Sıkça sorulan küflü peynir yenir mi sorusuna uzmanların verdiği yanıt: brie, camembert, süzme peynir, krem peynir, neufchatel ve ricotta tarzı peynirler için hayır, diğerleri için evettir. Çünkü bu peynirlerin küflü hallerinin sağlık açısından tüketilmeye uygun olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Mavi küflü peynir, kemik sağlığı için önemli olan çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Yaklaşık 30 gram peynir, 150 miligram kalsiyum içerir. Bu yüzden, mavi peynir tüketimi kemiklerinizi sağlıklı kılar ve osteoporoz gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Eğer ki peynir yarı-yumuşak veya sert yapılıysa, küf derinlere inemeyeceği için kesilip atıldıktan sonra yenebilir. Bu peynirler arasında çedar, kolbi, Parmesan, İsveç peynirleri bulunur. Bunlar bile küfle birlikte yenmemelidir. Küfün etrafında en az 2.5 santimetre peynirden de alacak şekilde kesilip atılmalıdır.
Danish Blue Cheese ( Mavi Küflü Peynir ) Nedir ? Danimarka kökenli danish blue peyniri pastörize inek sütünden üretilir. Peynirin içerisindeki küf mavi, yeşil renkte homojen ve dağınık bir şekilde olmalıdır. Bu peynirin dokusu yumuşak ve kremsi bir yapıya sahiptir tadı ise güçlü ve keskindir.
“Yaygın olarak tüketilen küflü peynirlerde, başta kanser olmak üzere karaciğerlerde tahribata yol açan aflatoksin maddesi tespit ettik. Özellikle Doğu ve İç Anadolu'da daha fazla tüketilen küflü peynirin, 50 değişik türü üzerinde yaptığımız araştırmada, yalnızca 7'sinde aflatoksin maddesine rastlanılmadı.
İlgili 19 soru bulundu
Blue Cheese yani mavi rokfor peyniri, Danimarka'nın dünyaca ünlü küflü peyniridir.
Dünyada Fransızların ünlü Rokfor Peyniri, İngilizlerin Blue Cheese peyniri, Italyanların Gorgonzola peyniri besleyici küflü peynirlerdir.
Erzurum'un meşhur göğermiş (küflenmiş) peyniri. Az lorludur. Çeşitli isimlerle anılmaktadır.
Eğer küf yeni oluşmaya başladıysa peynirin yüzeyini temiz bir kağıt havluyla hafifçe silin ve zeytinyağı ile ovalayın. Daha sonra peyniri iki kat kağıt havlu üzerine koyarak plastik/cam bir kabın içinde muhafaza etmeye devam edin.
Diyetisyen Cansu Arslan, kırmızı, siyah ve bej renkli küf barındıran peynirlerin insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini, hatta mikotoksin/aflatoksin varlığıyla kansere sebep olabileceğini bu nedenle tüketilmemeleri gerektiğini belirtti.
Erzurum Küflü Peynir 1 KG. (Göğermiş Peynir,Yeşil Peynir)
125.00 /KG. Erzurum'un meşhur tatlarından olan göğermiş peynir, özenle üretilen civil peyniri ve lorun karıştırılarak, birlikte olgunlaştırılması ile üretilen lezzetli peynir çeşitleri arasındadır.
Halk arasında da antibiyotik olarak biliniyor
Konya'nın halk arasında Kadınlar Pazarı olarak meşhur olan Melike Hatun Çarşısında esnaf olan ve yıllardır küflü peynir satan Bünyamin Kurucu, “Bu bizim Konya'da vazgeçilmez bir peynir. Tarih olarak bakacak olursak hemen hemen bir asırdır Konya'da tüketilen bir peynir.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Küflü peynir, kalsiyum açısından çok zengindir. Kemik sağlığı ve gelişimi için önerilen bir peynir türüdür. Özellikle çocuklara yedirilmesi tavsiye edilir. Romatizma ve kemik erimesi gibi hastalıkların oluşumunu engeller.
Rokfor Peyniri Hangi Ülkenin Peyniridir? Rokfor peyniri Fransa'ya ait bir peynirdir. Kökeni Fransa olsa da günümüzde modern endüstriyel koşullar sayesinde dünyanın her tarafında rokfor peyniri imal edilebilir. Gerçek rokfor peynirinde koyun sütü kullanılır ve kendine has maya ile mağaralarda üretilir.
Tuzlu bir besin olduğu için genel olarak sofralık peynir şeklinde kullanılabilir. Fakat Yanatlı Göğermiş Çeçil Peyniri sadece yemeklerde değil, bazı tatlı çeşitlerinde de sıklıkla tercih edilebilir. Özellikle, peynir içeren tatlılar olmak üzere künefe gibi lezzetli tatlılarda da bu peynir türü kullanılmaktadır.
konya başta olmak üzere türkiye'de birkaç il dışında tanınmamakta; görülse de insanı ister istemez korkutmaktadır. oysa ki farklı bir tadı vardır, en fazla rokforla benzerlik gösterir ama kanaatimce daha az aromatik olması nedeniyle daha lezzetlidir. özellikle börek içinde inanılmaz lezzetli olur.
Bazı küfler mikotoksin adı verilen toksik bileşikleri doğal olarak üretebilir. Mikotoksinler mide bulantısı, kusma, yorgunluk gibi zehirlenme belirtilerine ve daha ileri durumlarda ölüme sebep olabilir. Uzun süreli küflü gıda tüketimi insanlarda kansere neden olabilir.
Küflü peynir üretiminde 'Penicillium Roqueforti' kullanılır. Bu madde meme kanserine neden olan Aflotoksinin oluşumunda etkilidir.
Evimizde arta kalan ve yenebilecek durumdaki yemekleri, fakir ve muhtaç kimselere dağıtmak caizdir. Ancak tabaklarda kalan artık yemekleri göndermek doğru olmaz. Ayrıca küflenmiş yemekler hayvanlara zarar verebileceği için yedirmemek gerekir. buyurulur.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Küflü peynir ürünleri de diğer peynirlerin muhafaza koşulları ile benzerlik göstermektedir. Küflü peynir ürünlerini sağlıklı bir biçimde saklamak için cam bir kaba yerleştirerek buzdolabında uzun süre sağlıklı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri