Grup, aralarında ortak değerleri ve ilişkileri olan, birbirlerine bağlı iki veya daha fazla kişiden oluşmuş bir birim olarak, grup çalışması da grup içerisinde yer alan öğrencilerin öğretim hedefleri ve kazanımları doğrultusunda yaptıkları çalışmaları paylaşım süreci olarak tanımlanabilir1.
Grup Çalışmasında kullanılacak teknik ve yöntemler: Bilgi verme, bilişsel olarak olumlu biçimde yeniden yapılandırma, sorun çözme, beyin fırtınası, empati kurma, açık uçlu soru- yanıt yöntemi, geribildirim verme- alma, yüzleştirme, ev ödevleri, tartışma.
Grup çalışmasını kısaca grup üyelerinin ortak bir amaç etrafında yeteneklerini, bilgilerini birleştirmeleri ve ortak bir sonuca ulaşmaları olarak tanımlamak mümkün.
Grup çalışması, ekip üyeleri arasında güçlü bir iletişim ağı oluşturmak iş birliğini arttırır. Sorumluluk paylaşımını teşvik eder ve motivasyonunu arttırır. Grubun üyesi, belirlenen hedefe ulaşmak için kendi alanında sorumluluk alır. Bu, ekibin temel düzenini ve planlamasını sağlar.
İlgili 38 soru bulundu
Grup çalışması sırasında öğrenciler, farklı bilgi ve deneyimlerini paylaşarak birbirlerinden öğrenirler. Bu durum, öğrencilerin daha geniş bir perspektiften düşünmelerini ve problemlere farklı çözümler üretmelerini sağlar. Ayrıca, grup çalışmasıyla öğrencilerin araştırma ve sorgulama becerileri gelişmektedir.
Beraber hareket etmeliyiz ve ortak bir karar almalıyız. Aynı zamanda gruptaki arkadaşlarımıza karşı her zaman kibar, saygılı ve hoşgörülü olmamız gerekir. Arkadaşlarımızın düşüncelerine mutlaka saygılı olmalı ve onlarla kararları beraber vermeliyiz. Grup çalışması yaparken yardımlaşmak çok önemlidir.
Grup çalışmasını kısaca grup üyelerinin ortak bir amaç etrafında yeteneklerini, bilgilerini birleştirmeleri ve ortak bir sonuca ulaşmaları olarak tanımlamak mümkün. Ancak grupla çalışmanın bireysel çalışmadan daha kolay olduğunu her zaman için söylemek zor.
Ekip üyeleri birbirleriyle güçlü bir ilişki kurmalı ve herkes birbirinin yeteneklerinden haberdar olmalı. Başarılı bir ekip çalışması için kararlar ortak şekilde verilmeli. Kararlar hakkında sürekli olarak geri bildirim yapılmalı. Elde edilen başarılar kutlanmalı!
Sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre grup çalış- malarının en olumlu yönleri; yardımlaşma ve paylaşma duy- gularını geliştirmesi, akademik başarıyı artırması, sosyalleş- meyi sağlaması, sorumluluk bilincinin oluşmasına yardımcı olması ve çalışmaya karşı motivasyonu artırmasıdır.
2- Küçük Grup Öğretimi
Sınıfta en fazla 2-6 öğrenciden oluşan grupların oluşturulması ile gerçekleştirilir. Gruptaki öğrenci sayıları büyük gruplara göre az olduğundan öğretmenlerin öğrencileri takip edebilmesi daha kolaydır.
Grup Çalışması
Sosyal hizmetin diğer yöntemlerinde olduğu gibi, grup çalışmasında da "bireyi çevre içinde ele alma" söz konusudur. Toplumda bazı değişikliklerin yaratılması için grupların kullanılması da grup çalışmasının amaçları içinde yer almaktadır.
Ancak, proje grubu oluşturulduktan sonra grup tarafından, öğretmen kontrolünde, gizli oylama ile seçilir.
Grup çalışması, bireylerin, sosyal becerileri ve kendine güven davranışlarını geliştirmesinin yanı sıra, bilginin kalıcılığının sağlanmasına katkı getirmektedir.
Takım çalışması, bir takımı oluşturan bireylerin ortak bir hedefe ulaşmak için iş bölümü yaparak birlikte hareket etmesidir. Takım çalışması yapmak için üyeler arasında görev dağılımı yapılır ve her bir üyeye kendi yeterliliklerine ve kapasitesine uygun görevler verilir.
Ekip Türleri: İş dünyasında yaygın olarak bulunan farklı ekip türleri hakkında bilgi. Örnek olarak, işlevsel ekip, proje ekibi, çapraz fonksiyonel ekip, sanal ekip gibi.
Genel olarak, grup çalışması yöntemi, “öğrencilerin işbirliği yaparak ortak amaçlar doğrultusunda çalışmalarına olanak sağlayan bir yöntem” olarak belirtilirken, “bir proje ve konu üzerinde öğrencilerin birlikte çalışmaları” da grup çalışması olarak kabul edilmektedir (Derviş, 1993: 9).
Etkili takım, iş birliğine dayalı, etkileşimli ve düzenli bir yapıya sahiptir. Ancak en başta takım üyeleri arasında iyi bir iletişim ve güven ortamı olması önemlidir. Takım üyeleri, hedeflerine ulaşmak için bireysel ve takım olarak çalışmayı benimsemeli ve bu hedeflere ulaşmak için iş birliği yapmalıdır.
Takım çalışması, çalışanlar arasındaki ilişkileri geliştirmek için de önemlidir. Bireyler birbirleriyle yakın koordinasyon içinde çalışırlar ve böylece birbirlerini daha iyi tanırlar. Ekip çalışması, çalışanlar arasında gereksiz çatışma olasılığını da azaltır.
Grup normları: Gruplar, davranış normlarına sahiptirler. Yazılı ya da yazılı olmayan davranış normları, grup üyeleri tarafından bilinir, anlaşılır ve takip edilir. Bu davranış normları, grup üyelerinin belli durumlarda nasıl davranması gerektiğini ve neleri yapıp neleri yapamayacağını belirtmektedir.
Akademisyen Richard Hackman ve Neil Vidmar tarafında gerçekleştirilen bir çalışmada, en optimum grup üyesi sayının 4,6 olduğu belirtiliyor. 2 ile 7 kişilik farklı takımlar üzerinde yapılan çalışmada, artan kişi sayısının üretim, tartışma, mizah, empati, sinerji ve problem çözme gibi alanlardaki etkileri inceleniyor.
Bu deneyler dahilinde, araştırmalar insanların dört veya en fazla beş üyeden oluşan takımları tercih etmelerinin en efektif tercih olacağını gösteriyor. Dörtten düşük herhangi bir sayı etkili olamayacak kadar küçük olarak görülürken beşten büyük takımlar ise verimsiz olarak nitelendiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri