- Gırtlak kanseri tedavi edilebilen bir kanserdir! - Gırtlak kanserinde tam kür (hastalıktan tamamen kurtulma) için en önemli şart erken teşhis ve erken tedavidir!
Gırtlak kanserinde ölüm riski var mıdır? Gırtlak kanserinin erken teşhisinde tedavi çoğunlukla başarıyla sonuçlanır. Gırtlak kanserinde ölüm oranı oldukça düşüktür.
Gırtlak kanseri, çoğu zaman tedavisi mümkün bir hastalıktır.
Bunlardan belki en başta geleni belirtilerin genellikle erken ortaya çıkmasıdır. Örneğin ses teli üzerinde 1-2 mm kadar küçük bir tümör, seste çok belirgin değişikliklere yol açar ve bu da hastaya hekime başvurması için önemli bir uyarı görevi görür.
İlk yıl, hastalığın nüks etme ihtimalinin en fazla olduğu dönemdir. Yıllar geçtikçe bu ihtimal yavaş yavaş azalır. Genel kabul gören bir görüşe göre beşinci yıldan sonra hastalığın tekrar etmesi, nüks (geri gelme) olarak değil, aynı veya yakın bölgede yeni bir hastalığın ortaya çıkması olarak değerlendirilir.
Gırtlak kanseri tedavisinde genellikle cerrahi operasyon yapılır ancak radyoterapi ve kemoterapi gibi tedavi yöntemleri de hastalığınızın durumuna göre tercih edilebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Yapılan incelemeler sonrasında gırtlak kanseri tanısı aldı. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi'nde, ağız içinden yapılan lazer operasyonu sayesinde gırtlağının yarısını kaplayan tümörden kurtuldu. Üstelik kaybettiği sesine de kavuştu.
Her kanser gibi, ileri evre gırtlak kanserleri de, ne yazık ki, ölümcül olabilmektedir. Gırtlak kanseri evrelendirmesinde kanserin gırtlağın dışına çıktığı durumlar, boyunda büyük atardamarları tutan büyük yayılımları, boyun omurgalarına doğru ilerlemiş durumlar, uzak yaygın yayılımlar bu aşamayı temsil ederler.
Tüm kanser olgularının üçte biri tamamen iyileşmektedir. Şeker hastalığı, kan basıncı yüksekliği, süreğen böbrek hastalığında tam iyileşme olanaksızdır. Oysa tamamen iyileşen birçok kanser vardır ve bu kanser türlerinin sayısı her geçen gün artmaktadır.
Genellikle radyoterapi ile birlikte uygulanır. Ameliyat öncesi kemoterapi uygulanarak tümörün boyutu küçültülerek ameliyat edilebilecek seviyelere getirilebilir. Gırtlak kanserinin tekrarlamaması için kemoterapi uygulanabilir. Kemoterapi tedavisinde son yıllarda hedefe yönelik akıllı ilaçlar ön plana çıkmaktadır.
Glottis kanserises tellerinde başlar. Supraglottik kanserlarenksin üst kısmında başlar ve yiyeceklerin soluk borunuza kaçmasını engelleyen kıkırdak parçası olan epiglotisi etkileyen kanseri içerir. Subglottik kansergırtlağınızın alt kısmında, ses tellerinin altında başlar.
Gırtlak tümüyle alınır ise ses fonksiyonu artık doğal yoldan olamayacak ve nefes borusu boğaz ön duvarına kalıcı olarak ağızlaştırılacağı için (trakeostomi) ağız ve burun solunumu devre dışı kalacaktır.
Larenks kanseri 4 evrede incelenmektedir. Evre 1 ve evre 2; erken evre kanser olarak kabul edilmektedir ve bu evrede tedavi başarısı oldukça yüksektir. Evre 3'te kanser gırtlakta başladğı bölgenin dışına taşmaktadır ve evre 4'te yaygın tutulum da söz konusu olmaktadır.
Gırtlak kanserinin erken belirtileri ile ilerlemiş gırtlak kanseri belirtileri arasında farklar bulunmaktadır. Tedavi edilmeyen gırtlak kanseri ilerleyen evrelerde; yakın lenf düğümlerine ve komşu organlara yayılım gösterebilir. Bu durumda hastada yayıldığı organ ve dokulara olarak farklı semptomlar oluşabilir.
Gırtlak kanserin ilerleyişi çok hızlı olduğu için hastalığın erken tespit edilip tedaviye başlanılması çok önemlidir.
Bunun yanında çok ileri evrelerde gırtlağı korumak her zaman mümkün olamayabilir ve gırtlağın tamamının alınması gerekebilir. Bu durumda, yani gırtlağının tamamı alınan hastada üst solunum yolunun devamlılığı bozulduğundan hasta boğaza açılan kalıcı bir delik vasıtasıyla nefes almak zorunda kalır.
Ne yazık ki, erken tanı konulmaması halinde, kanser hücreleri gırtlak ya da üst yemek borusundan boyun bezlerine (lenf nodları), hatta akciğerlere ve karaciğere kadar yayılabilmektedirler.
Bağışıklık sisteminin zayıflaması ile de hastalıklara açık hale gelinir. Gırtlak kanseri hastaları günlük beslenmelerinde yumurta, tavuk, baklagiller, kırmızı et, yoğurt ve peynir gibi protein bakımından zengin gıdalara yer vermelidir.
Baş ve boyun bölgesinde en sık görülen kanser türü olan gırtlak kanseri, özellikle sigara ve alkol kullanan kişilerde ortaya çıkar. Gırtlağın her noktasında ortaya çıkabilen bu hastalığın ilk belirtilerinden biri, sesin kısılmasıdır. Ayrıca gırtlak kanseri, gırtlağın bu işlevlerini yerine getirmesinin önüne geçer.
Gırtlak kanseri genellikle sigara içimi, tütün ürünleri kullanımı, aşırı alkol tüketimi ve insan papillomavirüsü (HPV) enfeksiyonu gibi risk faktörleriyle ilişkilidir. Bu faktörler, gırtlak hücrelerinde genetik değişikliklere neden olarak kanser gelişimini tetikleyebilir.
Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir. En tehlikeli kanser türü: Akciğer kanseri, lösemi. Akciğer kanseri en çok öldüren kanser türleri arasında birinci sırada yer alsa da, aynı zamanda en kolay önlenebilen kanser çeşidi özelliğini de taşımaktadır.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
5 yıllık Sağ kalım Oranı Ne Demektir ? Belli bir kanser türü ve evresi için 5 yılın sonunda hastanın sağ kalma olasılığını gösteren bir istatistik verisidir. Ancak hastaların çoğu 5 yıldan çok daha fazla yaşayacaktır. Bu aslında kanser tanısı sonrası en az 5 yıl yaşayacak hastaların yüzdesi anlamını taşır.
Cevap:Gırtlak kanserinin erken evre ameliyatlarını gırtlakta sadece hastalıklı ses teli kısmının alınması, gırtlağın dikey ya da yatay eksende kısmi olarak alınması oluşturur. Bu hastalarda ameliyatta alınan doku miktarı arttıkça bozulmakla beraber her zaman hastalarda konuşma fonksiyonları korunmaktadır.
Gırtlak kanserine ilişkin uyarılarda bulunan Özdemir, hastalığın daha önce 60-70'li yaşlarda tütün ve alkol kullanımı olan kişilerde en sık karşılaşılan kanser türü olmasına karşın günümüzde 40-50'li yaşlarda görülme sıklığının arttığını belirtti.
Klasik cerrahilerde hastanın boynundan yapılan bir kesi ile birlikte, ameliyat sonrası nefes alabilmesi için gırtlağına delik açılır (Trakeostomi). Ameliyat sonrası bir süre, burnundan midesine iletilen beslenme tüpü ile beslenirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri