Gümrük vergisi, dış ticaret yapan iki veya daha fazla ülke arasında ve hizmetlerin ülkeye girişlerinde o ülke ekonomisinin aldığı vergidir. Bir ülke başka ülkeye ihracat yaptığında karşı ülke malın ülkeye girişinde gümrük vergisi adında belli oranlarda ve mal çeşidine göre çeşitlenmiş para alır.
Tüm eşya ve tarım ürünleri ülkeye girerken gümrük vergisi ödenmesi zorunludur. Gümrük vergisi düzenlemeleri 4458 sayılı Gümrük Kanunu kapsamında ortaya konulmuştur. Yurt dışından ürün satın alan kişiler ve şirketler gümrük vergisi ödemekle yükümlüdür.
4458 Sayılı Gümrük Kanunundaki tanımıyla Madde3/8; “Gümrük vergileri” deyimi, ilgili mevzuat uyarınca eşyaya uygulanan ithalat vergilerinin ya da ihracat vergilerinin tümünü; diğer bir ifadeyle; eşyanın Türkiye'ye ithali veya Türkiye'den ihracı nedeniyle Gümrük idarelerince tahakkuk ve tahsil edilen vergilerdir.
AB ülkelerinden direkt olarak Türkiye'ye gelen ürünlere gümrüklerde %18, diğer ülkelerden gelen ürünler için ise %20 gümrük vergisi uygulanmaktadır. Kitap ya da diğer basılı yayın eşyaları için ise vergi uygulaması bulunmamaktadır.
İthalattan alınan en yaygın ve başlıca vergiler gümrük vergisi, toplu konut fonu, ilave gümrük vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, dampinge karşı vergi, ek mali yükümlülük ve kaynak kullanımını destekleme fonudur.
İlgili 16 soru bulundu
Buna göre yukarıdaki oranlar; hızlı kargo veya posta ile gerçek kişilere gelen, ticari mahiyeti bulunmayan, satış bedeli 150 euroyu geçmeyen ürünler ve 1500 euroyu geçmeyen ilaçlar için geçerlidir. Buna ek olarak kişisel kullanıma mahsus kitap ve basılı yayınlar için vergi oranı %0 olarak belirtilmiştir.
Gümrük vergisi, dış ticaret yapan iki veya daha fazla ülke arasında ve hizmetlerin ülkeye girişlerinde o ülke ekonomisinin aldığı vergidir. Bir ülke başka ülkeye ihracat yaptığında karşı ülke malın ülkeye girişinde gümrük vergisi adında belli oranlarda ve mal çeşidine göre çeşitlenmiş para alır.
Bakanlığımız web sayfasında yer alan “https://www.ticaret.gov.tr/uygulamalar” adresi üzerindeki “Gümrük Vergi ve Ceza Borcu Sorgulama Sistemi” bağlantısı yardımıyla BİLGE sistemi kullanıcı adı ve şifresi kullanılarak ya da “e-devlet şifresi” ile Sisteme erişim mümkün bulunmaktadır.
Yurt dışından 1.500 Avroya kadar olan alışverişte gümrük vergisi, mal ÖTV tabi bir mal ise ÖTV ve gümrük sunum ücreti ödenmektedir. Buna göre çeşitli bedeller için yurt dışından posta yoluyla alışverişteki vergi yükü aşağıdaki gibi olmaktadır.
Gümrük Kanunu değişti: 150 euro altı alışveriş AB'den geliyorsa yüzde 18.3, diğer ülkelerden geliyorsa yüzde 30 vergi ödenecek.
Eğer ürün bedeli 22-150 Euro aralığındaysa sadece ithalat KDV'si ödenir yine gümrük vergisi ödenmez. Ancak ürün fiyatı 150 Euro'dan fazla ise gümrük vergisine tabidir demektir.
AB ülkelerinden geldiğinde %18 gümrük vergisi, Diğer ülkelerden geldiğinde %20 gümrük vergisi ödemeniz gerekmektedir.
Gümrük idaresinin elindeki mallar yani gümrük malları dediğimiz; Gümrüğe terk edilen eşyalar, tüzel kişiler veya gerçek kişiler tarafından gümrüklere getirilip mevzuata uygun şekilde gümrük işlemleri tamamlanmayan eşyalar ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında yakalanan eşyalardır.
Artık 150 Euro'ya kadar yapılan alışverişlerde Avrupa Birliği dışından satın aldıysanız yüzde 30 oranında bir vergi uygulanacak. Avrupa Birliği içerisinden verilen siparişlerde ise yüzde 18 anlaşması devam ediyor.
Mal, sahibi tarafından 30 gün içerisinde geri alınmazsa tasfiye kararı verilir. Bu karar ile birlikte ilgili malın mülkiyeti artık kamuya geçmiş olur. Mallar ihale yoluyla, yeniden ihraç edilmesi amacıyla perakende şekilde satılmalıdır. Bu şartlar Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında düzenlenmiştir.
Aynı üründen tek siparişte 2 adetten fazla talep ettiyseniz, Satın aldığınız ürün 30 kg'nin üzerindeyse, Satın aldığınız ürünün fiyatı ve vergiler toplamı 150 EUR üstündeyse, Eğer satın aldığınız ürün kitapsa ve ürünün fiyatı ve vergiler toplamı 1500 EUR üstündeyse ürünleriniz gümrükte takılabilir.
Gönderiler, ihracat veya ithalat gümrük düzenlemelerini karşıladığından emin olmak için tutulur. Bunun sebebi eksik veya tamamlanmamış evrak işleri , gümrük talimatları nedeniyle bekleme, ya da yetkililerin ürünlerin gümrüklenmesi için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyabileceğinden olabilir.
Gümrük Yönetmeliği'nin 124, 125, 127 ve 129. maddelerine göre eşyanın tesliminden sonra beyannamenin iptal durumlarında iptal talebinin ilgili maddelerde belirtilen sürelerde yapılması halinde beyanname dolayısıyla ödenen vergileri geri verilebilecektir.
Gümrük Vergisi Muafiyeti, teşvik edilen yatırım kapsamında yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için ithalat rejimi kararında belirtilen gümrük vergisinin ödenmemesidir.
Her bir sevkiyat için kıymeti 150 Avro'yu aşmayan eşyaya, geldiği ülkeye göre tek ve maktu gümrük vergisi uygulanmaktadır.
Cevap: Posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşyanın vergilendirilmesinde, kargo ücreti dikkate alınmayacak, ayrıca aynı gönderici tarafından Türkiye'deki bir alıcı adına gönderilen aynı konşimento muhteviyatı gönderiler bir bütün teşkil ederek tamamının kıymeti birlikte dikkate alınacaktır.
Bu ürünler arasında demir ve çelikten eşya, kıymetli madenler, elektrikli makineler, dokunmuş mensucat, seramik, cam ve cam eşya, alkol türevleri, bazı tıbbi cihazlar, ağaç-ahşap eşyalar yer alıyor. Öte yandan 2020 yılında çıkarılan düzenlemeye bazı hükümler de eklendi.
Artık, Türkiye'ye posta ve kargo yoluyla gelen tüm gönderilere, bedeli ne olursa olsun yüzde 18 veya yüzde 20 oranında gümrük vergisi uygulanacak. Gümrük vergisi oranı, Avrupa Birliği ülkelerinden sipariş edilen ürünlere yüzde 18, Çin başta olmak üzere diğer ülkelerden sipariş edilen ürünlerde ise yüzde 20 olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri