Grobeton yapılarda dayanıklılığın önemli olmadığı alanlarda kullanılan ve temel altı betonu olarak adlandırılan bir beton çeşididir. Bu betonlar kaba, düşük dozlu demirsiz betonlar olmaktadır.
Temel betonu dökümü öncesinde grobeton uygulamasına gerek var mıdır? Harfiyat sonrasında hem temel betonu dökümü için uygun zemin oluşturmak amacıyla hem de yalıtım uygulamalarına uygun bir yüzey oluşturmak için grobeton dökmek gereklidir.
Kaba beton, düşük dozlu demirsiz betondur. Almancada grob (kaba) ve betonun kaynaşmasından dilimize girmiştir. Dayanıklılığın önemli olmadığı dolgu, tesviye ve temel altı betonu olarak kullanılır. Hacminin %2 'sinden daha çok çelik donatı içeren betonlar betonarme, daha az içeren betonlar ise grobeton kabul edilir.
Bu sebeple ülkemizde de beton sınıfları C harfi ile başlamaktadır. Taşıyıcı özelliği fazla olmayan beton sınıfları C20 'ye kadar olan beton sınıflarıdır ve bunlar genellikle grobeton olarak kullanılırlar. Yapılarda kullanılan betonların en az C20 beton sınıfında olması gerekmektedir.
Grobeton yerine sadece mıcır serilip üzerine temel yapılması yanlıştır. Grobetonun altına mıcır serilirse daha iyi olur. Hem grobeton için daha uygun zemin sağlanmış olur hem de alttaki mıcır filtre görevi görerek betonu toprak zeminden korumuş olur. Bu işleme blokaj işlemi denir.
İlgili 37 soru bulundu
- Grobeton dökülmeden önce zemin iyice sıkıştırılmış ve tozlu ise sulanmış olması gerekmektedir. - İlk olarak binanın aplikasyonu yapılmalı ve bu aplikasyona göre de grobeton kalıba çakılarak dökülmelidir. - Grobeton kalıcı temel radyesinden 20 cm açılarak uzaktan dökülmektedir.
Grobeton üzerine yapılan yalıtım sonrasında ise temel beton uygulaması gerçekleştirilir. Temel su yalıtım malzemesindeki en yaygın tercih bitüm memranlardır. Bu malzemeler ile temelde membran uygulaması gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra PVC, TPO gibi sentetik örtüler de sıklıkla kullanılan malzemelerdir.
GROBETON DÖKÜMÜ GROBETON Grobeton; dayanımı düşük, çimento oranı az ve donatı kullanılmadan dökülen beton türüdür. Yapının temel ile alakasını kesmek için temel zemininin üzerine yani temelin altına ve taşıyıcılık aranmayan kısımlara grobeton dökülür.
2018 – Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği yayımlandı. (Tüm yapılarda en az C25 beton sınıfının kullanılması zorunlu.) 2019 – EBİS yürürlüğe girdi.
Kaba beton olarak düşünülebilir. Kendisinden sonraki imalatlara zemin hazırlamak üzere uygulandığı için bu şekilde tabir edilmiştir. İngilizcesi : Lean Concrete 'dir. İnşaat literatüründe, kullanım amacı nedeniyle dayanımı önemli olmayan düşük dozlu demirsiz betondur.
Groutlar, genellikle su, çimento ve kumdan oluşan kompozit bir malzemedir. Genel olarak makine altındaki boşlukları veya diğer yapısal elemanları, yüzeylerdeki sızdırmazlık derz ve açıklıklarını doldurmak ve mevcut yapılara takviye sağlamak amacıyla kullanılır.
Atılmazsa daha hata olur.Toprak ile direkt temasta bulunan yerlerde grobeton atılmalıdır.
Grobeton kalıplar en az 20 cm dışa gelerek her yöne olacak şekilde çakılır. Blokaj uygulamasında taşların yüzeyleri zemine oturtulur. Taşlar çakılarak sabitleme yapılır.
Blokajın kalınlığı yapıya ve uygulanacak alana bağlı olarak değişmekle birlikte 15-20 cm arasında olmalıdır ve döşenecek blokaj taşları arası boşluk mümkün olduğunca az olmalı, taşların geniş kısımları zemine oturacak şekilde sabitlenmeli, sıkıştırma işlemi silindirle yapılmalı, ihmal edilmemelidir.
Harç hazırlandıktan sonra 2,5 saat ile 3 saat içerisinde kesinlikle kullanılarak tüketilmelidir. Harçlar 2 gün ile 3 gün arasında tam kuruma süresine sahiptir.
Beton yüzeyi sürekli olarak ıslak tutulmalıdır. Kürlenme süresi için önerilen süre yaklaşık 7 gündür. Tavsiye edilen süre kış aylarında uzayabilir.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Başta TOKİ'nin yaptıkları olmak üzere Türkiye'deki bütün binalarda en az C30 sınıfı beton kullanılması gerektiğini ifade eden Ün, dünyada kamunun kullandığı binalarının servis ömrünün 50 yıl kabul edildiğini, bunun olabilmesi için TS EN 206-1 standardı olan C30 kullanılması gerektiğini belirtti.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Türkiye genelinde idare tarafından yaptırılan yapılarda, en düşük C 20 sınıf beton kullanılması zorunluluğunun bulunduğunu bildirdi.
Grobeton Dökerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Temel tesviyesi düzgün olmalıdır. Grobeton dökülecek alan makine ile yeteri kadar tesviye edilememişse elle tesviye yapılmalıdır. Kotlar kontrol edilmelidir. Grobeton kotu; nivo yardımı ile grobeton dökümünden önce kazıklarla işaretlenmelidir.
Beton toprak bir zemin üstüne yerleştirilecekse önceden toprak sıkıştırılır. Toprak Betonun suyunu emmesini önlemek için 15 cm derinliğe kadar çamur oluşmadan iyice nemlendirilir. Kayalık zemin üzerine beton dökümünden önce zeminin gevşek kısımları su birikintisi bırakmadan temizlenir.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
Yeni dökülen beton, döküldükten sonra bol su ile minimum 7 gün süresinde sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa sulanmalıdır. Yeni dökülen betonlarda birtakım hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
➢Tekil temelin plandaki en küçük boyutu 0.70m den ve alanı 1.0m2 den ve temel yüksekliği 0.25m ve konsol boyunun ¼ ünden küçük olmamalı, beton örtüsü de 50m den az olmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri