Alan Adı: Sosyal Psikoloji.
Grup dinamiği “grubun herhangi bir kısmında ortaya çıkan değişmelerin grup üyeleri üzerinde ve grubun yapısında meydana getirdiği etki ve tepkileri” ifade etmektedir [17].
Grup dinamiği toplumsal grup içinde (grup içi dinamiği) ya da toplumsal gruplar arasında (gruplar arası dinamik) oluşan davranış ve psikolojik süreçler sistemidir.
Sosyoloji ve sosyal psikolojide, iç gruplar, bir kişinin kendisini psikolojik olarak özdeşleştirdiği toplumsal gruplardır. Dış gruplar ise tersine, bireyin kendini özdeşleştirmediği toplumsal gruplardır.
Subjektif bir durumu ifade eder.Kişinin sosyal ilişkiler ağının arzu ettiğinde daha küçük yada az doyumlu olarak algılanmasına bağlı yaşanan bir duygudur. Bireyin kişisel ve subjektif olarak yaşadığı bu sosyal yoksunluğa gösterdiği duygusal bir tepkidir. Yaşamlarının her alanında doyumsuzdurlar.
İlgili 25 soru bulundu
Grup dinamiği, birey üzerinde grup veya grup üzerinde . birey tarafından kullanılan güçlerin incelenmesidir (Reeves, 1970, s. 12).
Biçimsel olmayan gruplar, kişilerin ortak ilgileri, arkadaşlık ilişkileri, sosyal ihtiyaçları, ortak beklentileri doğrultusunda oluşan gruplardır. Etkili bir iletişim ortamı oluşturarak, birtakım problemlere çözüm bulmak, belirli amaçları gerçekleştirmek üzere kurulan iletişim.
İç grup (in group) ve dış grup (out group) kavramları, Amerikan sosyolog William Graham Sumner ( ) tarafından ortaya atılmıştır. Sumner, insanların kendi grupları olarak tanımladığı iç gruplar ile rekabet halinde olduğu ya da karşıt gruplar, olarak tanımladığı dış gruplar arasındaki ayrım üzerinde durmuştur.
İç Grup Kayırmacılığı (İç Grup Önyargısı): Bu önyargı, bir kimsenin dış grupların zarar görmesi pahasına dahil olduğu iç gruba ve bu iç grup ile ilişkilendirilen özelliklere karşı iltimas sergilemesini içerir.
Grupla özdeşleşme, bireyin üyesi olduğu gruba yönelik aidiyet ve bağlılık duygusu olarak tanımlanmaktadır. Grupla özdeşleşmenin gerçekleşmesi için grubun diğer üyeleriyle olan ilişkilerin olumlu olması gerekli değildir. Grubun bireyi olumlu olarak değerlendirmesi, bireyin grupla özdeşleşmesi için yeterli olabilir.
Bu ders ile grup oluşum evrelerini irdeleyerek, liderlik özelliklerini ve becerilerini grup ve takım dinamiği doğrultusunda tartışmaktır. Grup oluşum evreleri, grup yapısı: normlar roller, grup dinamiğinin yapısı, liderlikte grup dinamiğinin önemi, grup iletişim yapısı, liderlik becerilerinde grup dinamiğinin rolü.
Bununla birlikte gruplar, birincil ve ikincil, biçimsel ve biçimsel olmayan, üyelik ve özenme, resmî ve resmî olmayan gruplar biçiminde sınıflandırılır. Gruba üye bireylerin, grup içinde uymak zorunda oldukları 'norm' adı verilen kurallar vardır.
Takım ruhu, belirli bir hedef doğrultusunda, aynı görüşü savunan birey ya da gruplarca oluşturulan ortak paydadır. Bireylerin, ben bilincini bir yana bırakıp kolektif düşündüğü ve hareket ettiği durumlar takım ruhunu yansıtmaktadır.
Grup bağlılığı, üyelerin hem liderle hem de diğer üyelerle olan ilişkisi olarak tanımlanmaktadır. Aslında, grup bağlılığı, başarılı bir grup katılımcısı olmak için ana bir bileşen ve grup gelişimi için bir anahtar olarak değerlendirilmektedir (Clem, Smith veRichards, 2012).
Cevap: 1. Belirli amaçlar ve bunları gerçekleştirme çabası içerisinde toplanmış, belirli kurallara göre organize olmuş, belirli süre karşılıklı sosyal ilişkide bulunan, en az iki kişiden oluşan, göreli bir sürekliliği olan bireyler topluluğu. 2. Görüşleri, çıkarları bir olan kimseler bütünü, ekip.
Takım Yönetimi bir görevi gerçekleştirmek amacıyla bir araya gelen takımın üyelerinden oluşan grubun, bu amaç doğrultusunda yönetilmesi ve koordine edilmesidir. Takım yönetimi takımın başarıya ulaşması ve takımın amacı doğrultusunda hareket edebilmesi için son derece önemlidir.
İç grup yanlılığı, sosyal sınıflandırma sonrasında karşılaştırma yapılacak olan grubun yaratılmasıyla, bireylerin kendi grupları ve diğer gruplar arasında algıladıkları farkları, kendi grupları lehine değerlendirme biçimleridir.
Önyargı ya da ön yargı, bir kimse veya bir şeyle ilgili olarak belirli şart, olay ve görüntülere dayanarak önceden edinilmiş olumlu veya olumsuz yargı, peşin yargı, peşin hüküm, peşin fikir.
Bu önyargılar; sonradan anlama önyargısı, opti- mizm önyargısı, tutuculuk önyargısı, aşina olma önyargısı, aşırı güven, doğrula- yıcı önyargı, yükleme önyargısı ve ayrılma etkisinden oluşmaktadır.
İç ve dış gruplar
Sumner'a göre iç grup, insanların kendilerini ait hissettikleri, bağlı oldukları gruplardır. Dış grup ise insanların kendi grubuyla rekabet halinde oldukları gruplar olarak tanımlamıştır. Bu kavramlar etnosentrizm ile yakından ilişkilidir.
İlk olarak Charles Horton Cooley tarafından kullanılan birincil grup kavramı,aile,arkadaş gibi samimi,dayanışmanın olduğu yüzyüze ilişkilerdir. İkincil grup,bireyin belli bir amaç doğrultusunda ilişkilerin yasalara dayalı kurulduğu,kurallar ve resmi anlaşmalar çerçevesinde yürütüldüğü gruptur.
Formel Gruplar; Formel gruplar, örgütün kendisi tarafından belirli işleri yerine getirmek amacıyla oluşturulan ve örgütte belirli yeri olan gruplardır. Formel gruplar içersinde emir grupları veya fonksiyonel gruplar, görev grupları, takımlar ve kendi kendini yöneten gruplar yer alırlar.
Örgüt üyelerinin kendi aralarında ve örgüt dışındaki taraflarla kurdukları iletişim, olarak tanımlanabilir. Örgütlerde(örgütsel) iletişim, aynı zamanda, yönetim ve örgütsel davranış alanına özgü bir araştırma ve uygulama konusudur.
Kurum içi iletişim, organizasyon içerisinde yer alan tüm bireylerin ortak bir amaç etrafında toplanıp güç birliği yaparak birlikte çalışabildiği ve işbirliği yaparak her türlü etkinliği paylaşabildiği süreçlerdir. Kurum içi iletişimde organizasyondaki tüm bireyler arasında bilgi iletimi ve alımı mevcuttur.
insanlar, örgütler ve kurumlar arasındaki etkileşim, iletişim sayesinde gerçekleşir. Organizasyonel anlamda iletişim ise,insan davranışlarını etkilemek için tasarlanan mesajlar,bu mesajları ileten kanallar ve mesajları alan alıcılar üzerine odaklanır. Örgütsel iletişim ,örgütün iç ve dış çevresi ile olan iletişimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri