Hayır, POS cihazlarıyla işlem yapıldığı günlerde “gün sonu” almak zorunludur. Kredi kartıyla ödeme yapılmayan günlerde “gün sonu” alınmayacaktır. “Gün sonu” raporlarını saklamak gerekiyor mu? Evet, tüm mali belgelerde olduğu gibi bunların da 5 yıl saklanması gerekiyor.
Gün Sonu Raporu Nedir
Peki neden bu kadar önemli bir rapordur. Günlük yaptığınız kredi kartı ile satışları saklayan ve bankalara iletilen rapor olarak adlandırabiliriz. işletmenizde gün sonu raporu almazsanız anlaşmalı banka bildirim gitmez ve kredi kartı ile yaptığınız satışlar banka hesabına geçmez.
POS cihazından yaptığınız işlemlerin hesaba geçmesi için günsonu almanız gerekir.
POS'un otomatik günsonu alması için gün içinde POS cihazından finansal işlem yapılmış olması, işyeri tarafından günsonu alınmamış olması ve POS cihazının işlem yapabilir durumda olması (Elektrik ve telefon bağlantılarının olması) gerekmektedir.
Bu raporlardan "X" raporunda gün içi, "Z" raporunda gün sonu, "Mali Hafıza" raporunda ise geçmiş günlere dair (günlük, aylık, yıllık veya belirli tarih aralıkları itibariyle) bilgiler yer almaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Bir işletmenin gün içerisinde aldığı tüm pos işlemlerini kart bazında gösteren belgeye ”gün sonu raporu” adı verilir. Gün sonu raporları ”detay” ve ”toplam” olmak üzere ikiye ayrılır. Gün sonu raporları, işletmenin gün içindeki tüm işleri detaylı ve detaysız olarak iki şekilde gösterir.
POS cihazından çıkan satış slipleri ve gün sonu raporlarında adres bilgisinin sol alt tarafında "işyeri no" ibaresinin yanında yer almaktadır. Gün sonu almadan yapılan ürün geri alınması işlemi "İptal"; POS cihazı üzerinden gün sonu alındıktan sonra yapılan ürün geri alımı işlemi ise "iade" dir.
Gün sonu gece 00:00'da sistem tarafından otomatik alınır. Sanal Pos'ta iptal/iade nasıl yapılır?
öKC'lerinizin mali bilgilerinde geriye dönük bilgiler istenmeyecektir. öKC (Z) raporlarına ait mali bilgilerin dönemi aylık dönem olarak sabitlenmiştir.
POS cihazıyla gün sonu işlemi yapmak için:
Satış işlemlerinin bankaya gönderilerek kayıtlara geçmesi için her gün en az bir kez gün sonu raporu almalısınız. Rapor alınmadığı takdirde ertesi gün işlemleri için POS cihazı satışa izin vermiyor.
Otomatik Gün Sonu yetkisi şubelerimizce tanımlanabilmektedir. Gün sonu yetkisinin iptali ve saat değişikliği ise 0850 724 77 67 no'lu POS Destek hattından yapılabilmektedir. Pos cihazınızdan gün sonu almasanız dahi onaylı işlemleriniz çalışma koşullarınıza göre hesabınıza aktarılacaktır.
Aşağı ve yukarı yön ok tuşları ile menüden “Fiş Tekrarı”nı seçip G R Ş (yeşil) tuşuna basınız. Bu menüden Son şlem veya Son Günsonu slipleri alınabilir. şlem sırasında oluşan bir hata nedeni ile slip çıktısının alınamadığı durumlarda en son işlem ve/veya gün sonu slibinin tekrar basılması için kullanılır.
Yönetmelikte yer alan bilgilendirmelere göre, 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren bilanço esası ile kayıt takibi yapan ticari işletmelerin POS cihazı bulundurmak zorunda olduğu bildirildi.
Pos cihazından çekilen para müşterinin kart şifresini girip ödeme onayını vermesinden hemen sonra Türkiye'deki bankaların uygulamasına göre 1 ile 3 gün içerisinde hesaba aktarılmaktadır.
POS cihazı kullanmak için vergi mükellefiyetine sahip olmalı ve ticari bir faaliyet sürdürüyor olmalısınız. Yasal olarak ticaret faaliyeti sürdürmeyen işletmeler ve şahıs şirketleri yetkilileri herhangi bir POS cihazı alamaz. POS cihazı kullanmak için bankalardan sağlanan hizmeti satın almak gerekir.
Müşteri şifreyi onayladığında bir fiş çıkar. İlk çıkan fiş iş yerine aittir, ardından herhangi bir tuşa basılır ve ikinci fiş çıkar. İkinci fiş kart ile birlikte çıkarılır ve müşteriye verilir. İkinci fiş müşteri içindir.
Her gün mesai bitiminde ya da en geç saat 24.00'te alınması gerekir. Alınmadığı takdirde cihaz, yeni bir satış yapmadan önce uyarı verir. Tatil günlerinde yani cihaz üzerinde hiç işlem yapılmayan günlerde Z raporu alınmasına gerek yoktur.
Yeni tebliğ gereği Z raporu kasa üzerinden otomatik olarak 23:59:59'da alınır ve hafızasına kaydedilir. Bunun için pompa görevlisinin veya bir başka kişinin bir işlem yapmasına gerek yoktur.
Yazarkasa Kullanımı:
Gün sonunda günlük Z raporu alınarak yazarkasa kapatılır. Ay sonunda 1 aylık alınan Günlük Z raporlarının toplamı olan Aylık Z raporu alınır, aylık z raporunun alınmasında yasal bir zorunluluk yoktur aylık kontroller için veya kaybedilen z raporu varsa bunu tespit etmek için alınır.
Z raporu alabilmek için kasa anahtarı KSYR tuşuyla ok işaretleri z konumuna getirilmesi gerekir. Daha sonra 4 adet sıfır yazılarak, iki defa olmak üzere nakit tuşuna basılır ve bu şekilde Z raporu çıktısı alınabilir.
Z raporum kayıp, tekrar alabilir miyim? Z raporu alındıktan sonra, ilgili güne ait satış ayrıntıları mali bellekten silinir. Dolayısıyla alınan bir Z raporu tekrar alınamaz.
Aşağı ve yukarı yön ok tuşları ile “Ara Rapor” seçilerek bir önceki Günsonu'ndan itibaren yapılan işlemlerin rapor dökümü basılır. Son günsonu işlemlerinden itibaren Satış, ade, ptal gibi işlemleri listeleyen bilgilendirme amaçlı bir rapordur.
Pos hesabındaki paranın bir sonraki gün hesaba geçmesi dışında herhangi bir problem olmaz..
Dial POS, POS cihazı kullanabilmek için bir kablosuz internet bağlantısına sahip olma zorunluluğunuzu ortadan kaldırır. Yalnızca iş yerinizde bulunan sabit telefon hattınız üzerinden bağlantı kurarak müşterilerinize kartlı ödeme seçeneği sunabilirsiniz.
POS makinesi başvurusu için sizden istenen belgeler, vergi levhası, başvuran kişinin kimliğinin aslı, imza beyannamesi, bir odaya kayıtlı iseniz oda kayıt belgesidir. Vergi levhası olmadan POS cihazı alınamaz. Satışlarınıza ilişkin karşılık olarak fatura ya da fiş olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri