Guatr hastalığında boynun ön kısmında genelde ağrısız olan şişlik, yutma güçlüğü, nefes almada zorluk, ses değişikliği, hızlı kalp atışı, ishal ve kilo kaybı gibi belirtiler görülmektedir. Yaygın olarak iyot eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan guatr belirtileri şunlardır: Boynun ön kısmında oluşan ağrısız şişlik.
Guatr belirtileri
Guatr bazı hastalarda hiç belirti vermezken, bazı hastalarda boyunda şişliğin yanında yutma güçlüğü, öksürük, nefes darlığı ve ağrıya yol açabilir. Guatrda tiroit bezinin az veya çok hormon salgılamasına bağlı belirtiler de görülür.
Boynun ön alt kısmında, nefes borusunun etrafında bulunan tiroit bezinin büyümesine ve şişmesine “guatr” denilir. Özellikle iyot eksikliği olan kişilerde yaygın görülür ve Türkiye'de de görülme sıklığı fazladır.
Boynun ön bölgesinde birdenbire gelişen ağrı, tiroit iltihabının tipik belirtilerinden birini oluşturuyor. Ağrı, çiğneme ve yutkunmayla şiddetleniyor. Bu bölgeye dokunmak bile oldukça acı verici olabiliyor. Ağrı sadece boyun bölgesinde sınırlı kalmıyor, çeneye ve kulağa doğru yayılabiliyor.
Tiroit bezinin az çalıştığı durumlarda kas ve eklemlerde ağrılar (miyalji) görülebiliyor. Bu durum hastaların gereksiz yere romatizmal testlerden geçmesine, hatta romatizma tedavisi görmesine neden olabilir. Tiroit doğrudan eklem iltihabı yapmaz ama eklemlerde en az iltihaplı artritler kadar ağrıya yol açabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Subakut Tiroiditler
Tiroid bezi tamamı ile veya asimetrik olarak büyümüştür. Hastalarda birden bire gelişen halsizlik, ateş, tiroid glandının bulunduğu bölgede ağrı, yutkunmada zorluk, ses kısıklığı saptanabilir. Geçici hipertroidite bağlı çarpıntı, terleme, titreme, sinirlilik oluşur.
Tiroid krizinin en yaygın görülen bulgusu çarpıntıdır. Hastalar kalp bölgelerinde şiddetli bir çarpıntı hisseder. Çarpıntıyla beraber tansiyon yüksekliği gözlemlenir. Damarlarında sertleşme bulunan kişiler tansiyon yükselmesi ve tansiyon değerlerinde düşüş olmaması halinde derhal bir sağlık kuruluşuna danışmalıdır.
Tiroit İltihabı Belirtileri
Sinüzit, kabakulak, bademcik enfeksiyonları gibi rahatsızlıklar tedavi edilmiş ve iyileşmişlerdir. Daha sonra boyun bölgesinde ani başlayan bir ağrı oluşur. Bu ağrı genellikle sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmadan, çeneye ve kulak bölgesine de doğru yayılarak kendini gösterir.
Büyüklük arttıkça nefes darlığı, yutma güçlüğü, ses kısıklığı şikayetlerine sebep olabilirler. Kana çok fazla tiroid hormonu salgılayan hiperaktif nodüller kalp hızında artış, sinirlilik, kilo kaybı, ellerde titreme ve terleme, uykusuzluk, ishal ile kendini belli eder.
Guatr tanısı için kan testi, tiroid sintigrafisi, ultrason, biyopsi yöntemleri de uygulanabilir. Fiziksel muayene sonrası kan testi en önce yapılacak işlemdir. Kan testinde TSH ve T4 hormonlarına bakılır, bu hormonların seviyeleri guatr tanısı kesinliği sağlar.
TSH testi, TSH adlı hormonun kandaki seviyesini ölçer.
Kanser riski açısından şüpheli hücrelerin saptanması halinde. Boyuna baskı uygulayan ve büyümüş tiroid bezleri sonucunda hastanın nefes alma problemleri yaşaması Büyümüş tiroid bezlerine bağlı olarak konuşurken ya da yemek yeme esnasında yaşanan yutkunma problemlerinde.
Guatr bazı hastalarda hiç belirti göstermez. Bazı hastalarda boyunda şişlik, ağrı, yutma güçlüğü, öksürük ve solunum güçlüğü görülebilir. Tiroid bezinin az veya çok çalışmasına bağlı belirtiler ortaya çıkabilir. Tiroid bezi çok çalışırsa çarpıntı, sinirlilik, ishal, kilo kaybı, uykusuzluk ve baş ağrısı görülebilir.
Tiroit bezinin büyümesine guatr denir. Guatr değişik şekillerde bulunabilir. Nodülsüz guatrda her iki tiroit bezi simetrik olarak büyümüştür ve tiroidin yüzü düz ve yumuşaktır. Nodüler guatrda ise tiroit bezi büyümekle beraber içinde bir veya daha fazla nodül vardır.
Tiroit iltihabı (subakuttiroid) geçirilen bademcik ve üst solunum yolu enfeksiyonundan 8 hafta sonra bile ortaya çıkabilir. Tiroid bezinde yaşanan bu iltihaplanma, boynun ön kısmında şiddetli ağrı, baskı, yutma zorluğu ve özellikle akşam saatlerinde artan kırgınlık, ateş, üşüme ve titreme gibi sorunlara neden olur.
Tanı Yöntemleri
Nodüller ultrason yöntemiyle görüntülenir. Ultrasonda eğer nodülde kanser riski saptanırsa iğne biyopsisi ile örnek alınabilir. Nodüllerdeki riski tespit etmek için, hastaya damar yolu ile radyoizotop madde verilerek tiroid sintigrafisi de çekilir.
Günümüzde birçok hastalığın temel sebeplerinden biri olan stres, tiroit bezi ile de yakın ilişki içindedir. Şöyle ki, yapılan araştırmalar ve incelenen istatistiki veriler stres, üzüntü ve kaygı bozukluğu gibi sorunlar yaşayan kişilerin zehirli guatra yakalanma riskini artırdığını göstermektedir.
Hipertiroidi; çarpıntı, el titremesi, kilo kaybı, sinirlilik, heyecanlı olma, duygusallaşma, aşırı terleme, sıcağa karşı hassasiyet, ishal, saç dökülmesi, hâlsizlik, yorgunluk, gözlerin öne doğru çıkması ve âdet düzensizliği gibi semptomlarla karakterizedir.
Tiroid hastalıkları özellikle tiroid bezine zarar verir, ancak aynı zamanda vücudun diğer organlarına da etki edebilir. Örneğin, hipotiroidizm kalp, karaciğer ve böbrekler gibi organların işleyişini etkileyebilir. Hipertiroidizm ise kalp, gözler ve kemikler dahil birçok organa zarar verebilir.
Hipertiroidi (aşırı aktif tiroit), tiroit bezinizin hormon tiroksinini çok fazla üretmesiyle oluşur. Hipertiroidi vücudunuzun metabolizmasını hızlandırabilir, istenmeyen kilo kaybına ve hızlı veya düzensiz kalp atışına neden olabilir.
Hipertiroidi tedavi edilmezse hastada kilo kaybı devam eder; kalpte ritm bozukluğu, kalp yetmezliği ve bir iltihap veya enfeksiyon sırasında tiroid krizi, şok ve ölüm oluşur. O nedenle hipertiroidi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Tiroid fonksiyon testi adı verilen kan testi ile hormon düzeyleri kontrol edilerek tanı konabilir. Bu testte TSH hormonu ile T4 tiroid hormonuna bakılır. Kanda TSH'ın yüksek, T4 adlı tiroid hormonunun çok düşük olması hipotiroidi anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri