Adını bu tatlıyı yaratan köyün adından alan Haytalı, söylenene göre köyün fakir bir köy oluşundan tatlı olarak mısır unu ve sütün karışımından yapılan muhallebiyi gerçek bir gül suyu üzerine koyularak ikram edilerek ortaya çıkmıştır.
Haytalıyı muhallebi, gül şurubu ve dondurmanın bütünleşmesi olarak tanımlayabiliriz. Suriye'den özel olarak getirilen vanilya ile yapılan muhallebi küçük küpler şeklinde kesilip, üzerine dondurma ve gül şurubu eklenerek bir kâse içinde servis yapılıyor.
Hatay ve Adana yöresinin yaz aylarının vazgeçilmez tatlısı Haytalı yani Bici Bici'nin tarifiniz seizin için yazdık.
İlgili 20 soru bulundu
Adını bu tatlıyı yaratan köyün adından alan Haytalı, söylenene göre köyün fakir bir köy oluşundan tatlı olarak mısır unu ve sütün karışımından yapılan muhallebiyi gerçek bir gül suyu üzerine koyularak ikram edilerek ortaya çıkmıştır.
UNESCO tarafından gastronomi şehirler ağına alınan Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, Kurban Bayramı'nda da sofraların vazgeçilmezi oluyor. Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, bayram sofralarının vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.
Antakya'da birçok yerde haytalı yapan yer bulabilirsiniz, lakin Affan Kahvesi bu soğuk tatlı için alegoriyi dibine kadar yaşayabilececeğiniz en doğru adres.
Antakya, coğrafi konum ve yüzölçümü bakımından Hatay'ın 2.büyük ilçesidir. Akdeniz iklim bölgesinin doğu ucunda, kıyıdan 22 km kadar içeride olar kentin denizden yüksekliği yaklaşık 80 m'dir.
antakya, hatay ilinin ilçesidir. tıpkı izmit'in kocaeli, adapazarı'nın sakarya ilçesi olması gibi.
Antakya kısa zamanda Seleucia Pieria'nın üstüne çıkarak Suriye'nin başkenti olmuştur.
Derin bir kapta bir su bardağı toz şeker ile bir kilo kadar soğuk suyu karıştırarak eritin. Dilerseniz bu aşamada gül suyu ekleyebilirsiniz. Soğuyan haytalya tarifin küçük karelere bölüp şekerli suya atarak kaselere koyun. Üzerine buz küplerinden atıp ya da buz kıracağında ufalayıp o şekilde buz ile servis edin.
Bici bici muhallebisi, yaz dönemlerinde yenilen, Adana iline özgü bir tür tatlı. Halk arasında kısaca bici bici adıyla anılır. En bilinen şekliyle rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten oluşur.
Nişasta ve toz şekeri bir kaseye alıp kaşık ile karıştırın. Süt ve suyu bir tencereye alın. Üzerine nişastalı karışımı ilave edin ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başladığında ocağı kısın ve 3 dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edin.
Ballı karsambaç için; Bir kaseye temiz karı alın ve kaşıkla karıştırın. Bal ve suyu başka bir kasede karıştırarak şurup haline getirin. Hazırladığınız bal şurubunu karın üzerinde gezdirin ve özdeşleşmesi için kaşıkla karıştırın. Aromatik bir tat vermek için, gül şurubunu balın üzerine ilave edin.
Şekerle su kaynatılır, nişasta bir su bardağı su ile ezilir. Ezilen nişasta kaynayan şekerli suya karıştırılarak ilave edilir. Kaynayan malzeme katılaşınca kaselere boşaltılır, soğuyunca servis yapılır.
Buz gibi tatlı bici bici de bu sayede, birçok ailenin geçim kaynağı oluyor. Buz püresinin arasına karıştırılmış nişasta üzerine mevsim meyveleri, gül suyu ve şerbetin döküldüğü bici bici, en az 6 liradan satılıyor.
Haytalı, iki kahve ve bir çaya 17 lira verdik. Haytalı, şekersiz muhallebi dondurma ve gül şerbeti ile tatlandırılıyor. Farklı lezzet. Mekanın arka bahçesi çok güzel.
Kastamonu'ya özgü yemekler arasında etli ekmek, banduma, kuyu kebabı, incir dolması, siyez bulgur pilavı, ekşili pilav, simit tiridi, cırık tatlısı, mıklama, üryani eriği hoşafı, patates paçası, İnebolu simidi gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
Zırh ve odun ateşinden çıkan lezzet: Tepsi kebabı
UNESCO tarafından 2017 yılında dünyanın 26'ıncı gastronomi şehri seçilen Hatay'da yörenin en meşhur yemeği tepsi kebabı yöre halkı tarafından Lahm-ı Sini olarak adlandırılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri