Çörek otu yutmanın faydası Öksürüğe iyi gelen çörek otunu çiğnemeden sabahları aç karnına yarım çay kaşığı kadar az su ile hap gibi yutmak, bağırsakları yumuşatarak temizliyor. Çörek otu aynı zamanda hazmı kolaylaştırıp baş ağrısını da hafifletir.
Eğer öğütülmeden, tohum halinde tüketilirse sindirimi çok zor olabilmektedir. Bu nedenle öğütülerek veya çiğnenerek tüketilmelidir. Çörek otu tohumu, öğünlerden önce bir çay kaşığı kadar çiğnenebilir. Sindirimini kolaylaştırmak için su veya bal kullanılabilir.
Bunun yanı sıra tohum hali de kişilerin kullanımı için önerilir. Burada çörek otunun sağlığa fayda sağlaması için akşam yemeklerinizden ya da sabahları kahvaltılarınızdan önce bir tatlı kaşığı miktarındaki çörek otunu yutmadan çiğneyebilirsiniz.
Çörek otu bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım eder. Kanserle savaşırken yine destekçininiz olabilir. Sindirim sistemleri sorunlarından şişkinlik giderici bir etki gösterir. Antihistamin gibi bir etkiyle alerjik reaksiyonların azaltılmasında etkili olabilir.
Çörek otu, ağız yoluyla az miktarlarda alındığında genellikle çoğu insan için güvenlidir ve zarar verici değildir. Yani, yiyeceklerin ve ekmek gibi hamur işlerinin içerisinde baharat şeklinde kullanılan çörek otunun bir zararı yoktur. Çörek otu özü ve yağı ise kısa vadeli tıbbi kullanımlarda güvenlidir.
İlgili 42 soru bulundu
İlk olarak yapılacak olan çay için bir bardak sıcak su kaynatılması gerekir. Suyun kaynamasıyla birlikte içerisine bir çay kaşığı veya tatlı kaşığı kurutulmuş çörek otu koyulur. Daha sonra üzerinin kapatılmasıyla 5 ile 7 dakika arasında bekletilir. Demlenen çörek otu yağı süzülerek sıcak bir şekilde tüketilir.
Çörek otu birçok şekilde tüketilebilir. Günlük hayatın vazgeçilmez ürünleri olan hamur işleri, tohum hâli, yağ hâli gibi birçok etkenden bahsedebiliriz. Çörek otunun sağlığa faydalı olması için kahvaltıda ya da akşam yemeklerinizin öncesinde bir tatlı kaşığı çörek otu yutabilir ya da çiğneyebilirsiniz.
Çörek otunun fazla tüketilmesi insan sağlığına bazen zarar verebiliyor. Bu otun düzenli bir seviyede kullanılması daha iyi olacaktır. Fazla tüketilmesi durumunda ortaya kansızlık gibi durumlar çıkabiliyor. Hamilelik döneminde kullanılması sakıncalı olan bir ot çeşididir.
Çörek otu tek başına sizi zayıflatmaz fakat kilo vermenize destek olur. Vücuda enerji veren çörek otu yağı, ölçülü tüketildiğinde spor esnasında ihtiyacınız olan gücü size kazandırır.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) çörek otu için: "Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır." buyurmuşlardır. Ayrıca çörek otu yağının iyileştirici ve güzelleştirici olması nedeniyle Kleopatra tarafından da kullanıldığı bilinmektedir.
Evde direk tohum şeklinde veya öğüterek soslarda, salatalarda, yemeklerde ve çeşitli yiyeceklerde kullanılabilir. Diğer yandan çörek otu yağı çıkarılarak da kullanılabilir. Çörek otu yağı, çörek otundan elde edilen bitkisel bir yağdır.
Binbir derde deva olan çörek otu yağının faydaları saymakla bitmiyor. Sedef, akne, vitiligo gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan çörek otu yağı bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Peki çörek otu yağının faydaları neler, zararları var mı?
Sağlık açısından oldukça yararlı olan bu bitki aynı zamanda kilo vermeye yardımcıdır. Kilo vermek için hızlı ve şok diyetler yerine sağlıklı bir şeklide kilo verebilir ayrıca, sağlığınıza da katkıda bulanabilirsiniz.
- Kan basıncını düşürmeye yardımcı olan çörek otu yüksek tansiyona iyi gelir. - Bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olur. - Öksürüğü yatıştırmaya yarar sağlar. Özellikle KOAH, astım hastalarına önerilmektedir.
Prof Saraçoğlu Çörek Otu Yağı kullanımı, yetişkinler tarafından günde 1 kez aç karnına 1 yemek kaşığı şeklinde olabileceği gibi salatalara eklenerek de tüketilebilir. 1 yaş altı çocuklara verilmemelidir. Saç derisine uygulama yapılacağı zaman ise saç diplerine hafif masaj yaparak kullanılması önerilir.
Çörek otu çayı vücuttan toksinlerin atılmasına destek olur. Ayrıca karaciğer, böbrekler ve boşaltım sistemi sağlığı için de destekleyicidir. Gaz problemi için de bazı kişilerde çörek otu çayı rahatlatıcı bir etki oluşturabilmektedir. Zayıflamak istiyorsanız çörek otu çayını da diyet listenize ekleyebilirsiniz.
Birçok derde deva olan çörek otu yağı doğrudan tüketildiğinde, iştahı keserek zayıflamayı sağlamaktadır. Basen, bel ve göbek bölgesinde oluşan yağların tüketimi çok zor olmakta ve çörek otu yağı devreye girmektedir.
Bu etkinin devam etmesi için çörekotu nu ömür boyu almak gerekir. Etkinin devamı için alınmasına 2 günden fazla ara verilmemelidir. Tam şifa elde edildikten sonra bırakılırsa hastalık tekrar nüks edebilir. Ortalama 6 aylık süre tüm hastalıklar için kesin süre değildir.
Saç, cilt ve iltihap tedavisinde kullanılabilir. Antioksidan ve antiflamatuar özelliği vardır. Birçok hastalığı iyileştiren çörek otu yağı ödem arttırcı ve zayıflatıcı özelliği vardır.
Çörek Otu Yağını Kimler Kullanamaz? Hamileler, emziren kadınlar, şeker hastaları, tansiyon ve kanama bozuklukları olanlar ve düzenli ilaç kullanan kişiler çörek otu yağı kullanmadan önce mutlaka bir hekime danışmalıdır.
Çörek otunun kullanım süresi:
Bağışıklık sistemi üzerindeki tesiri, ikinci aydan sonra başlar. Tam etkisi ortalama 6 ay kullandıktan sonra görülür. Etkinin devam etmesi için, bazı bünyelerin çörekotunu almaya devam etmesi gerekebilir. Etkinin devamı için alınmasına iki günden fazla ara verilmemelidir.
Gün içinde yoğurtla karıştırılıp tüketilen çörek otu, diyabet hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca çölyak, erken menopoz gibi hastalıklara iyi gelir. Anne sütünü arttırır.
Çörek otunun 1 çay kaşığı kadar tüketilmesi önerilir. Çörek otu yağını da yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar tüketebilirsiniz. -Çörek otu bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım eder. -Kanserle savaşırken yine destekçininiz olabilir.
Çörek otu yağının faydaları arasında antioksidan, antibakteriyel, antifungal (mantar önleyici), enflamasyon (iltihap) giderici, şeker ve tansiyon düşürücü etkiler yer almaktadır.
ÇÖREK OTU NASIL TÜKETİLİR? Soğuk pres şeklinde üretilen, koruyucu ve katkı maddesi olmayan ve karışım yağ içermeyen çörek otu yağı tercih edilmelidir. Açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri