Vücudumuzda bir D vitamini öncüsü yer almaktadır. Bu öncü molekül, güneş ışığının etkisiyle D vitaminine dönüşür. Yani aslında D vitaminini güneşten direk alınmaz. Vücudumuz güneşte yer alan ultraviyole-B (UVB) ışınları sayesinde D vitamini üretir.
Cilt hücreleri güneşin ultraviyole B (UVB) ışınlarına maruz kaldığında, yapısında bulunan kolesterolden D vitamini öncüsü kolekalsiferol sentezler.
Almamız gereken D vitaminin başlıca kaynağı güneş ışınlarıdır. D vitamini yeteri kadar alındığında kemik sağlığına faydası var. Uzmanlar, her gün 10-15 dakika boyunca dirseklerden ve dizlerden aşağısı güneş görecek şekilde kalırsa vücudun ihtiyacı olan D vitamininin karşılandığını söylüyor.
Güneşe karşı A vitamini
Bunun önüne geçmek için cildi onarıcı etkisi olan A, C ve E gibi antioksidan vitaminlerden faydalanmak yaz aylarında son derece önemli. Özellikle A vitamini eksikliğinde sadece cilt problemleri değil, görme bozuklukları ve bağışıklık sistemi sorunları görülebiliyor.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Dr. Canan Karatay, Türk insanının çoğunun D vitamini eksikliği çektiğini, probiyotik ve prebiyotik tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini söyledi ve ekledi: Kışın kemik suyu, paça çorbası, ev yoğurdu ve bol sirke tercih edilmeli.
Osteomalasi (kemik erimesi)
- Öğle saatinde yaklaşık 30 dakika güneşlenen bir kişinin vücudunda 10 bin ile 25 bin IU D vitamini sentezleniyor. - Mayo ile güneşlenen bir kişide 20 dakika maksimum D vitamini yapılıyor.
Güneş kremi sürmeden önce gerçekleştirilecek C vitamini uygulaması güneş kreminin etkisini artırarak cildin zararlı güneş ışınlarına karşı daha iyi korunmasını sağlar. Kış mevsiminde ise sert hava koşulları cildi, sıklıkla olumsuz etkiler.
Bu dozun aşımı durumunda istenmeyen etkiler ile karşılaşılabilir. En sık görülen istenmeyen etkiler ishal, bulantı, karın ağrısı ve diğer sindirim sistemi problemleridir. Böbrek taşı öyküsü olan insanlarda, C vitamininin günlük limitin üzerinde alınması daha da sakıncalıdır.
C vitamini (veya tıbbi adıyla askorbik asit) suda eriyen bir vitamin türüdür. Yani vücudumuzda depolanamaz ve fazlası ter, idrarla birlikte vücuttan atılır. Bu nedenle her gün yeniden alınması gerekir.
D vitamini sentezlenemez. Özellikle Kasım-Şubat ayları arasında ülkemize gelen güneş ışınlarının geliş eğiminden dolayı cilt, D vitamini sentezini yapamaz. Yani kişi güneşlense bile vücutta D vitamini oluşmaz.
Karatay'a göre D Vitamininiz 100 ng/ml olmalı.
Oysa avuç içi kadar bir alanın 15-20 dakika güneşe maruz kalması, D vitamini sentezi için yeterli.
Günlük C Vitamini İhtiyacı Nasıl Karşılanır? C vitamini en yaygın olarak narenciye ürünleri, çeşitli meyveler ve sebzelerde bulunur. Bunun yanı sıra kapsül halinde ve çiğnenebilir tabletler şeklinde ağızdan alınan takviyeler halinde de C vitamini almak mümkündür.
C vitamini serum önerileri arasında kullanım sırasında mutlaka dikkat edilmesi gereken noktalar da bulunuyor. C vitamini serumu kullandıktan sonra tahriş, kızarıklık ve leke oluşmaması için cildin güneş ile temasından kaçınmanızı tavsiye ediyoruz.
Gerekli güneş ışığı miktarı, kişinin yaşı, deri rengi ya da güneşlenme süresine göre değişmektedir. D vitaminin deride yapımı, ilerleyen yaşla birlikte giderek azalmaktadır. Deri rengi koyu olan kişilerde, yeterli D vitamininin deride oluşması için, özellikle kış aylarında uzun süreli gün ışığına gereksinim vardır.
C vitamini sabah mı alınmalı akşam mı gibi pek çok soru insanların kafasında yer etmektedir. Yararlı bir vitamin olan c vitamini yanlış zamanda alındığında etkisini az ya da hiç göstermeyebilir. C vitamini için en doğru zaman aç karnına sabah yemek yemeden önce alınmasıdır.
C Vitamini Fazlalığı Yan Etki Yaratır mı? C vitamini çok yüksek dozda ya da bilinçsiz şekilde alındığında böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Çok az görülse de böbreklerde taş oluşma eğilimini destekleyebilir. Ağız kuruluğu, mide bulantısı, cilt üzerinde alerjik reaksiyonlar olabilir.
Evet, yüz serumundan beş ila on dakika sonrasında krem sürebilirsiniz. Ancak serumdan sonra seçeceğiniz krem yüz tipinize uygun olmalıdır. Eğer kuru bir cilde sahipseniz serumdan sonra yağ bazlı nemlendirici kullanabilirsiniz.
C vitamini ampulü direkt yüze sürmek birçok cilt problemini ortadan kaldırır. C vitamini ampulü yüze uyguladığınızda yaşlanma belirtileri, güneş lekeleri ortadan kalkar ve pek çok cilt kusurunuzu onararak cildin canlanmasını ve gençleşmesini sağlar.
Nemlendirici uygulamasından önce ancak tonikten sonra kullanılmalıdır.
D vitamini Sentezi için İdeal Güneşlenme
Uzmanlar cildinizin yaklaşık üçte birini güneşe maruz bırakmanızı öneriyor. Güneş kremi olmadan, güneş tam tepedeyken 20 dakika kadar, haftada ortalama 3 gün güneşlenmelisiniz.
Karaciğerde ve yağ dokuda depolanan D vitaminin, D2 ve D3 olarak iki çeşidi bulunur. Doğal olarak güneşten alınabilen D vitamini için en iyi besin kaynakları yağlı balık eti ve balık karaciğeri yağlarıdır. Aynı zamanda yumurta sarısı ve peynirde az miktarda bulunur.
D vitamini takviyesinin doğru zamanda kullanımı için kısıtlı çalışmalar bulunsa da yapılan bazı araştırmalar gece yemeklerden sonra alınan D vitamininin uyku düzenini etkilediğini gösterir. Sabah kahvaltıya eklenen D vitamini takviyesinin daha sonra alınmaya göre daha etkili olduğu görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri