Kısmen güneş alan, günün büyük kısmını gölgede geçiren bir balkon ya da bahçeniz varsa size uygun olan sebze meyvelerden bazıları şöyle: Roka, pazı, patates, turp, sarımsak, taze soğan, brokoli, karalahana, ıspanak, kabak, marul, havuç ve karnabahar, bezelye, fasülye ve tabii ki baharatlar.
Gölgede Yetişen Sebzeler
Salatalık, domates, biber ve kabak gibi bir çiçekten meyve veren sebzeler, gölgeli alanları en sevmeyen sebzelerdir.
Örneğin kapalı balkonlar bitki yetiştirmeye elverişli mi? Açık ve kapalı balkonlarda bitki yetiştirilebilir yeter ki gereken sıcaklık, gün ışığı ve nem yakalansın. Kapalı balkonlar güneş alıyorsa sera etkisi yaratacağından daha da kolay bir şekilde bazı besinlerimizi yetiştirebiliriz.
İlgili 20 soru bulundu
Kısmen güneş alan, günün büyük kısmını gölgede geçiren bir balkon ya da bahçeniz varsa size uygun olan sebze meyvelerden bazıları şöyle: Roka, pazı, patates, turp, sarımsak, taze soğan, brokoli, karalahana, ıspanak, kabak, marul, havuç ve karnabahar, bezelye, fasülye ve tabii ki baharatlar.
Domates, biber, salatalık, soğan, sarımsak, çilek, karpuz, limon, patlıcan ve fasulye evde yetiştirilmesi nispeten kolay ve masrafsız olan meyvelerdir.
Bitkiler, tanımları gereği kaçınılmaz olarak fotosentez yapan ve kendi besinlerini üretebilen canlılardır. Fotosentez de güneş ışığı olmadan gerçekleştirilebilen bir kimyasal süreç değildir.
Bu sınıflandırma sisteminde sebzelerin soğuk koşullara dayanma özelliği esas alınmaktadır. Bezelye, pazı, ıspanak, lahana, sarımsak, kırmızı pancar, soğan, kereviz, turp, brokoli, tere, bakla, maydanoz, brüksel lahanası, marul, enginar, pırasa, havuç.
Saksıda yetişen sebzeler ve meyveler; Domates, salatalık, patlıcan, biber, soğan, sarımsak, ıspanak, bezelye, marul, fasulye, pırasa, havuç, turp, tere, maydanoz, semiz otu, dere otu, nane, fesleğen, çilek, kavun vb. Saksıda yetişen meyve ağaçları; limon, mandalina, portakal, incir, kiraz, armut, elma vb.
Marul serin ve fazla güneş almayan ortamı seven bir bitkidir. Yaz aylarında hafif gölgede diğer zamanlarda güneşe koyabilirsiniz.
Araştırmalar güneş enerjisi kullanılarak üretilen asetat adı verilen karbon bazlı bir bileşikle karanlık ortamda bitki yetiştirmenin mümkün olduğunu gösteriyor.
Özellikle yapraklarının boyutları itibarıyla büyük salonlarda dekoratif anlamda çok şık bir görüntü oluşturur. Salonlara ve evlerin diğer odalarına uygun, gölgede yetişen çiçekler arasında zambak, Arap saçı, dragon ağacı, aşk merdiveni gibi bitkiler de sayılabilir.
Doğru mesafe ve uygun ışık tercih ederek bitkilerin fotosentez yapmasına yardımcı olabilirsiniz. Bazı bitkiler için Güneş ışığı az gelebilir, bu durumda floresan lambayı tercih ederek bitkilerin çiçek açması sağlanabilir. Bu lambalar eflatun olmalıdır, bitki yetiştirme lambası olarak da adlandırılır.
Bitkiler yeterince ışık alamazsa; yaprakları sararır, küçülür ve sapları cılız kalır. Yeterince ışığa ulaşamayan bitkiler sonunda renklerini kaybeder ve ölür. Bitkilerin çok fazla ışığa maruz kalması da bitki gelişimini olumsuz etkileyebilir.
Güneşin yokluğunda bitkiler büyüyemez ve gelişemez. Güneş olmadan bitkiler fotosentez yapamaz. Bitkilerin besin sağlayabilmeleri, büyümeleri ve gelişmeleri için fotosentezi yapmaları gerekir.
Ekimi sonbahar ve ilkbahar aylarında yapılabilir. Tohumlar en az bir cm. derine ekilmeli ve toprak yüzeyi iyice bastırılmalıdır. Yağmurlama şeklinde spreyle su verildikten sonra çimlenme gerçekleşene kadar, her gün havalandırılmak üzere saksı streç film ile kapatılmalıdır. Kışın donma tehlikesine karşı korunmalıdır.
En az 40 santimetre genişliğinde bir saksı almaya, saksının altında deliklerin mutlaka bulunmasına ve saksıyı koyabileceğiniz yüksek bir yer olmasına özen gösterin. Saksının plastik olması da hem hafifliği hem de nemi daha uzun süre tutması nedeniyle işinizi kolaylaştıracaktır, bizden söylemesi.
Bambu, Çin Herdemyeşili, Orman Sarmaşığı, Krizantem, Kasımpatı, Barış Çiçeği, Paşa Kılıcı, Benjamin, Şeytan Sarmaşığı, Fil Kulağı Devetabanı ve Kurdele Çiçeği'nin de aralarında olduğu bu bitkiler bitkiler zor şartlara ve az ışığa dayanıklı olduğundan evlerde çokça tercih ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri