalığının atlatılmasında hiç bir etki göstermediğini, hastaların ateşini düşürmediğini ve kendilerini daha iyi hissetmelerini ...
Soğuk algınlığı için doktorlar yazdıkları ilaçların hiçbir faydasının olmadığını bilirler, ama kendilerinden mucize bekleyen hastalarını ilaçsız göndermeleri de mümkün değildir. Doktorlar, eczacılar ve ilaç firmaları soğuk algınlığına bayılır.
Dinlenme, bol sıvı tüketimi, ateş düşürücü ilaçlar, burun açıcı spreyler ve öksürük şurupları gibi semptomları hafifletmeye yönelik önlemler alınabilir. Ayrıca, hijyen kurallarına dikkat etmek, elleri sık sık yıkamak ve kalabalık ortamlardan kaçınmak da enfeksiyon riskini azaltmada önemli rol oynar.
Hastalık sonbahar ve kış aylarında daha sık görülür. Hastalığın kuluçka süresi 24 - 72 saattir. Soğuk algınlığının süresi genellikle 1 hafta kadardır.
Uzun süre devam eden grip tedavi edilmezse zatürre, bronşit, sinüzit gibi hastalıklara yol açabileceği gibi, öncesinde astım ve kalp yetmezliği bulunan hastalarda bu hastalıkların tablolarının ağırlaşmasına sebep olabilir. Özellikle risk altındaki hasta gruplarında, zatürre ciddi bir komplikasyondur.
Su, meyve suyu, ıhlamur, ekinezya ve nane çayı başta olmak üzere bol sıvı tüketilmeli: Soğuk algınlığının yol açtığı vücuttaki su kaybını telafi etmek için hastalık süresi boyunca bol su, taze meyve suları ya da ıhlamur, ekinezya ve nane gibi bitki çayları tüketilmelidir.
Ayrıca hasta kişinin dokunduğu virüs içeren yüzeylere dokunan bir kişinin de ellerini ağız, göz ve buruna götürmesi ile de bulaşma olabilir. Bu nedenle ofis ortamları gibi birçok kişinin birbiriyle yakın bulunduğu kapalı ortamlarda virüs hem hava hem de temas yolu ile yayılabilir.
Bol sıvı almak, C vitamininden zengin taze meyve ve sebzelere ağırlık vermek, protein gücü yüksek besinler, sıcak, bol proteinli ve baharatlı çorbalar (tavuk suyu çorbası) içmek iyileşme sürecinizi hızlandırmada son derece etkili.
En iyi, en az zararlı ateş düşürücü parasetamol grubu ilaçlardır. Günde 3-4 kez düzenli aralıklarla kullanılması önerilir. Bu ilaçlar 72-96 saat kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri