Kısmen güneş alan, günün büyük kısmını gölgede geçiren bir balkon ya da bahçeniz varsa size uygun olan sebze meyvelerden bazıları şöyle: Roka, pazı, patates, turp, sarımsak, taze soğan, brokoli, karalahana, ıspanak, kabak, marul, havuç ve karnabahar, bezelye, fasülye ve tabii ki baharatlar.
Chlorophytum comosum (Kurdele çiçeği)
Halk arasında kurdele çiçeği olarak bilinen harika bitki, uzun süre güneş ışığı almadan yaşayabilir.
Doğrudan ışık almayan, hafif gölgeli alanlarda büyümeyi seven para çiçeği, fazla ışığa ihtiyaç duymayan bitkiler arasında.
MAIDENHAIR FERN (EĞRELTİ OTU) Eğrelti otu çeşidi bitkiler de direkt güneş ışığı almayan alanlarda yetiştirilebilen bitkilerdir. Bir eğreltiotu türü olan aşk merdiveni evlerde, bürolarda, iş yerlerinde iç mekan süs bitkisi olarak kullanılabilir. Venüssaçı bitkisi de yine bu türdendir.
İlgili 22 soru bulundu
Kısmen güneş alan, günün büyük kısmını gölgede geçiren bir balkon ya da bahçeniz varsa size uygun olan sebze meyvelerden bazıları şöyle: Roka, pazı, patates, turp, sarımsak, taze soğan, brokoli, karalahana, ıspanak, kabak, marul, havuç ve karnabahar, bezelye, fasülye ve tabii ki baharatlar.
Pancar, havuç ve patates gibi kök sebzeler, daha az doğrudan güneş ışığına sahip olan kısmen gölgeli alanlarda yetişebilse de, en az yarım gün tam güneşe ihtiyaç duyacaklardır. Pazı, ıspanak ve salata yeşillikleri gibi yapraklı sebzeler gölgeye en fazla toleransı olan sebzelerdir.
Salatalık, domates, biber ve kabak gibi bir çiçekten meyve veren sebzeler, gölgeli alanları en sevmeyen sebzelerdir. Bunları doğrudan güneş ışığı gören alanlarda yetiştirmelisiniz.
Biber, güneşi seven bir bitkidir ve gün boyu güneşten faydalanmak ister. Biber saksısını evinizde ya da balkonda güneşi gören bir köşeye konumlandırabilirsiniz. Gölgede kaldığında ya da rüzgar aldığında fidelerin gelişimi yavaşlar.
En hızlı büyüyen bitki hangisidir? Topaklanan Bambu gözle fark edebilecek kadar hızlı büyüyebilen bir bitkidir. Büyüme hızı konusuna dünya rekoruna sahip olan bitki, günde 91 cm büyüyebilen bir bambu türüne aittir.
Bitkiler yeterince ışık alamazsa; yaprakları sararır, küçülür ve sapları cılız kalır. Yeterince ışığa ulaşamayan bitkiler sonunda renklerini kaybeder ve ölür. Bitkilerin çok fazla ışığa maruz kalması da bitki gelişimini olumsuz etkileyebilir.
Işık sayesinde bitkiler karbondioksit ve suyu parçalayıp karbonhidrat üretimini gerçekleştirirler. Güneş ışınları olmadan bu durum gerçekleşemez. Güneşin yokluğunda bitkiler büyüyemez ve gelişemez. Güneş olmadan bitkiler fotosentez yapamaz.
İç mekanlarda yapılan bitki yetiştiriciliği için güneş ışığı yeterli olmamaktadır. Bu yüzden elektrikle aktive olan yapay ışığa ihtiyaç vardır. Yapay ışık kaynağı olan HID, HPS, ve LED lambaların hepsi bitki yetiştiriciliği için aynı etkiyi elde etmenizi sağlamaz.
Domates; derin yapılı, drenajı iyi, taban suyu sorunu olmayan, iyi havalanan, su tutma kapasitesi yüksek ve organik madde bakımından zengin toprakları sever. Tuzluluğa dayanıklıdır. pH değerleri 6 – 7 arasında olan topraklarda en iyi sonuçları verecektir.
Çiçeklenme için en az günlük 6 saat ışıklanmaya ihtiyaç duyan domates az ışığa karşı duyarlıdır.
Domates, biber ve patlıcan aynı familyaya bağlı olduklarından hastalık, zararlıların o toprağa yerleşmesi ve hep aynı besin maddelerinin tüketilmesi toprağın bu yönde zayıf kalmasına neden olduğundan, bu sebze türleri arka arkaya aynı tarlada yetiştirilmemelidir.
Marul yetiştiriciliği, evde balkonda ve bahçede kolaylıkla yapılabilir. Marul serin ve fazla güneş almayan ortamı seven bir bitkidir. Yaz aylarında hafif gölgede diğer zamanlarda güneşe koyabilirsiniz.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Güllerinizin çicekleri az ise bitkiniz yeterli güneş görmemiş olabilir. Gül bitkiniz ister çalı ister sarmaşık ister ağaçcık formunda olsun ama mutlaka günde en az 3-4 saat güneş görsün. Çünkü gül tomurcukların açılması için güneşe ihtiyacı vardır. Güneş güllerinizi besler ve büyütür.
Oturma odanızda fazla ışık yoksa çuha çiçeği sarısı veya altın bal rengi gibi sıcak, soluk renk tonlarını kullanmak en iyi seçimdir. Ayrıca, odaya mümkün olduğu kadar fazla ışık yansıtması için pencerenin iç kısmını canlı bir beyaza boyayabilirsiniz.
Güneş sönmeden önce dış katmanlarını uzaya savuracak ve küçülerek beyaz cüceye dönüşecek (Kırmızı dev evresindeki yıldızların yoğunluğu azalıyor ve yerçekimi seyrek gazları bir arada tutamıyor. Sonunda yıldız kendi güneş rüzgarıyla dış gaz katmanlarını uzaya üfleyerek küçülüyor).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri