Çamaşır makinenizdeki yıkama işleminin süresi çok uzuyorsa evinizde su basıncı veya elektrik voltajı düşük olabilir. Seçtiğiniz yıkama programı, sıcaklık derecesi, ilave durulama, suda bekletme gibi seçenekler yıkama süresini etkileyebilir.
- Çamaşır makinesine gereğinden fazla çamaşır atılmış olabilir. - Suyu boşaltma hortumu yüksek kalmış olabilir. - Su bırakma ya da bekletme özelliği seçilmemiş olabilir. Genelde bu ve benzeri nedenlerden dolayı çamaşır makinesi sıkma yapma sorunu yaratabilir.
Çamaşır makinesinin kazanının düşmesi ön kapak açıldıktan sonra lastiğin şeklinden anlaşılabilmektedir. Çamaşır makinesinin kazanının düşmesi yayın tuttuğu plastik aksamın aşınmasından dolayı da olabilmektedir. Çamaşır makinesinin kazanının düştüğü durumlara rulman dağıtması olarak tabir edilmektedir.
Makineye atılan çamaşır, seçilen programın ağırlığından fazla ise ya da çok az miktarda ise (tek parça çamaşır atılması gibi) dengesiz yük kontrolü devreye girer. Makine içerisinde dengeli bir şekilde çamaşırlar dağılana kadar, makine kazanı sürekli döner ve bu durum da program süresini uzatır.
Kireç ve kir kalıntıları makinenizin performansını etkiler.
Rezistans ve tambur üzerine oturan kireç, makinenin verimli çalışmasını engeller. Her yıkamada, kir ve artıklar makinede birikir ve yıkama suyuna karışır. Böyle bir ortam temiz çamaşırlar elde etmenizi engeller.
İlgili 15 soru bulundu
Öncelikle sirke ve tuzu güzelce karıştırın, ardından çamaşır makinesinin deterjan bölmesine bu karışımı koyun. (Dilerseniz tuzu deterjan bölümüne koyup sirkeyi doğrudan makinenin içine de dökebilirsiniz.) Ardından makinenizi içi boş bir şekilde, 90 derecede 1,5 saat kadar çalıştırın. İşte bu kadar!
Karbonat ve sirkeyi karıştırdıktan sonra makinenin iç kısmına boşaltın. Dilerseniz deterjan bölümüne de ekleyebilirsiniz. Daha sonra sıcak ve kısa bir programda makineyi çalıştırmaya başlayın. Çok uzun programlar çamaşır makinesini yorabilir. 1 saatlik sıcak yıkama yeterli olacaktır.
Beyaz çamaşırlar hangi programda yıkanır sorusunun cevabını da özellikle yeni bir makine almış kişiler merak eder. Bu noktada sentetik, yünlü veya pamuklu programı tercih edebilir, makinenizi gönül rahatlığı ile çalıştırıp yıkama işlemine başlayabilirsiniz.
Renkli ve kot giysilerinizin renklerini korumak için “Renkliler” programını seçebilirsiniz. Genellikle 30 ve 40 derecede yıkanması tavsiye edilen kotlarınız için uygun bir programdır. Renk verme ihtimali yüksek olan kotlarınızı diğer giysilerden ayrı olarak yıkamanızı öneririz.
Pamuklu Eko
Normal kirli, dayanıklı pamuklu ve keten çamaşırlarınızı yıkamak için kullanın.
Makinenizin kazan temizliğini altı ayda bir yaparak hem çamaşırlarınızın daha iyi yıkanmasını sağlayabilir hem de makinenizin ömrünü artırabilirsiniz.
Ön yüzeyinde bulunan deterjan çekmecesini açın. II no'lu deterjan gözüne 1 çay bardağı toz kireç önleyici ya da servisten temin ettiğiniz temizleme deterjanını koyun. Ardından kazan temizleme programını seçin ve programı başlatın. Program bittikten sonra kazan içerisini temiz ve kuru bir bezle silin.
Kumaş türüne bağlı olarak, 800 ila 1200 rpm arasındaki sıkma devri çoğu normal giysi için uygundur. Bu devir aralığı, çamaşırlarınızın çoğunu yeterince sıkarak hızlı bir kuruma sağlar.
Yıkama tamamen sonlandığında çamaşırlarınızı çıkarabilirsiniz. Makinenizin tuşlarının olduğu bölümde yer alan ve “kap içerisinde aşağı ok” sembolüyle ifade edilen tuşa bastıysanız suda bekleme özelliği seçilmiş demektir. Bu tuşa tekrar bastığınızda suda bekleme işlemi iptal olur.
Bu durumu önlemek için seçtiğiniz yıkama programlarına uygun ağırlıkta çamaşır yükleyerek makinenin içinde eşit şekilde dağıtmaya dikkat edin. Tahliye hortumunun yüksekliğinin, makinenin kendi boyuna yakın olması gerekiyor. Yükseklik bu oranların altında veya üstündeyse makine sıkma işlemi yapmaz.
En yaygın olan pamuk ve keten içerikli havlular hangi programda yıkanır? Pamuklu programda 30 veya 40 derece sıcaklıkta yıkayabilirsiniz. Bambu havlular için hassas programı ve minimum sıcaklığı tercih edin. Genel olarak daha uzun yıkama süresi havlularınızın daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır.
Beyazları bir arada, renklileri ve siyahları ayrı ayrı yıkamalısınız. Böylece renklerin karışmasını, beyazların grileşmesini veya diğer renklerle boyanmasını engelleyebilirsiniz. Beyaz kıyafetlerin yıkama talimatlarına bakarak makinede yıkanmaya uygun olduğundan emin olmalısınız.
Çarşaflar kaç derecede hangi programda yıkanır sorusuna iki farklı cevap vermek mümkündür. Çarşaflar renklerine ve kir durumuna göre 40 ya da 60 derecede yıkanır. Bunun yanı sıra çamaşır makinesinde 400-800 devir aralığında bir tercih yapılabilir. Bunun üzerindeki sıcaklıklar çarşaflara zarar verecektir.
Bu çarşaf ve nevresimlerinizi makinenizin varsa sentetik yıkama programında yıkamanız, ürünlerinizin uzun ömürlü olması açısından etkili bir yoldur. Makinenizde sentetik yıkama programı bulunmuyorsa, düşük devirli bir programda 40 derecede yıkayabilirsiniz.
Çamaşır deterjanı, limon, tuz ve su, ana malzemelerimiz. 2 litre suyu kaynatın. 3 limonun suyunu sıkın. Kaynayan suya 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Limon suyu ve çamaşır deterjanını da ekleyin ve kıyafetinizi yaklaşık 40 dakika bu karışımda bekletin ve sonra yıkayın. 2- Daha da beyaz, çok beyaz!
Bu nedenle siyah çamaşırların renklerini korumak adına uygulanması gereken en yüksek su sıcaklığı, 40 C derece olarak belirlenmiştir. Yani “siyahlar kaç derecede yıkanır?” sorusunun yanıtı, 30 ila 40 C derece olarak verilebilmektedir.
- Suda bulunan kireç ile birlikte makine içerisinde bulunan deterjan kalıntıları gerekli zamanlarda ve detaylı temizlenmediği zaman, çamaşırlar iyi yıkanmaz. Bununla beraber çamaşır makinesinde de kötü koku oluşumuna neden olur. Bu durum da çamaşırların kötü kokmasına sebebiyet verecektir.
Çamaşır makinesinin temiz yıkamamasının sebeplerinden biri, fazla yükleme yapmaktır. Makinenin kapasitesinden fazla yükleme yapmak, çamaşırların yeterince temizlenmesini engeller. Çamaşırların arasında yeterli boşluk ve hareket alanı kalmadığı takdirde, deterjan ve su etkili bir şekilde dolaşım sağlayamaz.
Yanlış miktarda deterjan kullanırsanız, kireç ve sabun artıkları kıyafetlerinizde birikebilir (gri kaplama). Kireç nedeniyle gri renge dönen beyaz havlular, deterjan yerine az miktarda sitrik asit tozu veya sirke ile çamaşır makinesinde yıkanarak tekrar beyazlaştırılabili.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri