Orjinal marka güneş gözlüklerinin bir çoğunun camlarının içerisinde mutlaka markaya ait bir logo bulunmaktadır. Bu logo ufak bile olsa güneş gözlüğünü ışığa tutup baktığınız zaman gözükebilmektedir. Kaliteli güneş gözlüklerinde güvenilir tescil belgesi olmalıdır.
Orijinal bir güneş gözlüğünün mutlaka bir marka simgesi bulunmalıdır. Merdiven altı üretimlerde güneş gözlüklerine marka etiketi konulmamaktadır. Bir diğer unsur ise CE işaretidir. Sahte güneş gözlüklerinde bu ifadeyi hiçbir şekilde göremeyeceğiniz gibi orijinal güneş gözlüklerinde bu işaret mutlaka bulunur.
Herhangi bir gözlüğü aldığınızda, aynen yukarıdaki gibi yanyana numaraları gözlük sapında bulabilirsiniz.
Gözlük dikkatli bir şekilde incelendiğinde, gözlüğün iç kısmında yazılı olan 3 sayı gözlemlenir. Bu sayılardan ilki, gözlüğün enini ifade eder. İkinci sayı ise gözlüğün köprü boyutu yani ekartmanı belirtmektedir. En son yazan sayı ise, gözlüğün sap uzunluğunu ifade etmektedir.
Tek Gözlük Yöntemi
Gözlüklerinizle parlak, yansıtıcı bir ışık kaynağına (örneğin cam, su veya cilalı metal) bakın. Başınızı yaklaşık 60 derece yana eğdiğinizde ışığın yoğunluğu artıyorsa, yani hafif bir kararma oluyorsa polarize güneş gözlüğü takıyorsunuz demektir.
İlgili 40 soru bulundu
Kaliteli güneş gözlüklerinde güvenilir tescil belgesi olmalıdır. 1995'ten bu yana Avrupa Birliği standartlarına göre kaliteli güneş gözlüklerinin üzerinde CE (Conformité Européene) ibaresi bulunmaktadır. CE belgesi, ürünün minimum güvenlik koşullarına uygun olduğunu ifade etmektedir.
Güneşin ultraviyole (UV) ışınlarından korunmak için kullanılan güneş gözlüğü camlarının hepsi farklı derecelerde etkilidir. Ultraviyole ışınları bloke edebilmesi için bir gözlükten beklenen minimum değer UV400 korumalıdır. Güneşin zararlı ışınlarından olan UVB ve UVA gözlük camı tarafından bloke edilebilmelidir.
Bütün orjinal güneş gözlüklerinin camlarının içerisinde markanın logosu yer alır. Kaliteli güneş gözlüğü saplarının içlerinde, burun aralığı üzerinde ya da altında da marka logosu bulunabilir.
Yakından bakarsanız, gözlüğün iç tarafına basılmış üç adet rakam görürsünüz. Bu rakamlar genellikle çerçeve sapların (gözlüklerinizi kulaklarınızın arkasında tutan çerçevelerin uzun sapları) birinin iç yüzeyinde görünür.
“Ekartman nerede yazar?” diye merak ediyorsan genellikle gözlüğün sap kısmının içindeki numaralara göz atabilirsin. Gözlüğün belirgin özelliklerini ifade eden kodların yanında yer alan ekartman ölçüleri, lens boyutu hakkında fikir verir. Gözlüğün ekartman seçimi için 50, 52 veya 54 mm cinsinden değerler verilir.
Birçok güneş gözlüğünün üzerinde UV400 şeklinde bir ibare içeren etiket görürsünüz. Hem UVA hem de UVB ışınlarını engelleyen 'UV 400' etiketine sahip bir güneş gözlüğü, gözlerinizin ve göz kenarlarındaki hassas derinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur ve buna ek olarak size rahat bir görüş sunar.
Atasun Optik'ten satın aldığınız tüm güneş gözlükleri orijinal olup 2 yıl ürün garantisi ve orijinal kutu ve aksesuarları ile tarafınıza gönderilmektedir.
Ray-Ban, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir gözlük üreticisidir. Şirket, 1936 yılında Bausch & Lomb tarafından kurulmuş olup 1999 yılında Luxottica tarafından satın alındı. Özellikle Wayfarer ve Aviator serisi gözlükler ile bilinmektedir.
Uzun süre sahte gözlük kullanan kişiler UV ışınlarına maruz kaldığından; sarı nokta ve katarakt gibi körlüğe neden olan hastalıklar ortaya çıkartabilir. Bu durumların kalıcı hasara neden olmaması için göz muayenesi yapılarak uzman tavsiyesinde güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
Güneş gözlüğünü elinize alın ve buruna yerleştirilen aparatların altına bakın. Ray-Ban güneş gözlüklerinde gözlüğün bu bölgesinde RB şeklinde oyulmuş bir Ray-Ban logosu vardır. Bu logo baktığınız gözlükte yoksa o gözlük sahtedir.
Polarize güneş gözlüğü testi yapmak için cep telefonunuzu elinize almanız yeterli. Telefonun ekranı açıkken, güneş gözlüğünü ekranın üzerine tutun ve yavaşça yatay konumdan dikey konuma getirin. Görüntü tamamen kararıyorsa veya renk değiştiriyorsa, güneş gözlüğünüz polarize camlı demektir.
Göz numarasını ölçmeye yarayan otorefraktometre cihazı ile hastanın gözünde miyop, hipermetrop ve astigmatın var olup olmadığını ölçülür ve en uygun gözlük numaraları tespit edilir.
Polarize güneş gözlüğü nedir sorusunun yanıtı, istenmeyen tüm ışık yansımalarını engelleyen gözlük filtresine sahip tasarımlara işaret eder. Polarize güneş gözlüğü modelleri ile özellikle de güneş ışığının çok yoğun olduğu mevsim koşullarında ışık yansımaları azaltılarak göz konforu artırılabilir.
Temelde bu ikisine dikkat ettiğimiz zaman aldığımız güneş gözlüğünün markası, rengi herhangi bir önem arz etmiyor. UV 400 koruma ile sertifika olacak ve mutlaka bir optikçiden satın alınmalı. Kesinlikle, dışarıda satılan veya işportadan satın alınmamalı” şeklinde konuştu.
Güneş gözlüğünün polarize olup olmadığını anlamak için cep telefon ekranınızdan destek alabilirsiniz. Telefonun ekranı açıkken gözlüğü yataydan dikey konuma getirdiğinizde ekranda kararma ve renk değiştirme varsa gözlük polarize demektir. Polarize gözlük görüşünüzün net olmasını sağlar.
İŞPORTA GÖZLÜK TAKMAK YERİNE HİÇ KULLANMAYIN DAHA İYİ
Dr. Demirci, güneş gözlüğünde cam rengi seçiminin de göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığına işaret ederek şöyle devam etti: "Güneş gözlüğünde en etkili ve tavsiye edilen cam rengi kahverengi ve fümedir.
Göz sağlığı açısından UV400 camlar polarize camlardan daha önemlidir. Her ikisi de faydalı olsa da, UV radyasyonu gözler için daha zararlıdır ve zamanla daha ciddi hasara neden olabilir.
Orjinal güneş gözlüklerinde bu işaret mutlaka yer almaktadır. Güvendiğiniz bir satış noktasından güneş gözlüğü satın aldıysanız, güneş gözlüğünüzün garanti belgeleri ve sertifikaları sizlere verilmektedir. Bu belgeler içerisinde CE işaretini de görebilirsiniz.
Göz sağlığının korunması için en temel işleve sahip olan UV camın bütün güneş gözlüklerinde bulunması gerekir ancak polarize filtreli cam bir tercihtir. Güneş gözlüğünde polarize camın bulunmaması göz sağlığının bozulmasına neden olmaz fakat UV koruması olmayan bir gözlük kalıcı göz hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri