Birkaç damla pas sökücü kimyasalın civata yüzeyine damlatılması, işinizin görülmesinde istediğiniz etkinin elde edilmesini sağlayacaktır. Pas sökücü kimyasal uygulaması ile sıkışmış somun çıkmadı ise ısıtma işlemini uygulayabilirsiniz. Isıtma işlemi, yüzeydeki pası yok olmasını sağlar.
Sıcak Su Yöntemi: Tencere kapağı, sıcak suya batırılır veya üzerine sıcak su dökülür. Bu işlem, metali genleştirerek kapağın daha kolay açılmasını sağlar.
Kapağı soğutmak için, buz küpleri veya soğuk suyla ıslatılan bir havludan da destek alabilirsiniz. Kapağın üzerine birkaç adet buz küpü koyun ve kapağın soğumasını bekleyin. Bu yöntem işe yaramazsa, tencereyi buzdolabında soğuyana kadar bekletebilirsiniz. Kapağın kenarlarına sıvı yağ dökün.
Pişirilmek istenen gıda ürününün, buharın içeride kalması dolayısıyla daha hızlı haşlanmasına olanak sağlayan düdüklü tencere, içeride oluşan aşırı buhar dolayısıyla hemen açılmamalıdır. Buhar çıkış borusundan buhar çıkış sesi duyulmasının ardından ocağının altı kısılmalı ve 10 dakika boyunca beklenmelidir.
Yemeğin piştikten sonra ise ocağı kapat ve 10 – 20 dakika daha bekle. Bu 10 – 20 dakikalık bekleyişte tencerenin, buhar çıkış kanalından havası alınıyor. Tüm bunların sonunda artık düdüklü tencerenin kapağını nazikçe açabilirsin.
İlgili 20 soru bulundu
Bir kaseye biraz sıcak su koyun, kavanozu ters çevirip kapağı 30 saniye suda bekletin. Metal camdan daha hızlı genleşeceği için kapak kolayca açılacaktır. Kapak sıcak olacağı için bir havlu ile tutarak açmayı deneyin.
İhtiyacınız olan tek şey ise bir kabın içerisinde bir miktar sıcak su! Hazırladığınız sıcak suyun içerisine kavanozu ters çevirip koyun ve ortalama 30 dakika kadar bekleyin. Daha sonra elinizin yanmaması için bir bez yardımıyla kapağı çevirip kapağı kolaylıkla açabilirsiniz.
1-2 cm aralık bırakarak konserve kapağına başka bir delik daha açın. Bu yöntemi kullanarak tüm kapak boyunca küçük delikler açın. Bıçağın sivri ucunu deliklerden birine sokun ve yukarı doğru ittirin. Bu yöntemle kapak kısa sürede açılacaktır.
Konserve açacağı kullanımı oldukça basit ve rahattır. Konserve açacağını konserve kapağına düzenli şekilde yerleştirdikten sonra aşağı yukarı doğru hareket ettirerek ya da tek bir hamleyle rahatlıkla açabilirsiniz.
Mutfakta sizi zorlayan konserve kapakları için çözüm çok basit. Elinize plastik bir bulaşık eldiveni takarak veya streç film ile tutarak kapağı açmayı denediğinizde, kolaylıkla kavrayacağınız için kapağı kolaylıkla açacaksınız.
Çatalı, açılmayan kapağın kenarına doğru ittirin. Kavanozdaki havanın çıktığını duyacaksınız ve kapak kolayca açılacak. Sıkışan kavanoz kapağını açmak için bir diğer yöntem ise kavanozu ters çevirip kapak kısmını yere birkaç kere hafifçe vurmak… Bu noktada da kavanozun havası çıkacak, kapak kolayca açılacak.
Mehmet kavanozların yanına gelerek sütün dökülmemesini sağlayan içerideki havanın vakum etkisi oluşturması gibi kavanozun içinde kalan havanın da vakum etkisi yarattığını, bu yüzden kavanoz kapağının zor açıldığını söyler. Eline bir kavanoz açacağı alır ve kavanoz kapağının havasını alır.
Sizi çileden çıkaran kavanoz kapaklarını açmayı bir de bulaşık eldiveniniz elinizdeyken deneyin. Dakikalardır uğraştığınız kavanoz kapağının hemen açıldığını göreceksiniz. Ya bulaşık eldiveni yoksa… Bu durumda sıcak su da işinizi kolaylaştırır.
Sıcak su dolu bir kapta veya sıcak bir havlu ile şişenin etrafını sarabilirsiniz. Sıcak su veya sıcak havlu, kapak ve şişe arasındaki sıkışmayı azaltacak ve kapağın daha kolay açılmasını sağlayacaktır. Tork Uygulama: Sıkışmış kapak genellikle fazla tork uygulandığından sıkışmış olabilir.
Kapağı kaynatmanın yada kavanozu ters çevirmenin hiçbir espirisi yoktur. Kesin çözüm kavanozunuzu doldurup kapattıktan sonra 1 saat kadar su içinde kaynatın yüzde yüze yakın vakumlama böyle olur.
Kapağı tutmayan konservenin hava ile temas ettiği düşünülerek tekrar kaynatılması sağlıksız bulunur ve asla önerilmez, onun yerine kapağı tutmayan konserveyi buzdolabında muhafaza ederek kısa süre içinde tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
Konserve kutusunun üst ve alt kısmına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olmalısınız. Bu şekilde duran konserve kapakları, konservenin bozulmadığını size gösterir.
Bu, kapağın metal veya plastik kısmının genişlemesine yardımcı olabilir. Ardından kavanozu soğuk su altında hızlıca tutarak, kapağın etrafında soğukluk oluşturun. Bu, metal veya plastik kısmın hızla daralmasına ve gevşemesine yardımcı olabilir.
Paslanmış, çürümüş veya hasar görmüş kapakları tekrar kullanmaktan kaçınılmalıdır. Bu tür kapaklar, içerideki gıdaların korunmasını sağlayamaz ve sağlık için riskli bir durum oluşturabilir. Ayrıca, kavanoz kapaklarının sızdırmazlık sağlayabilme yeteneği de göz önünde bulundurulmalıdır.
Vakumlu kavanoz kapağı teknolojisi sayesinde kavanozun içindeki hava alınır ve bu da bakteri üremesini engeller. Yiyeceklerin tazelikleri ve besin değerleri uzun süre boyunca korunur. Bu da atıkları minimuma indirirken tasarruf etmenizi de sağlar.
- Kavanoz kapakları kapatıldıktan sonra işlemin doğru bir şekilde yapıldığından emin olmak için kavanozları ters çevirerek akıtıp akıtmadığını kontrol etmeniz gerekir. - Ters bir halde kavanozları tencerenin içerisine koyarak kaynatmanız gerekir. - 15 dakika kadar kaynattıktan sonra ocaktan alıp soğutmanız gerekir.
Hazırladığımız ürünlerin çok uzun süre dayanması için mutlaka kavanozların basınçlı olması gerekiyor. Basınçlı olduğu takdirde içerisine hava girmiyor, havayla teması tamamen kesildiği için de uzun süre taze kalıyor. Cam kavanozların kaynatılma işlemi de onların basınçlı hale gelmesi için oldukça önemli.
İçine koyacağınız malzemeye ve yapım şartlarına göre değişiklik gösterse de ev yapımı konservelerin ortalama 3 ila 9 ay arası bozulmadan saklanabileceğini söylemek mümkün.
Kullanılacak kavanozlar ve kapaklar önce akan suyun altında yıkanmalıdır. Sonrasında bir tencerede su kaynatılıp, kavanozlar ve kapaklar tencerenin içinde 15 dakika kaynatılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri