Cevap: Evet bir kalıcı addır.
Fiil köklü kelimelerin yine fiil üzerinden ek alarak başka bir anlam elde etmesine kalıcı isim denmektedir. Bu eklere genel olarak isim fiil ya da sıfat fiil adı verilir. Böylece sonuç olarak fiil (eylem) bir dönüşüm yaşar ve kalıcı isim ortaya çıkar.
SELAM. ekleridir. yani gülüş kelimesi isim fiil dir.
"dokuma", "görüş", "dondurma", "sarma" gibi bazı sözcükler fiil kökenli olmakla birlikte kalıcı olarak isme dönüşmüşlerdir.
Giriş ve çıkış kelimesinde de aynı durum geçerlidir. Artık fiille ek birleşerek kalıcı isim olmuştur.
İlgili 42 soru bulundu
Doğrulanmış Cevap. ~ Tanıdık kelimesi kalıcı bir isimdir. Ek almış ve kelime kalıcı isim olmuştur.
Çakmak fiilimsidir. Çünkü isim fiiller fiilimsi olmaktan çıkıp kalıcı birer isim halini alabilirler..
Bazı fiiller, isim-fiil eklerini alıp kalıplaşarak kalıcı bir biçimde bir varlığa ad olur. Bu sözcükler artık fiilimsi değildir. Örnekler: dolma, ekmek, çakmak, kavurma, gözleme, dokuma, buluş, yarışma, tartışma, uçurtma…
"Döner kebap" kelime grubunun kısaca "döner" diye kalıcı bir isim hâlini alması, kullanılış özelliğinden doğan bir tasarruftur.
Soruya Gelirsek; Yüzme kelimesi kalıcı isim değildir.
GÜL --- ÜŞ fiil çekim kökü eki NOT : 'GÜL' kelimesi -mek /-mak eki aldığı için fiil köküdür . 'üş' eki ise kökü başka bir anlama gelmediği için çekim ekidir .
Evet kalıcı addır. Bunun nedeni artık yağmurdan bahsediyor, kalıcı olarak meydana gelir.
Merhaba!! => Hepsi kalıcı isim olmuştur.
İsim-fiiller, dilimizde bazen bir varlığın veya kavramın kalıcı adı olma eğilimi göstermektedir. Bu kelimeler fiil kök veya gövdelerine getirilen isim-fiil ekleriyle yapılmalarına karşın, artık fiilimsi özelliklerini kaybederek kalıplaşmış isme dönüşmektedir.
Cevap: Evet ekmek kelimesi kalıcı isimdir. Ek köktür ve mek eki alarak yeni bir anlam kazanmıştır.
Ve ismi iyi duyamamamızın da üç sebebi olabilir: kulağımızla ilgili bir sorun, gürültü ortam ve kalabalık bir çevre. 2) Diğer bir sebep ise karşınızdaki insan kendini tanıtırken ona dikkat etmemeniz. Belki de ismine dikkat etmek yerine ne söyleyeceğinizi düşünüyordunuz.
Sıfat fiil kökenli kalıcı isimler: Dolmuş, yiyecek, giyecek, yakacak, yemiş, geçmiş, gelecek...
Ek Türkiye Türkçesinde çalışkan, yapışkan, üretken vb. örneklerde kalıcı isimler yapmada kullanılmaktadır.
''DOLMUŞ'' KELİMESİ KALICI İSİMDİR.
- Fiilimsi eki aldıktan sonra fiilimsi özelliğini kaybedip kalıcı isim olmuş olan kelimelerdir. Kazma ne demektir? - Kazma bir alettir ve kazı yapmak için kullanılır. - Kazmak işine gelen isim fiil takısı +ma sayesinde kazma ifadesi olmuştur.
Cevap. Evet, tartışma kalıcı addır çünkü ad eylem yapmalta kullanılan "-ma" eki kullanılmıştır ve artık bir şeyin adı olarak kullanılmaktadır. ÖR: Kendi aranızda tartışma yapmayın.
✅Kalıcı isim değildir.
Fiilimsi eki alan kelimeler zaman içinde bünyelerinde barındırdıkları "hareket" anlamını kaybedebilir. Bu durumda bu kelimeler fiilimsi özelliğini yitirerek kalıcı isim olur. Buna göre, 1. Lütfen veresiye teklif etmeyiniz!
Evet kalıcı addır. Açıklama: Araştırmaların sözcüğünün kökü "Araştırmak"tır.
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz. Benim öğrencilerim, oldukça başarılı öğrencilerdir. (Bu cümlede zarf-fiil değil.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri