Gümrüğe takılan, işlemleri tamamlanamadığı için gümrükten geçemeyen ya da faturası eksik olan ürünler piyasadan daha uygun bir fiyata satışa çıkarılır. Bu ürünler halk arasında “gümrük malları” olarak bilinse de aslında bunlara “tasfiye” denilir.
Gümrükte El Konulan Malların Tasfiye Süreci
Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu gereği iadesine karar verilerek 30 gün içinde sahibi tarafından geri alınmayan mal veya eşyalar için tasfiye kararı verilmektedir. Tasfiye kararı ile birlikte geri alınmayan mal veya eşyanın mülkiyeti kamu üzerine geçmektedir.
Gönderiler, ihracat veya ithalat gümrük düzenlemelerini karşıladığından emin olmak için tutulur. Bunun sebebi eksik veya tamamlanmamış evrak işleri , gümrük talimatları nedeniyle bekleme, ya da yetkililerin ürünlerin gümrüklenmesi için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyabileceğinden olabilir.
Yurt dışından getirilen ama bir sahipleri tarafından gümrükten çekilmeyen, veya gümrüğe takılan getirilmesi yasak olan malları gümrük satış mağazalarında bulabilirsiniz. Perakende satışlar ise Ticaret Bakanlığı'nın Bölge Müdürlükleri tarafından işletilen “perakende satış mağazaları” vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Aldığınız ürün 75 eurodan pahalı olduğu için gümrüğe takılmışsa muayene memuru tarafından gümrük vergisi hesaplanır ve bu tutarı vergi dairesine gümrük vergisi olarak ödersiniz. Vergiyi ödediğinizi gösteren dekontu gümrük muayene memuruna beyan ettikten sonra ürününüzü alabilirsiniz.
Yurtdışına çıkışlarda ise; Türk parası ve Türk parası ile ödemeyi sağlayan belgelerde 25.000 Türk Lirası, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarın yolcular tarafından Nakit Beyan Formu ile gümrük idaresine beyan edilmesi zorunludur.
Çalışanlara bağlı maksimum 3-4 hafta sürer.
Yurt dışından getirilen eşyaların brüt olarak 30 kilogramı geçmemesi gerekiyor. Yurt dışından getirilen eşyaların brüt olarak 30 kilogramı geçmemesi gerekecek. Diplomatik eşya ve 58. madde kapsamı yolcu eşyasının posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelmesi halinde kıymet ve ağırlık sınırı uygulanmayacak.
Ürün AB ülkelerinden geliyorsa %18, Diğer ülkelerden geliyorsa %20 gümrük vergisi ödemek zorunda kalmaktaydınız. 15 Mart 2022 tarih ve 5303 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile AB ülkeleri dışından yapılan alışverişte bu oran %30 olarak yeniden belirlenmiştir. Artık yüzde 30 gümrük vergisi ödemek durumundasınız.
Gümrüğe takılan ürünler vergisini ödeyerek kargo yolu ile ürününü teslim almaktadır. Harç bedeli her bir mal için ayrı belirlenmiştir. Bu şekilde vergi ödemesi yapılan ürünler teslim alınabilir.
Gümrük kabahatleri, gümrük idarelerine yapılan beyanlarda çeşitli farklılıklar ve eksiklikler nedeniyle vergi kaybına sebebiyet verme veya usul hükümlerine uymama şeklinde davranışlardır. Buna bağlı olarak, gümrük idareleri tarafından verilen ve parasal nitelik taşıyan cezalara gümrük cezaları denir.
Ticaret Bakanlığı (Risk Yönetimi, Tasfiye ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğü) tarafından yürütülen gümrük ürünlerinin ihale ya da perakende satışlarında hiçbir şekilde kâr amacı yoktur. Bu sebeple ürünlere kâr payı eklenmez ve piyasanın altında rakamlarla satışı gerçekleştirilir.
Gümrük beyanınız gümrük idaresi tarafından dört şekilde kontrol edilir: Kırmızı Hat Kontrolü: Hem gümrük beyanı ve ekli belgeler kontrol edilir, hem de eşyanın fiziki muayenesi yapılır. Sarı Hat Kontrolü: Yalnızca eşyaya ilişkin gümrük beyannamesi ve ekli belgelerin doğruluğu ve birbiriyle uygunluğu kontrol edilir.
Telefona, kıymetine bakılmaksızın muafiyet tanınır. Ancak cihazın IMEI kaydının 120 gün içerisinde yapılması gerekir.
İthal etmek istediğiniz eşyanın gümrük işlemlerini tamamlamadan önce kusurlu olduğunu fark edebilir ve iade etmek isteyebilirsiniz. İthalatçısı tarafından kabul edilmeyen eşyanın geldiği ülkedeki alıcısına iade edilmesi gümrük mevzuatında “mahrece iade” olarak ifade edilir.
Yolcu beraberinde yurt dışına çıkışı yasak olan nakit para ve ziynet eşyası nelerdir? Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarı yurtdışına çıkarmak isteyen yolcuların gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur. Bu miktarlar altındaki nakitlerin beyan edilmesi zorunlu değildir.
Gümrük yönetmelikleri nedeniyle, değeri 150 Euro'yu aşan siparişlerin teslimatını garanti edemiyoruz. Bu durumda sana sipariş toplamın tutarında ödeme iadesi yapacağız.
Gümrük Vergisi Oranları 2023
Eşya bedeli 1.500 euroyu geçmiyorsa ve kişisel kullanım amacıyla satın alındıysa sabit vergiler uygulanır. Kitap gibi basılı yayın eşyalarının vergisi %0'dır, yani bedelsizdir. AB Ülkelerinden gelen ürünlerde %18, ABD ve Çin dahil diğer ülkelerden gelen ürünlerde ise %30 vergi uygulanır.
İki farklı binada hizmet veren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın merkezi Söğütözü'nde bulunuyor. İkinci binası ise Çankaya'da yer alıyor. Sormak istediğiniz diğer konularla ilgili müşteri hizmetlerine hızlı bir şekilde ulaşabilir ve 0312 444 8 483 No'lu telefondan arayabilirsiniz.
Cevap: Posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşyanın vergilendirilmesinde, kargo ücreti dikkate alınmayacak, ayrıca aynı gönderici tarafından Türkiye'deki bir alıcı adına gönderilen aynı konşimento muhteviyatı gönderiler bir bütün teşkil ederek tamamının kıymeti birlikte dikkate alınacaktır.
Gümrük vergisi ürünlerin operatöre tesliminden sonra 7 iş günü içinde ödenmelidir. Ödemeler yetkili bankalara, Gümrük Saymanlık Müdürlüklerine, pos cihazı olan saymanlıklardan GÜMKART ile yapılabilir.
Gümrük vergisi nereye ödenir? Ürün bedeli 1500 euro üzerindeyse ithalat mevzuatı uygulanır. Oluşan vergileri, şahsen veya yasal temsilciniz aracılığıyla ilgili gümrük idaresine yapmanız gerekir.
Adınıza posta ya da hızlı kargo taşımacılığı ile gelen hangi eşya için gümrük vergisi ödersiniz? 1. Adınıza yurt dışından gelen, ağırlığı brüt olarak 30 kilogramı ve bedeli 150 Avro'yu aşmayan, kişisel kullanımınıza mahsus olan eşyadan, geldiği ülkeye göre değişen oranda tek ve maktu vergi alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri