Güneş çarpmasının en yaygın ilk belirtileri mide bulantısı ve kusma, yüksek ateş ve baş ağrısıdır. Özellikle uzun süren baş ağrıları nedeniyle çoğu kişi tedavinin ardından güneş çarpması baş ağrısı nasıl geçer şeklinde araştırma yapmaktadır.
Güneş çarpması belirtileri
Uzun süre güneşin altında kalmanızın ardından görülen genel vücut ağrısı, kas krampları, baş ağrısı, bulantı, baş dönmesi, karın ağrısı, bilinç bulanıklığı, halüsinasyon, bayılma ve kalpte ritim bozukluğu güneş çarpmasının yol açtığı problemlerdir.
Güneş Çarpması Kaç Gün Sürer? Sıcak çarpmasının yaşanması, hastanın hastaneye taşınması ve sıvı tedavisinin tamamlanması toplamda 1 gün sürmektedir. Hastanın vücut sıcaklığı düşürülse ve sıvı ihtiyacı giderilse bile, 1 haftaya kadar yaşanan kötü durumun etkileri hissedilmeye devam eder.
Siz de bu belirtileri fark ediyorsanız ve güneş çarpması ile oluşan mide bulantısına ne iyi gelir diyorsanız, bol bol su içerek doktor kontrolü öncesinde vücut dengenizi düzenleyebilirsiniz.
Güneş alerjisinin en sık görülen şekli, polimorfik ışık patlamasıdır. Güneş zehirlenmesi olarak da bilinen bu durum, yanma hissi ile birlikte kaşıntılı kızarık kabarıklıklar, deri döküntüsü veya su kabarcıkları olarak ayrılan semptomlardan bir ya da birkaçının aynı anda görülmesidir.
İlgili 20 soru bulundu
Güneş çarpmasının en yaygın belirtileri; baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş, terleyememe, sinir sistemi bozuklukları (sersemlik, yürümede bozukluk vs…), ruhsal durum bozuklukları ve bilinç kaybıdır.
Sıcak çarpmasının belirtileri şunları içerebilir: yüksek vücut sıcaklığı (genellikle 38°C ve üzeri), baş ağrısı, baş dönmesi, hızlı nabız, solunum güçlüğü, huzursuzluk, sersemlik, terleme veya terleme eksikliği, kusma ve bilinç değişiklikleri.
İştah kaybı, bulantı ve kusma: Güneş çarpması durumunda iştahınızı kaybedebilir ve mide bulantısı yaşayabilirsiniz. Kusma da görülebilir.
Güneş Çarpması Etkileri
Güneş çarpmasının en yaygın ilk belirtileri mide bulantısı ve kusma, yüksek ateş ve baş ağrısıdır. Özellikle uzun süren baş ağrıları nedeniyle çoğu kişi tedavinin ardından güneş çarpması baş ağrısı nasıl geçer şeklinde araştırma yapmaktadır.
Bu durumda yapılacak ilk işlem, kişiyi serin ve gölgeli bir yere almak ve vücudun sıcaklığını düşürmek için soğuk bir kompres uygulamaktır. Ayrıca bol miktarda su içmek ve tuzlu yiyecekler tüketmek de yardımcı olabilir. Ciddi durumlarda ise hemen bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Güneş çarpmasıyla kişinin vücut sıcaklığı aşırı artar, eğer vücut sıcaklığında ilk 30 dakika düşüş sağlanamazsa hastanın hayatı tehlikeye girer. Bir ihtimal hasta hayatta kalsa bile kalıcı karaciğer ve böbrek hasarları görülebilmektedir. İlk yardım hayati önem arz etmektedir.
Rektal ölçümlerde 40 derece ve üzeri vücut ısısının tespit edilmesi güneş çarpmasının ana belirtisini oluşturur. Kafa karışıklığı, huzursuzluk, konuşma bozukluğu, deliryum, nöbet ve koma şeklindeki nörolojik belirtiler de güneş çarpması sonucu oluşabilecek belirtiler arasındadır.
Bu belirtilere bulantı ve kusma, baş dönmesi, baş ağrısı ve huzursuzluk ya da sersemlik hali genellikle eşlik ediyor. Bu dönemde fark edilip bol sıvı alımı sağlandığında koma aşamasına gelinmeden hastalık kontrol altına alınabiliyor. Bu tabloda çocuk serin olan bir yerde tutulmalı ve kaybettiği sıvı mutlaka verilmeli.
Serin bir yere gitmek: Güneş çarpması belirtileri gösteren kişi hemen gölge veya serin bir yere götürülmelidir. Vücut sıcaklığını düşürmek: Vücut sıcaklığını hızla düşürmek için ıslak bir bez veya soğuk su ile cildi silmek veya soğuk bir duş almak yardımcı olabilir.
Güneş Çarpması Tedavisi
Güneş çarpmasının ardından ilk 30 dakika hastalar için oldukça kritiktir. Vücut sıcaklığı çok yüksek olan hastaların en az 38.5°C'ye kadar sıcaklığının düşürülemediği durumlarda hastalar hayatını kaybedebilmektedir.
Hasta serin ve havadar bir yere alınır, Giysiler çıkarılır, Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir, Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı yada soda içirilir.
Ateşin 40 derece olması, terlemenin olmaması, deride kızarıklık, kuruluk, çarpıntı, tansiyon düşüklüğü, nefes darlığı, baş ağrısı, bulantı, kusma, şuur bulanıklığı, uygun olmayan davranışlar, akciğer ödemi, böbrek yetersizliği, şeker düşüklüğü, koma ve ölüm gibi ciddi durumlara neden olabilir.
Halk arasında "sıcak basması" da denilen sıcak çarpması, yaşamı tehdit edebilir. Belirtiler arasında bilinç kaybı, baş ağrısı, baş dönmesi ve uyuşukluk yer alır. Ayrıca titreme nöbetleri, kusma, ishal ve düşük tansiyon da görülebilir.
Solunum güçsüzlüğü, 40 derecenin üstünde ateş ve bedende kızarıklıklar varsa 'sıcak koması' olarak adlandırılan rahatsızlık yaşanıyor demektir. İleri zamanlarda yaşandığında risk içerebilen sıcak çarpmasında, yüksek derecede ölüm görüldüğü bilinmelidir.
Güneş altında çok vakit geçirmek güneş çarpmasına neden olduğu kadar beyin kanamalarına da yol açabiliyor. Baş ağrısı, kusma, görme ve konuşma bozukluğu gibi belirtilerle ortaya çıkabilen beyin kanaması zamanında müdahale edilmediği takdirde kalıcı sakatlık ve hayati tehlikeye neden olabiliyor.
Soğuk uygulama şart. Sıcak çarpması durumunda erken müdahale, geri dönüşü olmayan böbrek ve kalp yetmezliğine ilerleyişi engellemektedir. Bunun için sıcak çarpmasında hasta serin bir ortama alınmalı ve soyularak soğuk duş yaptırılmalıdır. Ayrıca ıslak havlu ile soğuk kompres uygulanmalıdır.
Halsizlik, susuzluk, bayılma hissi, mide bulantısı… Son günlerde etkisini daha çok hissettirmeye başlayan sıcak havalar günlük yaşamda kısa süreli rahatsızlıklara neden olabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanları, sıcak havada ferahlatıcı önerilerde bulundu.
Sıcak havadan kaynaklanan hipertermi durumunda bireyin cildi sıcak ve kuru hissedilir. Bununla yanı sıra yoğun egzersizden kaynaklanan sıcak basması (hipertermi) durumunda bireyin cildi kuru veya hafif nemli hissedebilir. Birey mide bulantısı ve kusma ihtiyacı hissedebilir ve zonklayan baş ağrısından muzdarip olabilir.
Güneşin asıl zararları. Güneş ışığı deri katmanlarını geçen ultraviyole (UVA ve UVB) içerir. Hem UV A hemde UV B ışını kırışıklıklara neden olan zararı dışında enfeksiyonlara karşı savunma sistemini zayıflatır. Yaşlanmaya bağlı deri bozuklukları ve kansere neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri