Gümrük Müdürü, ulusal ve uluslararası gümrük işlemlerinin yönetimini ve denetimini yürüten bir pozisyondur. Gümrük Müdürü, gümrük vergilerinin toplanmasını, gümrük işlemlerinin yürütülmesini ve gümrük işlemlerinin yasalara uygunluğunu denetlemektedir. eleman.net'te her gün güncel Gümrük Müdürü ilanları yayınlanıyor.
eleman.net verilerine göre, Gümrük Muhafaza Memuru 2023 yılında ortalama 22.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gümrük Muhafaza Memuru , Ocak 2023 yılında ortalama 17.600 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.780 TL maaş alıyordu.
1) En az dört yıllık yükseköğrenim mezunu olmak, 2) Gümrük müdür yardımcısı, işletme müdür yardımcısı, bölge amiri, uzman, eğitim uzmanı, APK uzmanı veya araştırmacı kadrolarının herhangi birinde en az üç yıl çalışmış olmak.
Gümrük işletme, üniversitelerde Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür.
Gümrük memuru; kara sınırlarında, deniz yolunda ve havalimanlarında yer alan gümrük kapılarında görev yapan; taşıt ve eşya giriş çıkış işlemlerinden, denetimlerinden ve korunmalarından sorumlu kişidir. Gümrük memuru, merkez ve taşra bölgelerinde görev yapar ve dış ticaret işlemlerinde de imza yetkisine sahiptir.
İlgili 35 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Gümrük Müdürü 2023 yılında ortalama 30.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gümrük Müdürü , Ocak 2023 yılında ortalama 25.080 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 15.488 TL maaş alıyordu.
Gümrük memuru olabilmek için İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu veya 4 yıllık Gümrük İşletmeciliği bölümlerinden mezun olmak gerekir. Bu eğitimler doğrultusunda meslek edinmeye engel bir durum yoksa gümrük memuru alımına başvurulabilir.
Gümrükler Genel Müdürlüğü, görev ve yetki alanına giren hususlar itibarıyla gümrük ve dış ticaret mevzuatının uygulayıcısı olarak faaliyet gösteren Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri ve bağlantıları gümrük müdürlükleri ile eş güdüm içerisinde çalışmakta olup Ticaret Bakanlığı'na bağlı bir müdürlüktür.
Ülkemizdeki 4 Adli Kolluk biriminden birisi olan Gümrük Muhafaza Personelinin öncelikli görevi ülke genelinde kaçakçılıkla mücadele etmek, bir diğer görevi ise sınır kapılarında asayişi ve kamu düzenini sağlamaktır.
eleman.net verilerine göre, Gümrük Müşaviri 2023 yılında ortalama 42.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gümrük Müşaviri , Ocak 2023 yılında ortalama 35.200 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 21.692 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Eşyanın gümrük işlemlerinin yapılmadan yurda girişine ya da yurttan çıkışına engel olurlar. Silah taşıma ve kullanma yetkileri vardır.
Ayrıca, gümrük muhafaza memuru olabilmek için 657 sayılı Devlet Memuru Kanununun 48. maddesinde belirtilen şartları taşımak da gerekmektedir. Aylık çalışma saatleri 240-260 saat arasında olup, vardiya sistemiyle çalışarak 12 saat çalışıp 12 saat dinlenme ya da 24 saat çalışıp 24 saat dinlenme şeklindedir.
Gümrük Müşavirleri özel sektör çalışanlarıdır. Hizmetleri ücrete tabidir, aldıkları ücret için serbest meslek makbuzu veya fatura keserler.
Erkek ve kadın personelin siyah çorap giymesi zorunludur. ğ) Branş ve rütbe işaretleri sökülmek suretiyle resmi kıyafetler sivil kıyafete dönüştürülerek kullanılamaz, resmi pantolon, sivil gömlek, kazak, ceket gibi şeylerle birlikte giyilemez, resmi kıyafetlerin üzerine sivil palto, pardösü ve benzerleri giyilemez.
Bu çerçevede, gümrük teşkilatının idari yapısında da çok önemli bir değişikliğe gidilerek, 29/12/1931 tarihli, 1909 sayılı Kanun ile “Gümrük ve İnhisarlar Vekaleti” kurulmuştur. Böylece, gümrükler; tekel idaresi ile birleştirilerek bir Bakanlık çatısı altında yeniden yapılandırılmıştır.
Kara gümrük kapılarında 29, demiryolu hudut kapılarında 5, deniz hudut kapılarında 43, hava hudut kapılarında 13 gümrük müdürlüğü bulunmaktadır. Ayrıca, 64 iç gümrük ve 10 serbest bölge gümrük müdürlüğü hizmet vermektedir.
Gümrük muhafaza memuru olmak için 4 yıl ilgili üniversite bölümlerinde eğitim alınmalıdır. Üniversite eğitimini tamamlayan kişiler KPSS'den yeterli bir puan alıp 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yer alan şartlara uyarak gümrük muhafaza memuru olabilir.
Bunlar içerisinde işletme, iktisat, İktisadi ve İdari Bilimler, siyasal bilimler ile hukuk fakülteleri gibi bölümler öne çıkar. Aynı zamanda yüksekokulların gümrük işletme bölümlerinden mezun olmak da geçerlidir. Daha sonra yapılan KPSS sınavına giriş yapılarak en az 70 puan almak gerekir.
Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı mesleği zor, fakat işin ehli olunduğu zaman ise oldukça keyifli bir meslektir. Her iki ünvanı alabilmek için de bir takım şartlar gerekmektedir. Bu şartların en önemlisi en fazla 3 kere girilebilen Sınav şartıdır.
Gümrük müşaviri olabilmek içinse belirtilen lisans bölümlerinden mezun olma şartı vardır. İşletme, İktisat ve Hukuk bölümlerini bu lisans programlarına örnek olarak verebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri