Cevap: Posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşyanın vergilendirilmesinde, kargo ücreti dikkate alınmayacak, ayrıca aynı gönderici tarafından Türkiye'deki bir alıcı adına gönderilen aynı konşimento muhteviyatı gönderiler bir bütün teşkil ederek tamamının kıymeti birlikte dikkate alınacaktır.
1.500 Avroyu aşan gönderimler için ise ithalat mevzuatına ilişkin tüm vergiler uygulanmaktadır. Yolcu beraberinde getirilecek hediyelik eşyalarda ise sınır 430 Avro'dur. Not: Posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşyanın vergilendirilmesinde, yani gümrük muafiyet tutrının bulunmasında kargo ücreti dikkate alınmamaktadır.
Bu arada, kargo basitleştirilmiş ithalatta toplama katılmaz. Yani prosedür olarak şöyle işlemesi lazım. 149 avro ürün + 5 avro kargo. Paket gümrüğe girdi, 150 avro durumuna bakılacak.
Yurt dışından, ticari maksat güdülmeyen ve posta veya hızlı kargo ile gönderilen ürünleriniz, en fazla 1500 Euro değerine sahipse: Avrupa Birliği ülkelerinden direk gelmesi halinde %18 vergi uygulanır. Diğer ülkelerden gelmesi halinde %20 vergi uygulanır.
Gümrük vergisi ticari faturada beyan edilen gönderi içeriği değerinin yanı sıra her türlü sigorta maliyeti ve taşıma maliyetinin bir yüzdesine dayalı olarak hesaplanır.Bu, Gümrük Değeri olarak bilinir. Ardından bu değer, gümrük tarife kodunun (GTIP) gümrük vergisi yüzdesiyle çarpılır.
İlgili 29 soru bulundu
Gümrük Vergisi Nasıl Hesaplanır? Gümrük vergileri, ticari işlemler için ithalatta gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihte yürürlükte olan gümrük tarifesine göre İthalatta CIF Kıymet ( Eşya Bedeli + Navlun ( Uluslararası taşıma ücreti ) + Sigorta ) üzerinden hesaplanır.
Ürün AB ülkelerinden geliyorsa %18, Diğer ülkelerden geliyorsa %20 gümrük vergisi ödemek zorunda kalmaktaydınız. 15 Mart 2022 tarih ve 5303 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile AB ülkeleri dışından yapılan alışverişte bu oran %30 olarak yeniden belirlenmiştir. Artık yüzde 30 gümrük vergisi ödemek durumundasınız.
Gümrük vergilerini ödemek yasal bir zorunluluktur. Zamanında ödenmeyen vergiler için ekstra ceza bedelleri ortaya çıkar. Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un hükümleri gereğince vergilerin ödenmemesi durumunda, gecikme zammı da uygulanır. Gümrük vergisi ödenmezse zamlı olarak ödenmesi gerekir.
Hem ithalat hem de yapan tarafı ilgilendirir. Bu vergiyi, ürün ya da hizmetin giriş yaptığı ülke alır. Vergiyi doğuran yurt dışına ürün satmak değil, almaktır. Dolayısıyla yurt dışından ürün satın alan kişiler tarafından ödenmesi gerekir.
Gümrük Ödemelerinizi Tüm Kanallardan Masraf Ödemeden Gerçekleştirebilirsiniz! 26.03.2020 tarihli kararname sonrası sadece Kamu Bankalarından ödeme yapılabilecektir.
Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarı yurtdışına çıkarmak isteyen yolcuların gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur.
Gümrük Kanunu değişti: 150 euro altı alışveriş AB'den geliyorsa yüzde 18.3, diğer ülkelerden geliyorsa yüzde 30 vergi ödenecek.
Gönderiler, ihracat veya ithalat gümrük düzenlemelerini karşıladığından emin olmak için tutulur. Bunun sebebi eksik veya tamamlanmamış evrak işleri , gümrük talimatları nedeniyle bekleme, ya da yetkililerin ürünlerin gümrüklenmesi için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyabileceğinden olabilir.
Artık 150 Euro'ya kadar yapılan alışverişlerde Avrupa Birliği dışından satın aldıysanız yüzde 30 oranında bir vergi uygulanacak.
Gönderiler Şahsi eşya ve Ticari eşya olarak ta dikkate alınır ve gümrük işlemleri bu doğrultuda mevzuata uygun olarak işler. Aldığınız ürün gümrüğe takılırsa gelen paketin gümrük işlemlerinin yapılması gerektiğini belirten bir yazı adresinize gönderilir. Bu yazıyı aldıysanız ürününüz gümrüğe takılmış demektir.
Cevap: Transit yolcular hariç olmak üzere, yolcu beraberinde getirilip serbest dolaşıma sokulan gayri ticari nitelikteki, kişisel ve ailevi kullanıma mahsus veya hediye edilmek üzere getirilen eşyaya muafiyet tanınır. Muafiyet, her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 430 Avro'yu geçmeyen eşya için uygulanır.
Bakanlığımız web sayfasında yer alan “https://www.ticaret.gov.tr/uygulamalar” adresi üzerindeki “Gümrük Vergi ve Ceza Borcu Sorgulama Sistemi” bağlantısı yardımıyla BİLGE sistemi kullanıcı adı ve şifresi kullanılarak ya da “e-devlet şifresi” ile Sisteme erişim mümkün bulunmaktadır.
150 Avroyu aşan gönderimler için ne kadar vergi ödenir? 150 Avroyu aşan gönderimler için ithalat mevzuatına ilişkin tüm vergiler uygulanmaktadır.
AB ülkelerinden direkt olarak Türkiye'ye gelen ürünlere gümrüklerde %18, diğer ülkelerden gelen ürünler için ise %20 gümrük vergisi uygulanmaktadır. Kitap ya da diğer basılı yayın eşyaları için ise vergi uygulaması bulunmamaktadır.
İthalat veya ihracat vergilerinin geri verilmesini veya kaldırılmasını isteyen kişinin veya temsilcisinin, Gümrük Yönetmeliğinin 77 no.lu ekinde yer alan “Geri Verme veya Kaldırma Başvurusu Formu” ile ilgili gümrük idarelerine başvuru yapması gerekmektedir.
Şöyle ki, yurt dışından gönderilen paketler ülkemize İstanbul'da teslim edilmekte. Paket Avrupa'dan gönderilmişse Avrupa Posta İşleme Merkezi (AVPİM), diğer ülkelerden gönderilmişse Uluslararası Posta İşleme Merkezi (UPİM)'ne teslim edilir.
Bankaya gitmeden, internetten ödeme yapmadan, dekont göndermeden Gümrük Vergisi ödemenin tek yolu Gümkart'ta! Gümkart, gümrük vergisi ödemelerinizi en hızlı ve güvenli şekilde yapmanızı sağlayan ticari bir karttır. Gümkart, sadece VakıfBank POS'u bulunan gümrüklerde kullanılabilmektedir.
Yurt dışından kıyafet alabilirsiniz. Gümrük limitlerine uymak koşuluyla dilediğiniz ürünü yurt dışından satın alabilirsiniz. Ancak yetkililerce yapılacak incelemede, sipariş verdiğiniz ürünlerdeki adet miktarı ticari maksatla aldığınıza, kişisel kullanım için fazla olduğuna dair bir kanaat oluşturmamalıdır.
TARİFE; Uluslararası ticarete konu olacak eşyanın cins, nev'i ve niteliklerine göre sistematik bir şekilde numaralandırılarak sınıflandırıldığı ve bu eşyadan ithalatta alınması gereken gümrük vergisi oranlarını gösteren cetvel olarak tanımlanabilir.
Harcamalar üzerinden alınan vergiler ise dolaylı vergi olarak nitelendirilmekte olup bu vergiler; KDV, ÖTV, özel iletişim vergisi, gümrük vergisi, damga vergisi ve şans oyunları vergisi olarak sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri