Gün kurusu kayısı, sarı kuru kayısıya göre çok daha hassastır. Uygun olmayan koşullarda çok daha hızlı bozulur. Uygun koşullarda ise tazeliğini 1 yıla kadar koruyabilir.
Kuru Kayısı için ideal saklama koşulları tüm kuru meyvelerde olduğu gibi kuru, karanlık ve serin ortamlardır. Bu nedenle kuru kayısıyı saklamak için buzdolabını tercih etmek doğru olacaktır. Ağzı kapalı ve hava almayan bir kaba bırakılan kuru kayısılar buzdolabında güvenle muhafaza edilebilir.
Aksi durumda kayısı güvelenme yapabilir, kurtlanabilir, ıslak kaldığında ekşiyip, küflenebilir ve rengi kararabilir, haliyle tadı da bozulabilir. Böylece gün kurusu kayısıda aranan üç önemli özellik olan renk, koku ve tat da bozulmuş olur.
Kayısıları plastik bir torbaya veya kaba koyun. Zaten olgun bir meyveniz varsa oda sıcaklığında saklamak bozulma sürecini hızlandırabilir. Kayısıları soğutun. Meyveyi mümkün olduğu kadar uzun süre korumak için, kayısıların bulunduğu poşeti veya kabı buzdolabına koyun.
Buzlukta yada Derin Dondurucuda Kuru Meyve Nasıl Saklanır
Eğer buzluğa yada dondurucuya koyduğumuz kuru meyveler bir kerede tüketeceğimizden çok ise bir kap içerisinde kat kat dizmemiz gerekecektir. Dizerken bir birine katmanların yapışmasını engellemek için buzdolabı poşeti yada kese kağıdı kullanılabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Kuru kayısının saklanması diğer tüm kurutulmuş meyvelerde olduğu gibi kuru, serin ve karanlık bir yerde olmalıdır. Buzdolabı bunun için idealdir. Ağzı kapalı hava almayan bir kapta kuru kayısılar güvenle muhafaza edilebilir.
Genel olarak Gün kurusu kayısı serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir. Ancak böyle bir imkana sahip olmadığınızda mümkünse buzdolabında kuru olarak saklanmalı, tüketmek istediğinizde ise yiyeceğiniz miktar kadar yıkanıp nemlendirilerek tüketilmelidir.
Meyve kurutma işlemini açık havada tamamladıysanız havanın nemli olma ihtimalinden dolayı meyvelerinizi küflenme riski bekliyor olabilir. Bu nedenle açık havada kurutulan meyvelerin son olarak düşük ısıya ayarlanan fırında ısıtılması ve saklama aşamasına öyle geçirilmesi gerekir.
Kuru kayısıları gün ışığında, rengi ve sertliği dilediğiniz duruma gelene kadar bekletin. Bu süre güneşin şiddetine bağlı olarak 5-10 gün arasında değişim gösterebilir. Fırında kayısı kurutma yöntemine gelince, seçtiğiniz olgun kayısıları iyice yıkayın ve kurutun.
Kayısı güneşin altında bekletildiğinde suyu emilir ve rengi koyulaşmaya başlar. Bu sayede 'gün kurusu kayısı' adı verilen kayısılar elde edilir. Kayısıları güneşte kurutmak için öncelikle çürük olanları ayıklayın. Kurutma yöntemi için çok sert ve çok yumuşak olmayan kayısıları tercih edin.
Gün kurusunun tadı sarı kuru kayısıya göre daha tatlıdır. Bunun sebebi ise gün kurusunun dalından toplanan kayısı meyvesinin tamamen olgunlaşmış halinin kurutulması işleminden dolayıdır. Bu sebeple şeker oranı gün kurusunun daha fazladır. Sarı kuru kayısının tadı ise biraz daha mayhoştur.
Gün kurusu kayısı (siyah kayısı) ile sarı kuru kayısı arasındaki en temel fark üretimlerindeki teknikten kaynaklanıyor. Gün kurusu tamamen doğal ve geleneksel bir yöntemle, direkt olarak güneşte kurutulurken; sarı kuru kayısı, bu kurutma işleminden önce belli bir süre kükürtdioksit gazına maruz bırakılıyor.
Aşırı nemli yerlerde küflenme meydana gelebilir. Kuru kayısı çok sertleşti ise bir süre suda bekletmekte fayda vardır.
12 aya kadar derin dondurucuda sakalayabilirsiniz.
Ağzı kapalı hava almayan bir kapta kuru kayısılar güvenle muhafaza edilebilir. Dikkat edilmesi gereken, kuru kayısıların buzdolabı içindeki nemden etkilenmeyecek şekilde muhafaza edilmesidir. Kuru kayısının bozulmaması için ayrıca bir koruyucuya gerek yoktur.
Organik kuru meyvelerin saklanması konusunda belki de en önemli nokta sıcaklıktır. Organik kuru meyveler sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla bozulabilen gıdalardır. Bu sebeple serin ve nem oranı düşük ortamlarda saklanması gerekmektedir. Sıcaklık 15-20 dereceyi geçmemeli, nem oranı yüzde 70-75'in altında tutulmalıdır.
Kuru Kayısı Nasıl Saklanır? edebilmeye… Kuru kayısıları buzlukta 1 yıla kadar; cam kavanozlarda kuru, serin ve karanlık bir ortamda 6 ay kadar saklayabilirsiniz.
Kayısıların kurutulması adına en sık kullanılan yöntem; güneşte ipe dizerek kurutmaktır. Kayısı kurutmak adına ilk önce kayısıların çekirdeklerini çıkarmak önemlidir. Bol su ile yıkanan kayısıların ortalarından küçük bir delik açılmalıdır. Bu delikler içerisinde ip geçirip, güneş alan yere asmak gereklidir.
Kayısılarınızı ortadan ikiye bölün ve bir fırın tepsisinin üzerine aktarın. 70 derecede ısıtılmış fırına verin ve bu şekilde ara ara çevirerek ortalama 6-7 saat boyunca fırında tutun. Kayısılarınız yavaş yavaş suyunu kaybedip kuruyacaktır. Fırınınızın performansına göre süresi biraz daha uzayabilir.
Daha da önemlisi kaynağından emin olmadığımız bazı kuru meyvelerde tüketmek ve bünyemize almak istemeyeceğimiz çeşitli kimyasal maddeler de olabilir. Tüm bu kirleticilerden sağlıklı kuru meyvelerimizi arındırmanın en kolay ve pratik yöntemi ise onları yıkamaktır. Kuru meyveleri yıkamak evet sağlıklıdır.
Yaklaşık 5 kilo taze kayısıdan 1 kilo kuru kayısı elde edilebilir.
3. Kuru kayısı ve kuru eriği akşamdan br bardak suya koyun ve bir gece bekletin. Sabah aç karnına bu suyu için ve kuru meyveleri yiyin. Bağırsakları aktive eden kuru kayısı ve kuru erik dışkılama problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Kuru kayısı ile neler yapılabilir?" denilince akla reçeli, marmelatı, kompostosu🥤🍹, hoşafı🥤🍹, suyu🥤 yanında pek çok tatlı yapımında malzeme olması gelir. Kuru kayısı tatlısı (Malatya) başrolü aldığı nefis bir lezzettir. Cevizli sağlıklı tariflerden sayılır.
Gün kurusu taze olarak, hamur işlerinin içinde pişirilerek veya reçel yapılarak tüketilebilir. Gün kurusu kayısı fiyat açısından uygun olduğundan kolay ulaşılabilir bir meyvedir.
Kurutulan kayısılar sert olup yemesi güç olacağından, yemeden önce 5 dk suda bekletip suyunu süzün, ardından 1-2 saat biraz kendi haline bırakın, kayısılar yumuşayıp yenilecek kıvama gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri