Yakıtınız Bittiğinde Bir Arabaya Ne Olur? Depo tamamen boşaldığında motor, son yakıt artıklarıyla birlikte havayı çekmeye başlar. Bu hava motorun yeniden çalışmasını durdurabilir, çünkü yanma için gerekli olan yakıt-hava karışımını kötü yoldan atar.
Benzin biterse araba çalışmaz. Bu, çok basit bir bilgi ama pek çok araç sürücüsü LPG'li aracın benzinle çalıştığını bilmez. Bu durumda yapacağınız ilk şey, en yakın akaryakıt istasyonundan bir küçük bidon benzin alarak depoya boşaltıp aracı çalıştırabilirsiniz. Bu az miktarda benzin aracınız için yeterli olacaktır.
Yakıt deponuzun yeteri kadar dolu olmaması deponuzun alt kısmında birikmiş tortuların aracınıza zarar verme olasılığı yüksektir. Bu tortular ulaşması gereken aksana borular ile ulaşım sağlarken tortular aracınızın borularını aşındırabildiği gibi aracın aksanına da zarar verebilmektedir.
Aracın yakıt ikaz lambası yandığında depodaki yakıt büyük oranda bitmiş oluyor.
İlgili 36 soru bulundu
Yakıtınız bittiğinde motor hasarı her zaman garanti edilmez. Aslında, modern motorlar sadece kuru çalışmadan çok daha fazlasına dayanacak şekilde üretilmiştir. Ancak eski bir araba kullanıyorsanız veya düzenli olarak yakıt bitiyorsa sorun yaşamanız oldukça muhtemel.
Avrupa standartlarına göre araç, yakıt lambası yandıktan sonra en az 80 kilometre gitmelidir. Bunun nedeni bir benzin istasyonunun maksimum sürüş mesafesinin 80 kilometre olmasıdır.
Daha küçük model araçlarda ikaz lambası yandıktan sonra daha uzun yol gitmek mümkündür. Böyle araçlarda ortalama 80 ile 115 km yol gidilebilmektedir. Fakat büyük model araçlarda yakıt ikaz lambası yandıktan sonra en fazla 35 ile 80 km arasında gidilebilmektedir.
Boşta sürüşün yakıt tüketimini azalttığı iyi bilinmektedir. Bu konuda ciddi tartışmalar var. Uzmanlar durumun böyle olmadığını söylese de, sürüş deneyimi olan birçok kişi bu yöntemin yakıt tüketimini azaltabileceğini vurguluyor.
Benzin deposu hariç araçta patlama olmaz. Araçta patlamaya yol açacak tek şey benzindir. Depo alev alırsa patlama olabilir, araçta yoğun bir benzin kaçağı olma ihtimaline karşı dikkatli olmanızda fayda var.
Ama gerçekte durum biraz daha farklı. Kısa bir süre önce Popular Mechanics üzerinde bir makale yazan Matt Crisara, benzinin bir raf ömrü olduğunu belirterek, doğru depolama ile ömrü uzatılabilse de, aracınızın deposunda kullanılmadan bırakıldığında dört hafta kadar kısa bir sürede bozulabileceğini söylüyor.
Benzin depoda da dursa açıkta da dursa nispi olarak buharlaşma olur. Amiyane tabirle uçar yani.
Su ile karışanlar ile karışmayanlar olmak üzere iki sınıfa ayrılır. - Benzin, Benzol, Mazot, Fuel-Oil, Madeni Yağlar, - Vernik, Boya, Tiner, Alkol, Parafin, Aseton, Asfalt, Tutkal v.s. B Sınıfı Yangınlar, yanan madde ile oksijen teması kesilerek ( Boğmak ) sureti ile söndürülür.
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
DEpo kapağın kapalı olduğu sürece sorun olmaz. Boş kalmasından çok daha iyidir. Ayrıca önmli olan depoyu tam dolu bırakmanızdır.
Söz konusu benzinli motorlar olduğunda aşınmış bujiler, tıkanmış hava ve yakıt filtreleri, bakımı yapılmamış gaz kelebekleri ve oksijen sensörleri yakıt tüketimini artıran başlıca sebepler arasında yer alıyor.
Düşük viteste (1 ve 2) araç daha fazla yakıt harcamaktadır. Araç hızlandırılıp orantılı olarak yüksek vitese geçilmelidir (yüksek vites düşük devir).
Sürücülerin güvenli bir sürüş gerçekleştirebilmeleri için kesinlikle araçlarını boş vitesle kullanmamaları gerekmektedir. Çünkü boş vitesle çalıştırılan araçtaki tepkime hızı, diğer araçlara oranla farklılık göstermektedir. Araçlarda vites boşa alındığında fren algılaması gecikmektedir.
Rölantide çalışan bir araba saatte 0.75 – 2.65 litre yakıt kullanır. Rölantide çalışan bir dizel kamyon, saatte yaklaşık 3.79 galon yakıt yakıyor. Ülkemizde şuan bir litre benzin 6.67 TL ve bu durumda rölanti bize fazlasıyla zarar ettiriyor.
Bu işlemlerde şu formül kullanılabilir: yapılan kilometre/ yakılan yakıt miktarı=1 litre. Yakıt tüketimi her araca göre değişse de ortalama olarak bu konuda bilgi vermek mümkün olabilir. Bu konuda şunlar söylenebilir: 1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur.
Aynı model, aynı motor hacimdeki araçlarda yapılan tespitlere göre; -1 litre benzinle ortalama 14.7 km yol kat edilirken, - 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir. -1 litre mazot yani motorinle ise yaklaşık 22.22 km yol kat edilmektedir.
Motorlar rölanti durumunda saatte 0.3 litre ile 2.5 litre arasında yakıt tüketim değerine sahiptir. İlk etapta düşük gibi görünebilir bu tüketim. Fakat küçük bir hesap ile aslında bu yakıt tüketiminin masum olmadığı ortaya çıkıyor.
5-8 litre arası değişiyo araca göre.
Eğer yakıt deponuz 50 litre ise ve siz dolu depoyla 500 kilometre mesafe kat ettiyseniz, aracınızın 100 kilometre başına 10 litre yakıt harcadığı sonucuna ulaşırsınız.
R harfi rezerv yakıt anlamı geliyor. Yani bu seviyenin mümkünse altına düşmeyin demek istiyor Toyota.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri