Ülkelerin Ticaret Bakanlığı Web Siteleri Ürün satmak istediğiniz ülkelerin ticaret bakanlığı web siteleri ile de müşteri bulabilirsiniz. Hedef pazardaki web siteleri sayesinde o ülkedeki piyasa araştırmasını yapabilir, ithalatçı toptancılara ulaşarak yeni müşterilere ulaşabilirsiniz.
İhracat yapabilmek için her zaman bir şirket sahibi olmanıza gerek yoktur. TC kimlik numaranız ile birlikte vergi dairesinden vergi numarası alarak, bir muhasebeci tutarak, bir gümrük müşavirine yetki vererek ve bulunduğunuz bölgede faaliyet gösteren bir ihracatçı birliğine üye olarak ihracat yapabilirsiniz.
Doğrudan ihracat yapmak için, ihracatçı firma bünyesinde bir ihracat departmanı oluşturmalıdır. İhracat yapmak isteyen ancak gerekli personel ve kaynağı olmayan şirketler, dış pazara; komisyoncular, acenteler, Sektörel Dış Ticaret Şirketleri, Dış Ticaret Şirketleri, yerel alım ofisleri vasıtasıyla ihracat yapabilirler.
İlgili 24 soru bulundu
Yurt dışında yer alan ataşelik ve müşavirliklerden ücretsiz olarak özel müşteri verisi talebinde bulunulabilir. Konuyla ilintili bakanlığın internet sitesine üye olarak ve talep oluşturarak ilerleyebilirsiniz. Fuar katılımcı listeleri de ihracatta yeni müşteri bulma konusunda size büyük destek sağlayabilir.
Bireysel ihracat işlemlerinde kişilerin herhangi bir firma adı altında işlem yapmasına da izin verilmektedir. İhracat yapmak isteyen kişilerin şirket sahibi olmadan bu işlemleri gerçekleştirebilmesi için vergi dairesinden kendine özel vergi numarası alması, T.C kimlik numarası ile ihracat yapabilmesi için yeterlidir.
Sadık müşteriler, işinize en çok zaman ve para harcayan müşterilerdir. Sadece bu değil, aynı zamanda memnuniyetleri dolayısıyla markanızı veya işletmenizi başkalarına tavsiye eder ve onları sizden satın almaya teşvik ederler.
B2B ve B2C Arasındaki Fark Nedir? B2B iş modeli kullanan bir şirketin hedef aldığı kitle üretilen ürüne ihtiyaç duyan diğer şirketlerdir. İhtiyaç duyulan ürün, bir başka ürün veya hizmetin üretiminde kullanılır. B2C'nin hedef kitlesi ise kişisel amaçlar için ürün ve hizmet satın alan bireysel tüketicilerdir.
Sosyal medya Arap müşteri bulabilmek için oldukça doğru bir kanaldır. Arap ülkeleri önceki sömürgelerine göre İngilizce ya da Fransızca konuşabilmektedir fakat daha geniş kitlelere ulaşmak istiyorsanız sosyal medya hesaplarınızda Arapçaya odaklanmanız ve Arapça içerikler paylaşmanız son derece önemlidir.
İhracat yapabilmek için tek vergi numarası ve İhracatçı Birliği'ne kayıt yeterlidir. Şirketinizin şahıs veya ortaklık şirketi olup olmadığının bir önemi bulunmamaktadır. Yani şahıs veya ortaklık tüm şirketler serbestçe ihracat yapabilir.
İhracat, ülkeye döviz kazandıran bir faaliyettir. Bu nedenle, ihracat ile ilgili işlemlere farklı kurum ve kuruluşlar tarafından farklı kolaylıklar ve avantajlar sağlanmaktadır. İhracatın sağladığı avantajların başında, yaygın kullanımıyla “vergi iadesi” olarak bilinen vergi istisnaları yer almaktadır.
İhracat Yönetmeliği'nin 5. Maddesi'nde ise; “İhracat işleminin başlaması için ihracatçıların, İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine onaylattıkları gümrük beyannamesi ile ihracatın yapılacağı gümrük idaresine başvurmaları gerekir” denilmektedir.
C2C, tüketiciden tüketiciye olarak bilinen yani tüketicilerin kendi aralarında alış ve satış işlemlerini gerçekleştirdikleri, nispeten yeni bir iş modelini tanımlamak için kullanılan yaygın bir kısaltmadır. C2C modeli, büyük ölçüde internet ve e-ticaret kullanımıyla ortaya çıkmıştır.
Açılımı consumer to consumer olan C2C, tüketiciden tüketiciye çalışma modelidir.
Hepsiburada, morhipo, trendyol ve ZARA gibi çevrimiçi mağazalara sahip perakendecilerin tümü, B2C e-ticaretiyle uğraşan işletmelere örnektir. İşletmeden İşletmeye (B2B) – Adından da anlaşılacağı gibi B2B e-ticaret, iki işletme arasında gerçekleştirilen işlemlerle ilgilidir.
Sadakat programı, müşterileri belirli bir markanın ürünlerini satın almaya, onlarla etkileşim kurmaya veya hizmetlerini kullanmaya teşvik eder. Müşteriler, yaptıkları harcamalara veya markanızla kurdukları diğer etkileşimlere dayalı olarak, tüm kanallarda tanınır ve ödüllendirilir.
Potansiyel müşteri, bir şirketin ürün veya hizmetlerini satın alma ihtimali olan kişi veya kurumlardır. Potansiyel müşteriler, bir şirketin hedef pazarı içinde bulunan, ancak henüz satın alma yapmamış olan kişilerdir.
Örnekler ile İhracat
Örneğin Türkiye'nin Ordu ilinde üretilen fındığın, yurt dışındaki ülkelere satılması Türkiye'nin ihracat hanesine yazılıyor. Bir başka örnekle Çin'in bütün dünyaya pazarladığı Huawei marka telefonlar, Çin'in ihracatı olarak ülke ekonomisine hizmet ediyor.
İhracat yapacak gerçek veya tüzel kişilerin, ihraç edecekleri malın ait olduğu sektörde faaliyet gösteren ve ticaret sicilinde kayıtlı merkez veya şube adreslerinin birinin bulunduğu en yakın Ticaret Odasına ve birliğe üye olmaları ve kanunda belirtilen ödemeleri yapmaları zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri