Güneş gözlüğü tercihinde yüzünüze göre seçim yaparken, gözlüğün suratınıza büyük ya da küçük kalmamasına özen göstermelisiniz. Yani yüz hatlarınıza rahatça oturan bir gözlük olmalıdır. Güneş gözlüğünün burnunuza oturuş şekli, yanaklarınıza değmemesi, kaş hizanızda olması dikkat edebileceğiniz özelliklerdendir.
Gözlük takınca kaşlar görünmeli mi sorusunun cevabını ise moda ve optik uzmanları şu şekilde veriyor: Hayır! Güneş gözlüğünden numaralı gözlüğe kadar hangi gözlüğü takarsanız takın, kaşlarınız gözlük üzerinden çıkmalıdır.
İdeal güneş gözlüğünün burnuna doğru şekilde oturması; camlarının kirpiklerine, kaşlarına ya da yanaklarına değmemesi gerekiyor. Tercih edeceğin güneş gözlüğünün çerçeve özelliklerine dikkat ederek tüm bu sorunları önleyebilirsin. Güneş gözlüklerinde çoğunlukla metal ve plastik çerçeveler kullanılıyor.
Hayır, güneş gözlüğü ile güneşe bakılmamalıdır. Güneş gözlükleri, güneşin zararlı UV (ultraviyole) ışınlarının neden olduğu göz hasarını önlemek için tasarlanmıştır.
Bu nedenle seçim anında, çerçevenin burun köprüsünün iç yüzeylerinin tam olarak buruna oturması gerekir. Böyle boylu boyuna buruna temas eden bir gözlüğün ağırlığı geniş bir alana dağılacağından burundan kolay kaymaz ve burunun üst kemer veya yanlarında kızarıklığa neden olmaz.
İlgili 29 soru bulundu
En iyi şekilde ayarlanmış saplar burun üzerinde aşağı doğru kaymaması için gözlüklerin ağırlığını tutacak kadar, kulak arkasında yalnızca hafif bir basınca sebep olmalıdır. Bununla birlikte, eğer gözlükler çok sıkıysa, sapları kafanın yan taraflarına “gezinir” ve gözlük çerçeveleri burundan aşağıya kayar.
Göz sağlığı açısından UV400 camlar polarize camlardan daha önemlidir. Her ikisi de faydalı olsa da, UV radyasyonu gözler için daha zararlıdır ve zamanla daha ciddi hasara neden olabilir.
Kaliteli güneş gözlüklerinde güvenilir tescil belgesi olmalıdır. 1995'ten bu yana Avrupa Birliği standartlarına göre kaliteli güneş gözlüklerinin üzerinde CE (Conformité Européene) ibaresi bulunmaktadır. CE belgesi, ürünün minimum güvenlik koşullarına uygun olduğunu ifade etmektedir.
Şurada Paylaş! Tıpkı bir mercekle kağıdın tutuşturulması gibi göz üzerinde bulunan sarı benek olarak bilinen bölgelerde yanıklara sebebiyet verir. Güneşin ultraviyole ışınları, bu bölgelerde kısa sürelerde su toplanmasına neden olur. Çok uzun süre bakılması ciddi derecede görme kayıplarını meydana getirebilir.
Çünkü gözlük yapılan müdahale sonrası yumuşak olan burun yapısı üzerine baskı yapar. Bu baskıdan dolayı burun formu çökebilmektedir. Burna istenilen formu kazandırmak ve dik olmasını sağlamak için yumuşak bir dermal dolgu maddesi enjekte edilmektedir.
Güneş gözlüklerini su altında yıkamak herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Akan su altında nazik hareketler ile gözlüğü yıkamak camlarında bulunan toz ve kirleri temizlemenize yardımcı olur. Cam üzerinde fazla sayıda toz ve kir varsa bez ile silmek camlara zarar verebilir.
Güneş ışınlarının yanında soğuk ve rüzgarlı günlerde rüzgar zararlı etkilerinden gözlerinizi korumanın en kolay yolu güneş gözlüğüdür. Bu nedenle kapalı, rüzgarlı havalarda da güneş gözlüğü kullanmanız göz sağlığınızı korumanın en kolay yoludur.
Güneş gözlüğü gözü bozar mı sorusu da ağrı ile bağlantılıdır. Kaliteli camlara sahip bir güneş gözlüğü gözünüzü bozmaz, aksine güneş ışınlarını filtreleyerek gözün yorulmasını engeller ve göz sağlığını korumaya yardım eder.
Uzmanlara göre kar yağışının olduğu kış aylarında da güneş gözlüğü tercih edilmeli ve güneş ışığına çıplak gözle bakılmamalıdır. Kış aylarında kar ile yansıyan güneş çok zararlı olabilir. Kış ve yaz olmak üzere yılın her döneminde güneş gözlüklerinin kullanımı en doğru karar olacaktır.
Kirli ve çizik gözlük camının tehlikeli olduğunu söyleyen Memorial Diyarbakır Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Selahattin Balsak, kirli ve çizik gözlük camları görmede bulanıklığın, ışık kamaşma, yansıma yaparak görme azlığına sebep olabildiğini belirtti.
Atasun Optik'ten satın aldığınız tüm güneş gözlükleri orijinal olup 2 yıl ürün garantisi ve orijinal kutu ve aksesuarları ile tarafınıza gönderilmektedir.
Doç. Dr. Demirci, güneş gözlüğünde cam rengi seçiminin de göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığına işaret ederek şöyle devam etti: "Güneş gözlüğünde en etkili ve tavsiye edilen cam rengi kahverengi ve fümedir.
Polikarbon, güneş gözlüğü camı için göze çarpan güçlü bir plastik malzemedir.
Polarize Camlar Kimlere Tavsiye Edilmez? Polarize güneş gözlükleri, yorgun ve uykusuz sürücüler için tehlike yaratabilir. Koyu tonlarda tasarlanan bu gözlük modelleri, uyku düzeyini artırabilir. Bu nedenle yorgun sürücülerin kullanımı için uygun değildir.
UV (Ultraviyole) koruması
Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99'un üzerinde (ideali yüzde 100 blokaj) UV blokajı yapabilen camlar tercih edilmelidir.
Yansımanın kişiyi rahatsız ettiği herkes polarize güneş gözlükleri kullanarak konforlu bir görüş sağlayabilir. Balıkçılar, su sporlarıyla uğraşanlar, araç kullananlar, sürücüler, kayakçılar, golfçüler, bisikletçiler, ışığa çok duyarlı kişiler, 60 yaş sonrası katarakt ameliyatı olanlara önerilir.
Yeni gözlüğünüzü taktığınızda baş dönmesi veya bulantı yaşıyorsanız, derinlik algısı sorunu da yaşıyor olmanız muhtemeldir. Bir açıdan yol tutması yaşıyor sayılırsınız. Genelde kendinizi sağlam duruyor hissetmenizin nedeni, vücudunuz ve etrafındaki alan hakkında doğal bir anlayışınız olmasıdır.
Normalde hepimizin bir miktar kırma kusuru var. Ama 0,50'ye kadar olanları fizyolojik kabul ediyoruz. Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor. Bu durumda müdahale ediyoruz.
Gözlük gövdesinin her iki yandan bakıldığında yanağa doğru eğimi ( pantoskopik açısı) eşit olmalı ve yanağa değmemelidir. Sapların kulak arkasına dönen kısmi, kafa ile kulağın birleşme eğrisini takip edecek gibi olmalıdır. Sabin en uç noktası, hem kulak arkasına hem de kafa derisine fazla baskı yapmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri