GTIP numarası, Gümrük Tarife Cetveli üzerinde yer alan koda verilen isimdir.
GTİP, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun kısaltmasıdır. Ülkemizde, genel olarak tarife cetvelinin yerine kullanılan GTİP, aslında Türk Gümrük Tarife Cetveli'nde 12 haneli koda verilen isimdir.
https://uygulama.gtb.gov.tr/Tara linkinden Gümrük Vergisi ve Tarife (GTİP) Arama işlemini yapabilirsiniz. SINIFLAMALAR (NOMANKLATÜR) VERİ TABANI (TÜİK) : https://biruni.tuik.gov.tr/DIESS/GenelAramaSayfasiGetirAction.do? linklerinden de GTİP arayabilirsiniz.
Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Numarası nedir? Bir ürünün ülkemizin tarife sınıflandırmasındaki yerini belirleyen 12 basamaklı koduna Gümrük Tarife İstatistik Numarası (GTİP) adı verilir. GTİP, İngilizce'de, HS Code, Customs Tariff, Harmonized Code veya Harmonized System olarak adlandırılmaktadır.
Uluslararası düzeyde Armonize Sistem ile ilgili düzenlemeler, Dünya Gümrük Örgütü tarafından yapılmaktadır. Türkiye'de, tarife cetveli ile ilgili sorumlu kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'dır.
İlgili 24 soru bulundu
Gümrük İdaresi'nin yaklaşımına göre, GTİP'in yanlış beyan edilmesi halinde idari para cezası düzenlenmesi gerektiği konusunda kanunda açık hüküm var. Ancak yargının kanun yorumu bir hayli farklı. Böyle olunca da İdare tarafından tesis edilen ancak yargı tarafından iptal edilen bir para cezası oluyor.
İhracat Faturalarında Zorunlu mu? Dünya Gümrük Sistemi tarafından evrensel olarak verilen HS code bir diğer adı GTİP numarasının ihracat sisteminde ve faturalarda bulunması zorunludur.
GTİP dış ticarette diğer kavramlardan ayrılmakta ve öne çıkmaktadır. GTİP, gümrük kodlarının belirlenip hesaplanmasında oldukça etkilidir. İhracat rakamlarının belirlenmesinde de GTİP kodlarının ne olduğu etkili olmaktadır. GTİP kodu, dış ticaret için son derece gereklidir.
Cevap: TGTC'de kullanılan 12 rakamlı kodun ismi Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'dur (GTİP).
İlk dört basamak Armonize Sistemde“eşyanın tarife pozisyonu” olarak adlandırılır. 6 basamaklıkodun son iki basamağı ise eşyayı biraz daha spesifik olarak tarif eden bir alt grubu gösterir. 6 basamaklı Armonize Sistem kodu, aynı zamanda eşyanın “tarife alt pozisyonu” olarak adlandırılır.
MADDE 11 – (1) Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğünde görevli bir başmüdür yardımcısı başkanlığında en az iki muayene memurunun katılımıyla oluşacak heyet tarafından yapılacak inceleme ve değerlendirme neticesinde bilgi talebi konusu eşyanın sınıflandırıldığı GTİP tespit edilir ve tutanağa bağlanır.
Tarife numarası 12 rakamdan oluşmaktadır. İlk 6 rakam tüm dünyada aynıdır ve değiştirilemez.
87.03 GTİP numarada yer alan hem yük hem yolcu taşımaya mahsus çok amaçlı araçların ÖTV oranları.
İlk 2 hane olan 70 GTİP kodunun fasıl kısmıdır. 03 haneleri pozisyon, 19 ise alt pozisyon kısmıdır. İlk 6 hane yani 700319 tüm dünya tarafından ortak kullanılan kısımdır ve dünyada Armonize Sisteme tabii her ülkede buzlu renkli cam için kullanılmaktadır.
Özetle, Türk Gümrük Cetvelinin ilk 6 hanesi armonize sistemi, sonraki iki hane (8'li kod) AB Kombine Nomanklatür - CN kodunu, sonraki iki hane Milli alt açılım kodunu (10'lu kod) ve 12 haneli kod ise istatistik açılım olan GTİP'i ifade etmektedir.
Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun kısaltması olarak kullanılan GTIP, Gümrük Tarife Cetveli üzerinde yer alan 12 haneli kodun kısaltmasıdır. Uluslararası olarak aynı kriterlere dayanarak hazırlanan bu kodlar sayesinde taşınan mal Armonize Sisteme kayıt edilmekte ve malın tanımı yapılmaktadır.
**İhracat faturalarında GTİP numaralarının da yazılması zorunlu mu? Evet, zorunlu.
0049790: E-FATURA UYGULAMASI GÜMRÜK İŞLEMLERİ - FATURADA GTIP YAZMA ZORUNLULUĞU - Gelir İdaresi Başkanlığı E-Fatura Forumu. 01.01.2017 İTİBARİYLE GEÇİLECEK OLAN İHRACATTA E-FATURA UYGULAMASI İLE KESİLEN İHRACAT E-FATURALARINDA GTIP (GÜMRÜK TARİFE KODU) YAZMA ZORUNLULUĞU DOĞACAK MI? Hiçbir etiketi yok.
İhracat faturası yurt dışına yapılan satışlar sonucunda matbu olarak kesilebilir. Gümrük Çıkış Beyannamesi de eklenerek gümrük idaresine sunulur. İhracat faturasını matbu olarak düzenlemeniz için e-fatura mükellefi olmanız gerekmez. Bununla birlikte eğer e-fatura mükellefi iseniz matbu olarak fatura düzenleyemezsiniz.
Gümrük beyannamesindeki hataların herhangi bir vergi kaybına neden olmaması durumunda ise usulsüzlük cezası düzenleniyor. Minimum usulsüzlük cezası 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun 241 inci maddesi uyarınca 235 TL olarak uygulanıyor.
Gümrük vergilerini ödemek yasal bir zorunluluktur. Zamanında ödenmeyen vergiler için ekstra ceza bedelleri ortaya çıkar. Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un hükümleri gereğince vergilerin ödenmemesi durumunda, gecikme zammı da uygulanır. Gümrük vergisi ödenmezse zamlı olarak ödenmesi gerekir.
GTIP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu), bir malın ithalatında veya ihracatında kullanılan bir kodlama sistemidir. GTIP kodu, bir malın özelliklerine göre belirli bir sayısal kodun atanmasını sağlar ve bu sayede malın gümrük vergisi, vergi muafiyeti, ithalat kotası gibi hususlar hakkında bilgi verir.
8 seri no.lu Gümrük Genel Tebliği'nde 87.03 no.lu tarife pozisyonunda “Binek otomobiller ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar” ifadesi yer almaktadır. Şoför dâhil 9 kişiye kadar insan taşımak üzere üretilmiş araçlar bu tanımlamaya girmektedirler.
Binek otomobili grubundaki bu araçlardan işletmenin aktifinde yer alanların kullanılmış otomobil olarak tesliminde KDV oranı %1 olarak uygulanacaktır. 87.04 tarife pozisyonunda sınıflandırılmıştır.
87.03 pozisyonunda tanımlanan binek otomobiller ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar (87.02 pozisyonuna girenler hariç) (steyşın vagonlar ve yarış arabaları dahil) hem insan hem eşya taşıyabilen motorlu araçlar gibi "çok amaçlı araçları" kapsamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri