GRUP OLUŞUMU VE GELİŞİMİ Hem biçimsel hem de biçimsel olmayan gruplar için dört gelişim aşamasının varlığından söz edilebilir. Bunlar; karşılıklı kabul, karar, motivasyon ve bağlılık, kontrol ve yaptırım aşamalarıdır .
Beş Aşamalı Grup Gelişim Modeli: Grupların gelişim aşamalarında izlediği beş aşama: oluşum, fırtına, kurallar, performans ve dağılma.
Bir topluluğun grup olabilmesi için gereken en temel koşul, grup üyeleri arasında etkileşimin olmasıdır. Bununla birlikte, grup üyelerinin etkileşimi çerçevesinde bazı değerlerin ve normların bulunması gerekmektedir. Grup, bu normlara uyan, ortak amaç ve çıkarlara sahip bireylerden oluşmaktadır.
Grubun birbirine bağlılığını etkileyen en önemli unsurların; görevi başarma azmi, hedefe odaklanmış olma ve buna olan inanç, üyeler arasında oluşmuş olan saygı ve sevgi bağı ve görev dağılımı ile aynı takımın bir parçası olarak hareket etme davranışı olduğu belirlenmiştir.
Bununla birlikte gruplar, birincil ve ikincil, biçimsel ve biçimsel olmayan, üyelik ve özenme, resmî ve resmî olmayan gruplar biçiminde sınıflandırılır. Gruba üye bireylerin, grup içinde uymak zorunda oldukları 'norm' adı verilen kurallar vardır.
İlgili 36 soru bulundu
Cevap: 1. Belirli amaçlar ve bunları gerçekleştirme çabası içerisinde toplanmış, belirli kurallara göre organize olmuş, belirli süre karşılıklı sosyal ilişkide bulunan, en az iki kişiden oluşan, göreli bir sürekliliği olan bireyler topluluğu. 2. Görüşleri, çıkarları bir olan kimseler bütünü, ekip.
1. Birbiriyle etkileşim içerisinde olan bireylerden oluşan topluluktur. 2. Kendilerini bir gruba ait gören iki ya da daha fazla sayıda bireyin oluşturduğu sosyal bir birimdir.
Belirli faaliyetleri paylaşan, bireylerin içinde yetiştiği, bakıldığı, kültür aktarımı yapılan gruplardır. Bu grupların en önemlileri aile, oyun grubu, arkadaşlık ve akrabalık gibi gruplardır. Chicago okulu temsilcilerinden Charles Cooley tarafından sosyoloji literatürüne kazandırılmış bir kavramdır.
Gruplar bağımsız çalışırlar, takımlar ise birlikle çalışır ve kazanmak için birbirlerini desteklerler. 3. Grup hedeflerin belirlenmesine aktif olarak katılmazlar, takımlar ise hedeflerin tespitinde aktif rol alırlar.
Toplumsal grup, birden fazla kişiden oluşan ve ortak bir amaç için bir araya gelmiş kişilerdir. Toplumsal gruplar toplumun temelini oluştururlar.
Belli ortak özellikler taşıyan/taşıdığı düşünülen veya ortak işlevler, roller ve karşılıklı sorumluluklar yüklenmiş olan iki veya daha fazla kişiden oluşan topluluklardır.
Grup çalışması, ekip üyeleri arasında güçlü bir iletişim ağı oluşturmak iş birliğini arttırır. Sorumluluk paylaşımını teşvik eder ve motivasyonunu arttırır. Grubun üyesi, belirlenen hedefe ulaşmak için kendi alanında sorumluluk alır. Bu, ekibin temel düzenini ve planlamasını sağlar.
Tuckman, 1965'te “Şekillenme (Forming), Farklılıkları Yönetme (Storming), Birlikte Çözüm Üretme (Norming), Birlikte Performans Üretme (Performnig)” olmak üzere 4 aşamadan oluşan modelini yayınlamış daha sonra 1970'lerde beşinci aşama olan Adjourning (Çözülme) aşamasını ekleyerek modeli geliştirmiştir.
Grup düşüncesinin belirtileri
söz konusu olmadığını düşünmeye başlar. karşıt görüşleri dile getirmekten kaçınırlar. ve çoğunluk görüşüne uyma yönünde bir baskı oluşturur. aynı fikirdeymiş gibi görünür.
Formal gruplar, örgütlerin ihtiyaçları doğrultusunda örgütler tarafından oluşturulan ve belli bir görevi gerçekleştirdikten sonra grup üyelerinin görevlerinin sona erdiği gruplardır (Koçel, 2007; akt.
Büyük Gruplar: Üye sayısı çok olan, ilişkileri daha sınırlı ve resmî olan gruplara büyük grup denir. Şehir ve millet büyük gruplara örnektir. Küçük Gruplar: Üye sayısı sınırlı ve ilişkileri yüz yüze olan gruplara küçük grup denir. Aile, arkadaşlık, komşuluk, köy, oyun grupları küçük gruplara örnek olabilir.
Grup Normları: Her grubun faaliyetlerini sürdürmeleri için üyelerine koyduğu yazılı / yazısız kurallar vardır. Bu normların, üyelerin birlikte hareket etmesi yönünde bir işlevi söz konusudur.
beklenti ve amaçları paylaşan insanlardır. tutum ve davranışları birbirlerini etkiler ve bu ilişkiler belirli bir süre içinde gelişir ve nispeten süreklilik kazanırsa, bir toplumsal gruplaşma söz konusudur.
Sosyal grup çalışmasında karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak, sosyal beceriler ve el becerileri geliştirmek, değer oryantasyonlarını ve antisosyal davranışları değiştirmek gibi amaçlar da vardır.
Ortak amaç ve hedefler doğrultusunda birbirleriyle etkileşime giren ve benzer özellikleri paylaşan en az birkaç kişiden oluşan toplumsal bir birimdir.
Biçimsel olmayan gruplar, kişilerin ortak ilgileri, arkadaşlık ilişkileri, sosyal ihtiyaçları, ortak beklentileri doğrultusunda oluşan gruplardır. Etkili bir iletişim ortamı oluşturarak, birtakım problemlere çözüm bulmak, belirli amaçları gerçekleştirmek üzere kurulan iletişim.
Grup düşünmesi, birbirine çok yakın olan ya da olmak isteyen grup üyelerinin ortak karar alma isteklerinin bağımsız düşünebilme yeteneğini ve güdüsünü baskılaması sonucu ortaya çıkan düşünme biçimidir.
Takım Yönetimi bir görevi gerçekleştirmek amacıyla bir araya gelen takımın üyelerinden oluşan grubun, bu amaç doğrultusunda yönetilmesi ve koordine edilmesidir. Takım yönetimi takımın başarıya ulaşması ve takımın amacı doğrultusunda hareket edebilmesi için son derece önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri