Klasik ihracattan farklı olarak mikro ihracatta yurt dışında satış yapmak için İhracatçılar Birliği kaydına gerek yoktur. Ayrıca, gümrük müşavirliği hizmetleri veren bir firma ile çalışmak gerekmez. Bu sebeple küçük çaplı ihracat gönderileri için yaygın olarak tercih edilen bir ihracat modelidir.
Gümrük müşavirleri aynı zamanda gümrük ve dış ticaret konularında danışmanlık hizmeti de vermektedirler. Soru: Gümrük Müşavirleriyle çalışmak zorunlu mudur? Cevap: Hayır.
İhracat yapabilmek için tek vergi numarası ve İhracatçı Birliği'ne kayıt yeterlidir. Şirketinizin şahıs veya ortaklık şirketi olup olmadığının bir önemi bulunmamaktadır. Yani şahıs veya ortaklık tüm şirketler serbestçe ihracat yapabilir.
Bireysel ihracat işlemlerinde kişilerin herhangi bir firma adı altında işlem yapmasına da izin verilmektedir. İhracat yapmak isteyen kişilerin şirket sahibi olmadan bu işlemleri gerçekleştirebilmesi için vergi dairesinden kendine özel vergi numarası alması, T.C kimlik numarası ile ihracat yapabilmesi için yeterlidir.
İhracatta gümrük mevzuatı uyarınca doldurularak ilgili ihracatçı birliği tarafından onaylanmasından sonra gümrük idaresine sunulan belgedir. Gümrük Beyannamesi doğrudan doğruya mal sahipleri ile kanuni mümessilleri veya vekilleri tarafından düzenlenmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Bu belgeye sahip kuruluşlar, ürünlerini başka ülkelere satabilmektedir. İhracat izin belgesi, firmaların ihracat faaliyetleri için alması yasal olarak zorunlu bir belgedir. Bu belge olmadan uluslararası ticaret yapılması mümkün değildir.
İhracata başlayabilmek için Türkiye sınırları içinde resmi olarak kurulmuş bir firmaya sahip olunmalıdır. Bu firma Anonim Şirket, Limited Şirket ve Şahıs Şirketi gibi türlerden seçilebilmektedir.
Şahıs şirketi, şirket türleri arasında açılması ve kapanması en kolay olan ve maliyeti en düşük olan şirket tipidir. Şahıs şirketi kurma adımları için “Şahıs Şirketi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey” içeriğine göz atabilirsiniz. Şahıs şirketi dışında diğer şirket türleri ile de yurt dışına satış yapabilirsiniz.
İhracat belgesi almak için ilk adım İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterlikleri ve Ekonomi Bakanlığı'na başvuruda bulunmaktır. Başvuruda gerekli belgeleri verip, ihracatın yapılacağı gümrük idaresine giderek işlemler başlatılabilir.
Ticari İnternet Şubemiz Dış Ticaret menüsünü kullanarak, Şubenize başvurmadan İBKB düzenleyebilir ve onay anında geçerli olan TCMB kurundan zorunlu döviz satışını gerçekleştirebilirsiniz.
Herkes ticaret yapabilir ancak gerçek anlamda esnaf ve tüccar olmak için ahlaki ve insani bazı değerlere sahip olmak gerekir. Ahlaklı ticaret yapmak "elinden ve dilinden başkalarının güvende olacakları" şekilde davranmaktan geçer.
Buna göre, gümrük müşavirliği asgari ücretleri, tebliğin yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2023'ten itibaren 200 lira ile 3 bin 890 lira arasında olacak. Yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği asgari ücret tarifesi ise 320 lira ile 105 bin 400 lira arasında uygulanacak.
eleman.net verilerine göre, Gümrük Müşaviri 2023 yılında ortalama 42.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gümrük Müşaviri , Temmuz 2023 yılında ortalama 42.600 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 35.200 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
İhracat Yönetmeliği'nin 5. Maddesi'nde ise; “İhracat işleminin başlaması için ihracatçıların, İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine onaylattıkları gümrük beyannamesi ile ihracatın yapılacağı gümrük idaresine başvurmaları gerekir” denilmektedir.
Aynı Tebliğin (B) bölümünde ise Dış Ticaret Sermaye Şirketleri ile Sektörel Dış Ticaret Şirketlerine imalatçı olmayan mükelleflerin de ihraç kaydıyla teslimde bulunmalarının mümkün olduğu belirtilmiştir.
Mikro ihracat yapabilmek için, klasik ihracatta olduğu gibi İhracatçılar Birliği kaydına ve gümrük müşavirliği hizmeti veren bir firma ile çalışmaya gerek olmaması, yurt dışına satışların daha kolay yapılmasını sağlıyor.
Şirket Kurmak: Vergi dairesine kayıt olmak, vergi numarası sahibi olmak ve bir vergi mükellefi olmak. Bir İhracatçılar Birliğine Üye Olmak: İhracatçı sıfatı kazanılabilmesi için, ihracatı yapılacak ürünle ilgili bir ihracatçılar birliğine üye olmak.
Belirli şartlar altında yapılan ihracatlarda ÖTV ve KDV istisnasından yararlanarak o eşya için ödediğiniz ÖTV ve KDV'yi ihracat gerçekleştikten sonra geri alabilirsiniz. Bunun yanı sıra, ayrıca, ihracatta gümrük vergisi uygulanmaması esastır. İhraç ettiğiniz mallar için gümrük vergisi ödemezsiniz.
KDV'siz fatura kesilebilir ya da KDV'li fatura kesip sonradan mahsuplaşma yapılabilir. Ürün gümrükten çıktıktan sonra varış gümrüğüne ulaştığında o ülkenin gümrük muafiyet sınırının altında ise sadece KDV ödenir. -ihracat yapan şirketler Türkiye'de de gelir vergisi öder.
6/1/1996 tarih ve 22515 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (96/1) sayılı İhracat Belgesine İlişkin Tebliğ uyarınca, "İhracatçı Belgesi" 15/1/1996 tarihinden itibaren uygulamadan kaldırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri