Griple savaşmada bol bol su tüketmek de şarttır. Grip hastalığı oluşum açısından incelendiğinde, mikropların vücuttan atılması ve vücutta çoğalmaması için en doğal ve en pratik çözümün su içmek olduğu görülür.
Su: Grip ve soğuk algınlığında vücudumuzdan toksinlerin ve mikropların daha kısa sürede atılabilmesi için mutlaka yeterli su tüketimine ihtiyaç vardır. Özellikle griple beraberinde gelebilecek olan yüksek ateş, ishal vb. gibi durumlarda yüksek sıvı kayıplarına karşı günlük 10-12 bardak su tüketmek gerekmektedir.
Enerji ihtiyacının karşılanması için; protein, posa, vitamin ve minerallerden zengin bir beslenme programı uygulanmalıdır. Su tüketimi, olası sıvı kaybı nedeniyle 2,5-3 lt.
- “Grip; öksürük, balgam ve geniz akıntısı yaparak beyne giden üst solunum yollarını temizliyor. Eğer bu boşaltım gerçekleşmezse vücutta atık kalmasına sebebiyet vermiş oluruz.
Su özellikle besinlerin sindirimi, emilimi, taşınması ve zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılması açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda grip döneminde vücut ısı denetimine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle grip olduğumuzda da günde iki, iki buçuk litre su içmeyi unutmamalıyız.
İlgili 18 soru bulundu
Fakat metabolizması durgun ve hareketsiz yaşama sahip kişilerin çok yoğun su tüketiminde görülme riski daha yüksektir. Doktorlara gelen vakalar incelendiğinde, bazı kişilerin bir saat içinde 6 litre su içerek su zehirlenmesi yaşadığı da ifade edilir.
Akut sistitin özellikle kadınların kaçınılmaz hastalığı olduğunu belirten uzmanlar, günde 6 ya da 8 bardak su içmenin idrar yolu enfeksiyonlarından koruduğunu söylüyor.
"Eğer üşüyorsanız ve vücut ısınızı yükseltmeniz gerekiyorsa, banyo yapmak veya duş almak bunu yapmanın etkili bir yoludur" dedi. Duştaki buhar sadece sizi ısıtmakla kalmaz, aynı zamanda mukusu incelterek tıkalı sinüslerinizi de temizler. Bu da, tıkalı burnunuzun daha kolay akmasını sağlar.
Günümüzde melatonin hormonunun bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğine dair pek çok çalışma vardır. Melatonin hormonu bağışıklık hücrelerini pozitif yönde etkiler. Melatoninin görevini yapabilmesi ancak sağlıklı ve kaliteli uykuyla mümkündür. Uykusuzluk bu nedenle gribe yatkınlığı artırır.
Tavuk çorbası, paça çorbası, portakal, greyfurt, mandalina, limonlu çay, zencefil, ekinezya, kuşburnu, adaçayı, kekik çayı, okaliptus çayı, bal, soğan ve sarımsak grip hastalığına faydalı olan başlıca besinlerdir.
Düzenli olarak su içmeye başladığınızda sindirim sisteminiz iyileşmeye başlar. Su, yediğiniz besinlerin parçalanmasına yardımcı olarak, sindirim sisteminin mükemmel çalışmasını sağlar. Yumuşak ve parlak saçlara kavuşmak için su için. Su, saç köklerindeki sinir uçlarını aktif hale getirir.
Nezle, grip ve enfeksiyonlara karşı koruyucu bir etkisi olan soğuk duş, bakteri, virüs ve toksinlerin ortadan kaldırılmasında çok önemli bir role sahiptir.
Grip ve öksürük şikayetlerinde limon oldukça tedavi edici etkisi olduğuna dikkat çeken Tuysuz, “Günde en az bir adet limon öneriyoruz. Çayımıza katabiliriz veya sıcak suya limon sıkarak, şeker ilave etmek suretiyle içebiliriz. Ihlamur içine de konulabilir. İdeal olanı hasta olmadan önce limon tüketmek” dedi.
Gripte terlemek ateş düşmesine yardımcı olur. Ancak terledikten sonra ılık duş almakta ve pamuklu ince kıyafetler tercih etmekte fayda var. Terli terli oturmak ya da terin üzerinizde kuruması vücut ısımızı negatif etkiliyor, hastalığın şiddetlenmesine neden oluyor.
Su içmek vücudun grip ile savaşmasında en etkili yöntemdir. Bol miktarda su içmek böbrekler yoluyla vücudun arındırılmasına yardımcıdır. Hastalık nedeniyle kaybedilen sıvının yerine konmasında da ideal sıvı sudur. Suyun yanı sıra çorbalar ve bazı bitki çayları grip olan kişilere önerilir.
Günde en az üç litreye yakın miktarda sıvı tüketilmelidir. Öğle ve akşam yemeklerinde et suyu ve tavuk suyuna çorbaların yanında bol yeşillikli, bol limonlu salata ve sebze yemekleri tercih edilmelidir. C vitamininden zengin kivi-mandalina-portakal gibi meyvelerden günde iki porsiyon tüketmeye özen gösterilmelidir.
Kulağa garip gelebilir ama yatağa ıslak çorapla girmek Grip semptomlarını hafifletiyor. Best Health'te yayınlanan makaleye göre bu yöntem ayaklardaki kan akışını hızlandırdığından gribe karşı etkili.
GRİP HASTALIĞININ BELİRTİ VE BULGULARI
Ateş, genellikle 3-5 gün sürer. Yorgunluk ve halsizlik daha uzun sürebilmesine rağmen sağlıklı kimselerde grip semptomları yaklaşık bir hafta sürer.
Gribin bir günde geçmesi için özellikle istirahat çok önemlidir. İstirahat etmeden grip hastalığının bir günde geçmesi olanaksız bir durumdur. Aynı zamanda bol bol sıvı tüketmek vücudun grip virüsünden hızlı bir şekilde kurtulmasını sağlamaktadır.
2- Çok kalın giyinmeyin. Üşütmeyelim diye kat kat giyindiğimiz kalın kıyafetler ve yünlü kazaklar, yaygın inanışın aksine hasta eder. Önemli olan aşırı terlemeye yol açacak ya da üşütecek giysiler giymemek. Vücut ısısını koruyan ve teri emen pamuklu kıyafetler tercih edilmeli, mutlaka atlet giyilmeli.
Hafif, yorulmadan yürüyüş yapın. Bu şekilde kan dolaşımını artırılarak enfeksiyon bölgesine akyuvarların gelmesine katkıda bulunulur. Açık havada yapılan kısa yürüyüşler havasız bir odada yorganın altında yatmaktan daha iyidir.
~ 💎Halsizlik yaparak; vücudun harekete ayırdığı enerjiyi toksin yakımına yönlendirir. ~ 💎İştahı keserek sindirim organlarındaki kireçlenme, iltihaplanma, iç zar ve kaslardaki ( ağız mide vs.) bakım onarımı sağlar. ~ 💎Öksürük, balgam ve geniz akıntısı yaparak beyni temizler, tüm üst solunum yollarını temizler.
Hipofiz bezinden salgılanan hormonlardan biri de Antidiüretik hormondur (ADH). Şekersiz diyabet dediğimiz hastalık Antidiüretik hormonun eksikliği veya etkisini gösterememesinden kaynaklanır. Sonuç olarak bu hormon eksikliğinde vücutta su tutulamaz, aşırı idrarla atılır ve susamayla birlikte çok su içme oluşur.
Bol su içmenin en faydalı olduğu organlardan biri böbreklerdir. Su, böbreklerde biriken ürik asit, keratin gibi maddelerin seyreltilmesini ve vücuttan atılmasını sağlar. Bol su içmek böbreklerin temizlenmesini sağlarken az su içmek zararlı maddelerin böbreklerde birikmesine, idrar akışının yavaşlamasına sebep olur.
Yapılan araştırmalar yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerektiğinin altını çizer nitelikte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri