Grup: Belirli bir amacı yerine getirmek için karşılıklı bağımlılık ve etkileşim içinde, iki ya da daha fazla bireyin meydana getirdiği yapı.
Formal gruplar, örgütlerin ihtiyaçları doğrultusunda örgütler tarafından oluşturulan ve belli bir görevi gerçekleştirdikten sonra grup üyelerinin görevlerinin sona erdiği gruplardır (Koçel, 2007; akt.
Büyük Gruplar: Üye sayısı çok olan, ilişkileri daha sınırlı ve resmî olan gruplara büyük grup denir. Şehir ve millet büyük gruplara örnektir. Küçük Gruplar: Üye sayısı sınırlı ve ilişkileri yüz yüze olan gruplara küçük grup denir. Aile, arkadaşlık, komşuluk, köy, oyun grupları küçük gruplara örnek olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Küçük gruplar, aralarında yoğun etkileşim olan az sayıda üyeden oluşan gruplardır. Küçük gruplar sosyolojisi, bir alan incelemesi ve cemaat sosyolojisi çalışması olarak da tanımlanmıştır. Küçük gruplar sosyolojisi ayrıca mikro sosyolojik düzeyde toplumlardaki küçük grupların incelemesi olarak tanımlanır.
❖ Her sosyal gruba giren kişilerin kendilerine özgü rolleri vardır. ❖ Grubu oluşturan üyeler arasında ortak yarar ve değerler vardır. ❖ Her sosyal grubun bir yapısı vardır. ❖ Toplumsal grupların en önemli özelliği sürekliliktir.
Formel gruplar, belirli bir amacı, görevi yerine getirmek üzere oluşturulmuş, yetki ve sorumlulukları önceden çizilmiş gruplardır. Genelde üyeleri arasında daha resim düzeyde ilişkileri vardır. Enformel gruplar ise kendiliğinden oluşur.
GRUPLAR. TOPLUMSAL GRUP NEDİR? İnsanlar yaşam boyu aile, oyun grubu, meslek grubu, dernekler, şirketler gibi resmi ya da resmi olmayan birçok farklı toplumsal grubun üyesi olmaktadır. Toplumsal grup, en genel anlamda, küçük ölçekli toplumsal ilişkiler bütünü olarak tanımlanabilir.
İnformal gruplar, örgüt üyelerinin kendi kişisel amaçları ve tercihleri doğrultusunda oluşturmuş oldukları gruplardır. Formal yapıdan bağımsız olarak gelişen informal gruplar, birer sosyal oluşum olup, işletme başarısı üzerinde etkileri bulunmaktadır.
İnformal gruplar, örgüt üyelerinin kendi kişisel amaçları ve tercihleri doğrultusunda oluşturmuş oldukları gruplardır. Formal yapıdan bağımsız olarak gelişen informal gruplar, birer sosyal oluşum olup, işletme başarısı üzerinde etkileri bulunmaktadır.
Biçimsel grup: Belirli bir amaç ve görevi gerçekleştirmek için yasal olarak kurulan gruplardır. Üyelerin yetki ve sorumlulukları belirlenmiş gruplardır. Kurullar ve işletmeler, komiteler örnek olarak gösterilebilir (Kaynak: 1995; 167).
Cevap: 1. Belirli amaçlar ve bunları gerçekleştirme çabası içerisinde toplanmış, belirli kurallara göre organize olmuş, belirli süre karşılıklı sosyal ilişkide bulunan, en az iki kişiden oluşan, göreli bir sürekliliği olan bireyler topluluğu. 2. Görüşleri, çıkarları bir olan kimseler bütünü, ekip.
Bir sosyal grubun ömrü üyelerinin ömründen uzunsa bu tür gruplara sürekli gruplar denir. Aile, köy, şehir ve devlet grupları gibi. Bir sosyal Grup geçici bir amaç için kurulup amaca ulaştığı zaman dağılıyorsa kısa süreli Grup adını alır. Bir sınıftaki öğrenciler, bir inşaatta çalsan sıvacılar gibi.
Resmi Olmayan Gruplar Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Kanun ve yönetmelikler yerine grup üyeleri tarafından geliştirilen kurallara göre var olan gruptur. Genellikle küçük gruplar.
Sosyoloji ve sosyal psikolojide, iç gruplar, bir kişinin kendisini psikolojik olarak özdeşleştirdiği toplumsal gruplardır. Dış gruplar ise tersine, bireyin kendini özdeşleştirmediği toplumsal gruplardır.
Öğrenciler siyasi gruplar, çeteler, ilgi grupları, takım taraftarları, hemşehriler, kızlar, erkekler gibi ortak noktalarına göre de sınıf içinde gruplaşabilirler. Bunlar bazen okulda ancak daha çok okul dışında oluşan gruplardır.
Gruplar, iki ve daha fazla kişinin ortak bir amaç doğrultusunda etkileşim ve iletişimde bulunmaları ile ortaya çıkan sosyal varlıklardır.
Bu görüş özellikle demokratik liderlik, üye katılımı ve genel anlamda örgüt üzerinde durulmaktadır. Bir diğer görüşe göre, grup dinamikleri rol oynama, beyin fırtınası, odak gruplar, grup terapi, duyarlılık eğitimi, takım kurma gibi bir dizi tekniği içermektedir.
İlk olarak Charles Horton Cooley tarafından kullanılan birincil grup kavramı,aile,arkadaş gibi samimi,dayanışmanın olduğu yüzyüze ilişkilerdir. İkincil grup,bireyin belli bir amaç doğrultusunda ilişkilerin yasalara dayalı kurulduğu,kurallar ve resmi anlaşmalar çerçevesinde yürütüldüğü gruptur.
Biçimsel (Formel) Gruplar
Bu gruplara biçimsel bir örgüt yapısını her türlü ayrıntılarıyla oturtmuş işletme birimlerini örnek verebiliriz. İşletmelerde bireyler arasındaki ilişkiler belli bir basamaksal yapıya göre oluşmuştur.
FORMEL (BİÇİMSEL) ORGANİZASYON YAPISI; ÖNCEDEN BİLİNÇLİ OLARAK VE BELİRLİ BİR AMAÇ DOĞRULTUSUNDA OLUŞTURULAN İLİŞKİLER TOPLULUĞUDUR. İNFORMEL (BİÇİMSEL OLMAYAN) ORGANİZASYON YAPISI; KENDİLİĞİNDEN, DOĞAL OLARAK, BİLİNÇLİ BİR TASARIM OLMADAN ORTAYA ÇIKAN İLİŞKİLERİN İFADE ETTİĞİ YAPIDIR.
Toplumcu bakış açısına sahiptir. Toplumu hastalıklardan korumanın önemini vurgular. Bu eserde toplulukları cemaat ve cemiyet olmak üzere ikiye ayırmıştır.
Belli ortak özellikler taşıyan/taşıdığı düşünülen veya ortak işlevler, roller ve karşılıklı sorumluluklar yüklenmiş olan iki veya daha fazla kişiden oluşan topluluklardır.
İç grup, bir bireyin millet, ırk, din, sosyoekonomik statü veya politik duruş gibi faktörler çerçevesinde kendini bir parçası olarak gördüğü sosyal gruplardır. Dış grup ise buna bağlı olarak bir bireyin kendini bir parçası olarak görmediği grupları ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri