Solucan Gübresi Topraktaki Yedek Bitki Besini Deponuzu Kullanıma Sunar! Solucan Gübresi içeriğinde bulunan milyonlarca bitkiye faydalı mikroorganizma ile toprağınızda bitkinin kullanımına sunulmamış yani çözünmemiş besin minerallerini işleyerek, bitkinin kılcal köklerinden alımına sunar.
En çok amonyum ve nitrat tuzları halinde kullanılır. Bunlar arasında en önemlileri, sırasıyla amonyak ve amonyum hidroksit, amonyum nitrat, amonyum sülfat, amonyum fosfat, sodyum nitrat, kalsiyum nitrat, potasyum nitrattır. Bunlardan amonyak sıvı, diğerleri ise katı olup, amonyaktan elde edilirler.
Evde organik gübre olarak yumurta kabuğu, muz, muz kabuğu, ısırgan bulamacı, odun külü, kahve atıkları kullanılabilir. Saksı bitkileriniz ve çiçekleriniz için bu doğal gübre maddeleri yeterli olacaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Bitkinin kuru ağırlığı üzerine en etkili gübreler tavuk ve keçi gübreleri olurken, deve ve devekuşu gübreleri en düşük etkiye sahip gübreler olmuştur. Bitki besin elementi konsantrasyonları bütün gübre uygulamalarıyla kontrole göre genelde artmıştır.
Aynı şartlara tabi tutulmasına rağmen boyu ve yetişmesi diğerlerine göre büyük oranda geri kalmıştır. Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Bu dönemde bitkiler hızlı büyüdüğü için üre yerine CAN %26 gübresi kullanılmalıdır. Çok geçirgen kumsal ve kumlu-milli bir yapıya sahip topraklarda özellikle azotlu gübrelerde aşırı sulama ile azot yıkanması meydana gelir. Bu gibi durumlarda Üre gübresi yerine CAN %26 gübresi tercih edilmelidir.
"Ucuz, erişimi kolay ve yüksek patlayıcı özelliği olan amonyum nitratı terörist saldırılarda kullanabilecekleri için amonyum nitrat da dahil olmak üzere nitratlı gübrelerin kullanımı 8 Haziran 2016 tarihi itibariyle Türkiye'de yasaklanmıştır.
Amonyum nitrat çözeltisi veya kalsiyum klorür çözeltisi tek sıvı gübreye verilebilecek en güzel örnektir. NP gübre çözeltisi (azot-fosfor) veya NPK gübre çözeltisi (azot-fosfor-potasyum) kompoze sıvı gübrelere en iyi verilecek örneklerdir.
Çay keyfi yapıldıktan sonra mutlaka çaydanlıklarımızda posası kalır . Bu posayı çöpe dökmek yerine herhangi bir kapta biriktirin. Bitkinizi toprağına karıştırın. Bitkinizin toprağını havalandıran çay posası ayrıca bitkinize doğal bir gübre sağlayacaktır.
Gübreleme, bitkilerin yararlanabileceği maddeleri çoğaltmak, gerekli olan fakat sulamayla akıp giden mineral kaybını karşılamak, toprakta bulunmayan besleyici maddeleri karşılamak için önemlidir.
Kök gelişmesi ve özellikle köklerde dallanma zayıflar.Azot noksanlığı belirtilerini ortadan kaldırmak için toprağa düzenli olarak azotlu gübreleme yapılması gerekir. Rotasyonda baklagillere yer verilmesi topraktan aşırı azot kaybını önler.
Toprak organik maddesini arttırma çalışmaları yapılmalıdır.
Bir diğer uygulama da; baklagil yem bitkisi sınıfında olan fiğ, macar fiği, yonca vb. yem bitkilerinin uygun zamanda ekilip çiçeklenme dönemlerinde sürülerek toprağa karıştırıldığı yeşil gübreleme uygulaması olabilir.
Kullanılacak Potasyum Sülfat Gübresi miktarı= Analiz ile bulunan potasyum(K2O) değeri x 2,0 Raporda verilmesi gerekli potasyum miktarı saf madde olarak 7 kg ise; Kullanılacak Potasyum Sülfatlı Gübre miktarı= 7 x 2,0 = 14 kg Potasyum Sülfat/ 1 dekar(1 dönüm) araziye verilmelidir.
Hammaddesi doğalgaz olan amonyak ise büyük oranda gübre üretiminde kullanılıyor. Amonyak üretim tesisleri doğalgazı hem hammadde olarak hem de üretimde enerji olarak kullanıyor. Bu nedenle doğalgaz maliyetindeki yüksek artış amonyak tesislerinin kapanmasına veya üretimin azalmasına yol açıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, "Yüzde 33'lük amonyum nitrat gübresinin tarımsal amaçlı kullanımını tamamen yasakladık" dedi.
Gereğinden fazla ve uzun süreli gübre kullanıldığında; topraklarda tuzlanma, ağır metal birikimi, besin maddesi dengesizliği, mikroorganizma etkinliğinin bozulması, sularda ötrofikasyon ve nitrat birikimi, havaya azot ve kükürt içeren gazların verilmesi, ozon tabakasının incelmesi, sera etkisi gibi çevresel problemler ...
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarımda Kullanılan Nitratlı Gübreler Talimatı'na göre, Dağıtıcıdan/Bayiden dağıtıcıya/bayiye Kalsiyum Amonyum Nitrat (% 26 CAN ve %21 CAN) gübre satışı kesinlikle yapılmayacak.
Meyve ağaçlarının gübreleme zamanı, bölgenin iklimine göre değişmekle birlikte ılıman bölgelerde Şubat- Mart aylarında, kışı şiddetli geçen bölgelerde ise Mart- Nisan aylarında yapılmalıdır. Yılın ilk gübrelemesinde önerilen fosforlu ve potasyumlu gübrenin tamamı ve azotlu gübrenin yarısı verilmelidir.
Yani torf gübresi dünyada şuanda bilinen en değerli biyolojik organik gübresidir" dedi. Gübre sayesinde kış aylarında yaz kalitesinde meyve üretilebileceğinin altını çizen Aşçı; "Bu gübre uzun yıllar boyunca göllerin dibinde biriken bitki artıklarının mikroorganizmalardan oluşan bir gübre çeşididir.
Buğdayda Şeker Gübre Kullanımı
Buğdayda azotlu gübre kullanımına ilişkin bir çok sonuç olmakla birlikte en optimum kullanımın; azotun yarısının ekimle birlikte diğer yarısının ise ilkbaharda sapa kalkma döneminden önce verilmesi olduğu kabul edilir.
Cihat Kütük, hayvan gübreleri içinde tavuk gübresinin en değerli gübre olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kütük; tavuk gübresinin taze haldeyken gübre özelliği taşımadığını, taze haldeyken kullanılan hayvan gübrelerinin bitkiye zarar verip çeşitli hastalıklara neden olabileceğini vurguladı.
Hava sıcaklığı düşükse, kar ve don varsa, hava bulutlu ve bir iki gün içerisinde yağmur gelecekse ÜRE kullanımında sakınca yoktur.
Yeni dikim sonrası saçak kök oluşumuna teşvik için P ağırlıklı gübre, İlkbahar dönemi sürgün gelişimine teşvik için N ağırlıklı gübre, Azot çeşitleri: Amonyum sülfat, Amonyum nitrat ve Üre olarak adlandırılır. Vejetasyon dönemi boyunca Dengeleyici NPK içeren gübreler, Çiçekli bitkiler için P ağırlıklı gübredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri