Yaklaşık 7 – 8 saattir sizinle beraber uyuyan ve susuz kalan metabolizmanızı uyandırmanın en güzel yolu, güne 1 bardak su ile başlamaktır. İster sıcak, ister soğuk güne 1 bardak su ile başlamak metabolizmanızın uyanmasını sağlar.
Yeterli ve dengeli bir beslenme programına uymak da gün boyu enerjik hissetmenize katkı sağlar. Yatmadan önce çikolata, kahve, enerji içeceği gibi kafein içeren besinlerden ve alkolden uzak durmak uyku kalitenizi artırarak sabahları dinç kalkmanızı sağlayabilir.
Güne zinde başlamak, kısaca psikolojik ve fiziksel olarak toparlanmış şekilde uyanmak, kendini enerjik hissetmek olarak tanımlanabilir. Kişi, önceki günün yorgunluğundan uzaklaşmış ve yeni güne motive olarak başlarsa, verimliliğinde ve üretkenliğinde olumlu artış yaşanabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Örneğin gün içerisinde sabah 1 adet akşam 1 adet ilaç kullanılacaksa bu bölümde 1 günde sabah 1 adet/akşam 1 adet ilaç kullanılacağının yazılması gerekmektedir.
İşte tüm bu merak edilenleri, Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Olcay Emel anlattı. Sabah uykudan zinde kalkmak demek iyi uyku uyumak demektir. Nitelik ve nicelik bakımından yeterli uyku uyunmazsa ertesi güne kişi yorgun, sinirli ve gergin başlar. Gün boyu baş ağrısı ve uyuma ihtiyacı duyar.
Gün içinde kahve, yeşil çay, çikolata, muz, balık, yulaf ezmesi, avokado ve baklagiller gibi enerji verecek, sağlıklı besinleri tüketmek sizi zinde hissettirecektir. Su tüketmeyi unutmayın. İnsan vücudunun 3/4'ünün sudan oluştuğunu biliyoruz.
Sabah uyanır uyanmaz bir bardak ılık suyun içine çok az miktarda bal ve birkaç damla limon ekleyip içildiğinde vücudun kan şekerini dengeler ve vücudun ihtiyacı olan C vitamini ile uyanmasını sağlayarak zindelik kazandırır.
Daha fazla balık ve kepekli tahıl tüketmek dinç olmak için önerilebilir. Enerjik ve dinç olmak için özellikle üzüm, elma, portakal, şeftali, armut, greyfurt, muz gibi meyveler tüketilebilir.
Sabah uyanır uyanmaz ya da sabah aç karnına su içilmesi önerilmekle birlikte su içmenin temelde spesifik bir zamanı bulunmaz. Sabah aç karnına su içmek de su tüketimini gün içerisinde ideal oranda gerçekleştirmek de önemlidir.
Sabah kalkar kalkmaz, metabolizmayı harekete geçirecek sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı yapmak vücuda gerekli besinleri sağlamaya yardımcı olur. Kahvaltıda protein, kompleks karbonhidratlar, sağlıklı yağlar ve lifli gıdaların tüketilmesi önerilir.
Kahvaltıda içilen çay besinlerde bulunan yararlı maddelerin kullanımını azaltır. Bu nedenle çay açık ve limonlu olmalı daha çok ıhlamur gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Ancak kahvaltıda süt içmek en sağlıklısıdır" denildi.
Kahvaltı, uyandıktan sonraki bir saatlik sürede mutlaka yapılmalıdır. Kahvaltıya vakit ayırmak için erken uyanmak sana zor gelmesin. Çünkü güne erken başlamak ve bunu kahvaltıyla taçlandırmak gününü daha verimli hale getirecektir. İlk uyandığında su içmeyi ihmal etme.
Enerji veren vitaminler dendiğinde ilk akla gelen vitaminlerden biri C vitaminidir.
Yağ en çok enerji veren besin öğesidir. Vitaminlerin bir bölümü vücuda yağla alınır. Yağ mideyi yavaş terk ettiğinden doygunluk verir.
Tam da bu yüzden dinç olmak için hangi vitamine ihtiyacımız var sorusuna B vitamini cevabını verebilmekteyiz. Çünkü eksikliğinde ellerde ve ayaklarda yanma, uyuşukluk hissi, güçsüzlük, unutkanlık, kalp atışında hızlanma ve bununla beraber yorgunluk hissi beraberinde gelmektedir.
Halsizlik, Bitkinlik ve Yorgunluk Nasıl Geçer? Uyku düzeni oluşturmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, stres seviyesini düşürmek, düzenli egzersiz yapmak halsizlik, bitkinlik ve yorgunluk şikayetlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Bu yakınmalardan kurtulmak için egzersiz yaparken aşırıya kaçmamak önemlidir.
Demir, potasyum, magnezyum, omega-3 gibi bileşikleri yanı sıra içerdikleri vitaminler ve mineraller ile enerji veren gıdalar arasında yer alan su, ılık süt, ginseng çayı, muz, badem, fındık, kabak çekirdeği, chia tohumu, yulaf ezmesi gibi taze meyve, sebze ve tahıllar ile kafeini azaltmak halsizliğe iyi gelir.
Gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda gece en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 olarak belirlenmiştir. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştıran ve uyku kalitesini artıran bir hormondur. Hücrelerin artışı saat 00.00 itibariyle en üst noktaya ulaşmış olur.
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri