Orta miktarlı şarap tüketimi Bazı doktorlar “orta” tüketimi kadınlar için günde bir 150 ml kadeh şarap ve erkekler için günde iki bardak şarap olarak tanımlar.
Alkol alıyorsanız belli bir miktar kırmızı şarap kalp dostudur. İçerdiği resveratrol ve catechin nedeniyle antioksidan özelliği olan kırmızı şarap, damar duvarını korur ve iyi kolesterolün (HDL) yükselmesine yardımcı olur. Günlük olarak, kadınlarda 1, erkeklerde 2 kadehten fazla tüketilmemesi tavsiye olunur.
Haftada ne kadar şarap içilmeli sorusuna gelince, genel kural olarak, kadınlar için haftada 5-6 kadeh (75 ml'lik kadeh başına) ve erkekler için 7-9 kadeh şarap tüketimi önerilir. Bu miktarlar, uluslararası sağlık kuruluşları tarafından önerilen günlük alkol tüketim sınırlarına dayanmaktadır.
'Gençler daha da az içmeli'
Ögel, buna göre bir haftalık tüketim için üst sınırın erkeklerde 21, kadınlarda ise 14 standart içki olduğunu belirtiyor. Erkekler için haftalık 21 kadeh şarap ve 10.5 duble rakı üst sınır sayılıyor.
Yapılan çalışmalar günde bir kadeh şarap içmenin hem erkeklerde hem de kadınlarda birçok kardiyovasküler hastalığın oluşmasını önlediğini onaylamıştır. Ayrıca her gün içilen bir kadeh şarap demans, diyabet ve osteoporoz gibi hastalıkların tedavi süreçlerinde de olumlu etkiler göstermiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Özel bir afrodizyak etkisi olmasa da bir kadeh şarap, üzerinizdeki baskıyı atmanıza yardımcı olup daha rahat hissetmenizi sağlar. Cinsel arzunun üzerinde büyük baskı yaratan stresi yendiğinizde sekse yönelmeniz kolaylaşır, cinsel uyaranlara karşı daha duyarlı olursunuz.
Alkollü içkilerin arasında alkolsüz içecekler de için. Örneğin bir kadeh şarabın ardından bir bardak su için. Böylece alkolün yan etkileri azalacak, kanınızdaki alkol oranını düşük olacaktır. Kuruyemiş, cips gibi susuzluğu artırıcı yiyecekleri alkol içerken yememeye özen gösterin.
Bir birim içki= Bir 330 ml lik (küçük) bira (%5 alkol oranında), 1 kadeh (140 ml) şarap (%12 alkol oranında), 1 tek (40 ml) votka-viski-cin (%40 alkol oranında) ve 1 tek (40 ml) rakı (%45 alkol oranında).
Kanın akışkanlığını artırarak kalp krizi riskini azaltıyor. Şarap, sadece kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına karşı değil, diğer hastalıklara karşı da koruyor. Örneğin, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve antioksidan maddeler sayesinde kanser hastalıklarına karşı korunmamızı sağlıyor.
- Alkol kullanımının güvenli aralığı erkeklerde haftada toplam 160 gr a kadar iken kadınlarda ise haftada en fazla 120 gr.a kadardır. 50cl lik bira 20 gr alkol içerir, bir şişe şarap (70 lik) 80 gr alkol içerirken, aynı miktarda (70 lik) rakı, votka, viski gibi içecekler 250-300 gr arası alkol içerirler.
Günde alınan bir kadeh şarabın zararlı değil, faydalı olduğu birçok kaynak tarafından yazılmaktadır. Her gün alınan bir kadeh şarabın kanseri önlediği uzmanlar tarafından onaylanmaktadır. Özellikle de kırmızı şarabın içinde bulunan resveratrol adı verilen zengin polifenol kaynağı bulunmaktadır.
Alkolun vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir.
Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, günde bir veya iki kadeh şarap içen kadınların diğer kadınlara oranla cinsel arzularının daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
1 duble rakı, viski, votka ya da 2 kadeh şarap, 2 bardak bira içtiğinizde 0.5 promile karşılık gelecek miktarda alkol almış oluyorsunuz... Alkolün en az miktarı bile sürücülük becerilerinizi bir çok açıdan etkiler!
Alkol alırken aç karnınaysanız alkolün emilimi iki katına çıkar. Bu durumda alkolün damar içi emilimi ile aynı etkide demek olur. Vücuttan çok daha yavaş bir şekilde atılan alkol ertesi gün akşamdan kalmayı en üst seviyede yaşayacaksınız demektir. Kalp, karaciğer ve böbreği de etkileyecektir.
Tüketilen alkolün etkisi 45 dakikada en üst seviyeye çıkar. Aç karnına veya hızlı biçimde içmek alkolün etkisini arttırır. Az içmiş bile olsalar, araç sürücüleri son yudumu alır almaz hemen direksiyona geçmemeli; en az yarım saat beklemeli. Alkol tütekimi yağlı yiyeceklerle birlikte alındığında etkisi daha az olur.
Sağlıklı bir yaşam için alkol tüketmekten kaçınmak doğru bir felsefe. Ancak araştırmalar gösteriyor ki, günde bir iki kadeh şarap tüketmek sağlığınıza sağlık katabilir.
Beyaz şarabın yanında atıştırmalık olarak elma pratik bir seçenektir. Özellikle beyaz şarap yanında ince dilimlenmiş ekşi elma ağızda mayhoş bir tat bırakır. Kırmızı şarabın yanında tercih edeceğiniz kırmızı üzüm de içinizi ferahlatarak şarabın daha rahat tüketilmesini sağlar.
Şarabın her geçen gün yeni bir yararı ortaya çıkıyor. Her akşam içilen bir kadeh şarabın kalp damar sağlığına büyük faydaları olmasının yanı sıra, üretimi sırasında oluşan tortusunda bulunan alfahidroksi asitin cildi gerginleştirici ve pürüzsüz hale getirici etkisi bulunduğu saptandı.
Bir Şişe Şarap Kaç Şişe Bira Eder? Söz konusu şarabın ve biranın alkol oranlarına bağlı olmakla birlikte, bir şişe şarap yaklaşık 5 şişe 30'luk biraya denk düşüyor.
- Dr. Başak: Her gün düşük dozlarla içmek veya 40 yılda bir sarhoş olmak sizin alkolik olduğunuzu göstermez.
Beyaz şarap ile keçi peyniri, kaşar peyniri gibi peynirler tercih edilebilir. Kırmızı şarap ile Izgara bonfile, sade burger, ızgarada pişirilmiş kuzu eti, baharatlarla marine edilmiş ve odun ateşinde pişirilmiş etle çok uyumludur. Kırmızı şarap ile domates soslu makarnalar ile de tercih edilebilir.
Su. Alkol sonrası baş ağrılarının en büyük nedeni vücudun susuz kalmasıdır. Alkol aldıktan sonra bol miktarda su içmeniz gerekmektedir. Hatta uzmanlar, alkol alımından önce de vücudun belli bir miktarda su ihtiyacının karşılanmasının daha sağlıklı olabileceğini söylemekte.
Alkol sonrası mide bulantısına en iyi gelen şeylerden birisi soda ve ayran karışımıdır. Soda ve ayran karışımı mide bulantısını azaltabileceği gibi alkolün etkileri arasında yer alan baş ağrısı, sersemlik ve baş dönmesi gibi problemlerin de ortadan kalkmasında etkili olmaktadır.
Alkolun vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir. Alınan alkol mideden başlayarak barsak ve sinirim sistemimizce hızla emilir ve vücut sıvısına geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri