Ateş yakma yasağı ve sıkı ateş yakma yasağı – aradaki fark nedir? 2 aşama vardır: Ateş yakma yasağı olduğunda orman ve arazilerde ve buralara yakın yerlerde ateş yakamazsınız. Ancak kendi bahçenizde mangal vb. gibi aletlerde ve bazı kamuya açık alanlarda bulunan sabit mangal alanlarında mangal yapabilirsiniz.
(I) Meydan,cadde,sokak,yol,köprü, kaldırım, park, pazaryeri, mezarlık, ve boş alanlarda,dere ve çay kenarlarında ateş yakmak yasaktır.
Kasten orman yakmak suçundan ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1000 günden 10 bin güne kadar adli para cezası uygulanabiliyor. Devletin güvenliğine karşı kurulmuş örgüt faaliyeti çerçevesinde ormanları yakma suçuna, müebbet hapis ve 20 bin günden 25 bin güne kadar adli para cezası verilebiliyor.
Madde 3 – Orman Kanunu'nun 76'ncı maddesinde yer alan 'Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak yasaktır' hükmü uyarınca, orman alanları içerisinde (yetkili kurumlarca belirlenmiş tescilli piknik ve mesire alanları hariç) mangal/semaver/ateş yakılması yasaktır.
Alo 174 İhbar ve Şikayet.
İlgili 37 soru bulundu
Alo 130 Hattı | T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
184 Şikayet Edince Ne Olur? ALO 184'e yapılacak başvuru neticesinde bir aksaklığın tespiti halinde ilgili İl Sağlık Müdürlüğü veya Bakanlık nezdindeki ilgili Genel Müdürlük SABİM hattı tarafından konuyla ilgili bilgilendirilerek aksiyon alınması sağlanabilmektedir.
2872 sayılı Çevre Kanununun Ek-1 inci maddesinin (c) bendinde; "Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır." denilmekte ve aynı Kanunun 20 nci maddesinin (l) bendi gereğince "anız yakanlara her dekar için 20 YTL idari para cezası verilir.
Madde-1) Her türlü ormanlık alanlarda; mangal, semaver vb. ateşli piknik yapılması, dilek feneri, meşale, havai fişek vb. yangın çıkmasına sebep olabilecek malzemeler sokulması, kullanılması yasaktır. Ancak Resmi Tescilli korunan alanlar ve piknik/mesire alanlarında kontrollü piknik yapılması serbesttir.
Apartmanda Mangal Yakmak Yasak Mıdır? İlk olarak, balkonda mangal gibi özel olarak tanımlanmış bir yasaklama bulunmamaktadır. Ancak, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesi gereği, kat malikleri apartmanın bağımsız veya ortak kullanım alanlarını kullanırken birbirlerini rahatsız edemezler.
Maddesi ile 5442 sayılı İl İdaresi kanununun 9. ve 66. Maddeleri, İç İşleri Bakanlığının 2023/5 sayılı genelgesi uyarınca 31 Ekim 2023 tarihine kadar ormanlara giriş yasaklanmıştır" denildi.
Orman Yasasının 31 ve 32. Maddesi kapsamında olan köyler/mahalleler başta olmak üzere, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyler/mahallelerde anız, bağbahçe, zeytinlik ve tarla temizliği gibi nedenlerle ağaç, dal ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaktır.
Orman Yakma Suçunun Affı Var Mıdır? Orman yakma suçu hukukumuzda af çıkartılamayacak tek suçtur. Anayasa'da: “Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez.
Komşuluk hukukunun yanında balkonda mangal yakmanın sonuçları Türk Ceza Kanunu'na göre de suç teşkil edebilecektir. Zira balkon gibi, site gibi alanlarda ateş yakmanın olumsuz neticeleri kitleleri etkileyebilir.
Bakanlar Kurulu Kararıyla çıkarılan, Kanun Hükmünde Kararname'de “Meskun yerlerde veya binalarda veya herkesin dolaşıp gezebileceği veya oturabileceği yerlerde hiç bir neden yokken silah atmak'' fiilinin cezası; bu K.H.K'de tüzükte olduğu gibi İhraç değil, yaptırımı 24 AY UZUN SÜRELİ DURDURMA CEZASI OLARAK ...
Düğünler başta olmak üzere vatandaşların yoğun olarak bulunduğu yerlerde silahla havaya ateş açarak halkın hayatını tehlikeye sokanlara 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.
2-6831 sayılı Orman Kanunu'nun 76. maddesinde yer alan hüküm uyarınca, orman alanları içerisinde 05.07.2023 tarihinden 30.09.2023 tarihine kadar mangal, semaver, ateş yakılması yasaktır.
Aydın Valiliği'nin 2023/1 sayılı “Orman Yangınlarının Önleyici Tedbirler” konulu komisyon kararı çerçevesinde yasaklama kararlarına uymayan (girilmesi yasaklanan ormanlık alanlara girdiği, mangal yakarak piknik yaptığı tespit edilen) 29 kişiye 37 bin 555 TL idari yaptırım kararı uygulandı.
Duyuruda, orman yangınlarının önlenmesi amacıyla ormanlık alanlara girişlerin yasaklandığı belirtildi. Belirlenen piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve eko turizm alanlarında piknik yapmak, spor, yürüyüş ve benzeri faaliyetlerde bulunmak yasak kararının dışında olacak.
Apartmanda mangal yakmak gibi özel olarak tanımlanmış bir yasaklama bulunmamaktadır. Ancak Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesi gereği kat malikleri apartmanın bağımsız veya ortak kullanım alanlarını kullanırken birbirlerini rahatsız edemezler. Bu kapsamda değerlendirildiğinde apartmanda mangal yapmak usulen yasaktır.
2 aşama vardır: Ateş yakma yasağı olduğunda orman ve arazilerde ve buralara yakın yerlerde ateş yakamazsınız. Ancak kendi bahçenizde mangal vb. gibi aletlerde ve bazı kamuya açık alanlarda bulunan sabit mangal alanlarında mangal yapabilirsiniz.
Kat malikleri kurulunda mangal kararı
İlk ihtimal: Kat malikleri kurulunda mangal yakılmasına dair bir yasaklama kararı alınmışsa, kat malikleri sitede mangal yakamaz. İkinci ihtimal: Kat malikleri kurulunda alınan kararla mangal yakılması tamamen serbest bırakılmışsa, kat malikleri dilediği yerde mangal yakabilir.
İsminin gizli kalmasını istediğini söyleyerek ihbar yapabilir. İş sağlığı ve güvenliği kanunu gerekliliklerine uymayan işletmelere, çalışanların ihbarı sonrasında teftiş yapılır. Teftiş sonucunda müfettişlerce cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.
ALO174 Gıda Hattı tüketicinin gıda güvenilirliğini ile ilgili her türlü ihbar ve şikâyette ilgili merciye kolay bir şekilde ulaşabilmesi, iletişimin tek merkezden yönlendirilmesi, tüketiciye en kısa zamanda dönüş yapılabilmesi ve sonucun takibi amacıyla 14 Şubat 2009' da faaliyete geçmiştir.
Şikâyet başvuruları en geç 30 gün içinde cevaplandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri