Üst solunum yolu enfeksiyonları, reflü, yoğun sigara ve alkol kullanımı, sesin aşırı ve hor kullanımı sonucunda ses telinde gelişen iltihaplı tabloya larenjit denir. Larenjit ayrıca ses kısıklığı, boğaz ağrısı, boğazda takılma şikayetlerine de neden olur.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Farenjit belirtileri arasında şüphesiz en önemlileri, boğazda batma ve yanma hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, boğazda kuruluk, kaşıntı ve yabancı cisim kaçmış hissidir. Bunların dışnda halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı gibi genel belirtiler de görülür.
Üç haftadan kısa sürerse akut larenjit, üç haftadan fazla sürerse kronik larenjit olarak tanımlanır. Larenjit vakalarının çoğunda geçici bir virüs kaynaklı enfeksiyon görülür ve durum ciddi değildir. Eğer ses kısıklığınız uzun süre devam ederse, altta yatan daha ciddi bir tıbbi sorun araştırılır.
İlgili 36 soru bulundu
Her yaştan kadın ya da erkekte görülebilen bu iltihabi hastalık, bebeklerde de ortaya çıkabilir. Bebeklerde larenjit, sıklıkla krup olarak adlandırılan viral bir enfeksiyonun parçası olarak karşımıza çıkar. Krup, esas olarak bebek ve küçük çocukların solunum yollarını etkileyen bir enfeksiyondur.
Bu sebeple akut larenjite iyi gelen doğal tedavi seçenekleri ve çaylar ses kısıklığına da iyi gelir. Bu amaçla evde şunlar denenebilir: Ilık tuzlu su ile gargara. Ağrılı ve tahriş olmuş boğaz ve ses kısıklığı için ılık tuzlu su ile gargara yapmak etkili sonuçlar verebilir.
Viral boğaz iltihaplanması ortalama 7-10 günde geçer. Bu sürecin hızlanması hastaların istirahat etmesine, bol sıvı tüketmesine ve evde uygulayabilecekleri diğer yöntemlere bağlıdır. Bakteri kaynaklı boğaz enfeksiyonunda ise antibiyotik kullanmak gereklidir, bu da sürecin uzunluğunu değiştirir.
Virüs kökenli boğaz enfeksiyonu genellikle 5 ila 7 gün içinde geçer. İlaç tedavisi viral enfeksiyonlarda etki göstermediği için hastalığın kendi kendine iyileşmesi beklenir. Ancak doktorlar tarafından yutkunma zorluğu ve öksürük gibi belirtilerin hafifletilmesini sağlayan reçetesiz ilaçlar önerilebilir.
Larenjit, larenksin (gırtlak) iltihabıdır. Çoğunlukla virüslerin neden olduğu bir enfeksiyona bağlıdır. Her yaş grubunda görülebilmektedir. Sesini profesyonel olarak kullananlarda, sigara içenlerde, kalabalık ortamda çalışanlarda rastlanma oranı daha yüksektir.
Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan sağlık sorunlarından biri boğaz iltihabıdır. Özellikle soğuk havalarda toplumda görülme sıklığı artan boğaz iltihabı, zamanında ve yerinde müdahaleyle tedavi edilmezse daha ciddi sağlık sorunlarıyla sonuçlanabilir.
Bakteri kaynaklı bademcik iltihabı tedavi edilmediğinde menenjit, zatürre, romatizmal ateş, ortakulak enfeksiyonu ve hatta kızıla bile neden olabilir.
Bu bölgede meydana gelen iltihaplanma bademcik şişmesi, boğaz ağrısı ve ateş yoluyla kendini gösterir. Boğaz iltihabı durumlarının çoğunda yaygın bir virüs söz konusudur. Ancak bakteriyel enfeksiyonlar da boğaz iltihabını tetikleyen durumlar arasında yer alabilir.
Boğaz ağrısı veya boğazda yabancı cisim hissi, ses tellerinin bulunduğu düzlemin üzerinde ortaya çıkan gırtlak kanserinin belirtileri arasında bulunur. Yutma güçlüğü ve solunum problemleri sıklıkla ileri evrelerde ortaya çıkan belirtilerdir.
Larenks veya farenks kanserlerini teşhis edebilecek kan testi bulunmasa da, genel anestezi öncesi daha genel bir değerlendirme kapsamında kan testi uygulanabilir.
Akut Tonsillit: Akut tonsillitte belirtiler yaklaşık olarak 3 ila 4 gün sürer. Ancak bu süre 2 haftaya kadar uzayabilir. Rekürren Tonsillit: Bir kişinin yılda birçok kez akut bademcik iltihabı geçirmesi durumudur. Kronik Tonsillit: Akut tonsillitten daha uzun sürer.
Eğer boğaz ağrısı ani bir şekilde başlarsa ve yutkunma sırasında şiddetli ağrıya neden oluyorsa, strep boğaz enfeksiyonu olabilir. Bu durum tedavi edilmezse komplikasyonlara yol açabilir, bu nedenle doktora danışmak önemlidir.
Bademcik iltihabında en sık kullanılan antibiyotikler, penisilin veya penisilin türevi ilaçlardır.
Larenjit genel olarak birkaç hafta içinde kendi kendine geçer. Bu süre zarfında ses tellerini dinlendirmek, bol su içmek ve bulunulan ortamın havasını nemlendirmek larenjitin geçmesi için önerilir. Ancak kronik larenjit olan kişiler antibiyotik tedavisi veya tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyabilir.
Larenjit olan kişinin nefes almada güçlük ve yutkunurken zorlanma gibi şikayetleri olabilir. Kısa süreli ve ciddi olmayan bir durumda olmasına rağmen larenjit bazı kişilerde ilerlediği zaman ses telleri iltihabı yaratabilir.
Larenjit, yaygın olarak soğuk algınlığı ve grip gibi viral bir enfeksiyondan kaynaklanır. Bu nedenle, larenjit belirtileri viral enfeksiyon belirtileriyle benzerlik gösterir. En temel belirtisi ise ses kısıklığıdır. Diğer belirtiler arasında boğaz ağrısı, öksürük ve yutma güçlüğü sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri