Müşteriyi ikna etmek için aşağıdaki maddelere dikkat edin: Canlı, eğlenceli ve pozitif bir ses tonuyla konuşmalısınız. Aksi takdirde müşterileriniz daha ilk saniyelerde sizinle konuşmaya devam etmek istemediklerini dile getirebilirler. Sohbet eder gibi rahat bir havada konuşulmalı fakat saygılı bir dil kullanılmalıdır.
Genel olarak, ikna edici görünmeye çalışırken bile normal konuşmaya çalışmalısınız. Doğal bir ses tonu ve somut kelimeler kullanmak yeterli olacaktır. Büyük laflar ve klişe cümleler kullanmak sizi güvenilir kılmaz. Karşınızdakilerin sizi en kolay anlayacağı dile bağlı kalmaya çalışın.
Birçok ikna tekniği bulunmaktadır. Bunlar; görüşmeler için limitleme, zeigarnik etkisi, ihtiyaç oluşturma, kapıya ayak koyma, bilinç yükseltme, mor inek tekniği, dilsel bağlar, yalın bilgi, kaybetme korkusu yöntemi, vb. tekniklerdir.
Retorik ya da eski ismiyle Belagat, etkileyici ve ikna edici konuşma sanatı. Sözcük güncel kullanımda "etkileyici ve ikna edici olmakla beraber içtenlikten veya anlamlı içerikten yoksun lisan" anlamında da kullanılır. Kavram Yunanca rhētorikos (ῥητορικός) "hitabet" kavramından türemiştir.
İlgili 36 soru bulundu
“Evet-Evet” Tekniği
Evet-evet tekniğinde müşteriye üst üste evet dedirtmek ve buna yönelik sorular seçip yöneltmek önceliktir asıl istek (ürünü satmak vb.) sona bırakılır ve alınan evet cevapları ardından bu isteğinde onaylanması beklenir. Bu durumda çoğunlukla evet yanıtlarının devamı gelir.
İkna Bilgi Modeli'ne göre reklam gibi ikna edici araçlara yönelik, tüketiciler zamanla bilgi toplamaktadır. Tüketici tarafından toplanan bu bilgiler tüketicinin ikna edici mesajlara yönelik olan düşüncelerinin yanı sıra, tüketicinin zihninde kendi ikna edilme durumları hakkındaki düşünceleri de kapsamaktadır.
İkna; buluş ,hazırlık,diyalog evrelerinden oluşan bir öğrenme süreci ile başlar. İkna sürecini başlatan kişi,iknayı etkili kılan olumlu yada olumsuz mesajlar,alıcılar ve geribildirim ikna sürecinin akışını gösterir.
İkna edici iletişimde çoğunlukla Açık uçlu soru tipleri tercih edilmektedir. Bireyin kendi davranışlarını, gerçekler hakkındaki bilgiler ve üzerinde var olduğunu his ettiği toplumsal baskılar doğrultusunda kendi inançlarını kullanarak belirtmesidir. Bu yaklaşım, bilgi edinme süreci ile birlikte kullanılmalıdır.
“Acaba değil hangi” tekniğinde iknacı; hedeflenen alıcı ya da alıcılara herhangi bir ürüne, fikire, yardıma, vb. gereksinim duyup duymadığı ya da herhangi bir konu hakkında seçim yapmak isteyip istemediği sormadan, doğrudan seçenekleri sıralayarak; bir anlamda emrivaki yaparak, onu şaşırtarak seçim yapmasını ...
* Müşteriyi anlamak için önce dinlemeli sonra konuşmalıdır. * Müşteriye saygıyla, güvenle, adaletle, doğrulukla ve dürüstlükle yaklaşmalıdır. * Her müşteriye yeterince zaman ayırmalı, bireysel taleplerine duyarlı olmalı, karşılıklı güven ortamı oluşturmalı ve en önemlisi müşteriye hizmet ederken gülümsemelidir.
Satışta ikna teknikleri, başkalarının tutumlarını, inançlarını veya davranışlarını etkilemeyi amaçlayan bir iletişim yöntemidir. Satış bağlamında, ikna tipik olarak bir satış temsilcisi bir olası müşteriyi ürün veya hizmetinin sorunu için en iyi çözüm olduğuna ikna etmeye çalışırken gerçekleşir.
Aristo'ya göre ikna üç temele dayanabilir: Ethos: Kaynağın inanılırlığı; Pathos: Duygusal çekicilik Logos: Mantıksal çekicilik; Bu üçünün farklı şekillerde bir arada kullanımı ikna kavramını oluşturmaktadır.
Tekniğin temelde hedefe önce kabul edebileceği bir öneri sunulması, ardından da kabul edeceği noktaya kadar öneriyi adım adım büyütmesine dayanmaktadır. Örneğin, bir araba satın alırken, satıcı bir fiyatı kabul eder, ancak bunun kabul edilebilir olup olmadığını müdürüne "kontrol etmelidir".
Eski öğretilerden günümüzdeki bilimsel bulgulara kadar ikna sanatının gizli kalmış bütün teknikleri bu eğitimde verilmektedir. Eğitimin amacı katılımcılara sadece teorik bilgiler verilmesi değil, aynı zamanda farkındalık kazandırarak teknikleri özümsemelerini sağlamaktır.
Akademik olarak, ikna edici dil kullanımının, bireylerin karar verme süreçlerini etkilemek için kullanılan kullanılan ve çeşitli konularda etkili iletişim kurmak için kullanılan dilsel yöntemleri ve teknikleri olduğu söylenebilir.
İkna etme 'merkezi' ve 'çevresel' olarak iki farklı yolla olur. Eğer kişi, mesajı dinleme ve mesaj hakkında düşünme yolunu seçiyorsa, ikna 'merkezi' yoldan gerçekleşmiştir. Ancak kişi, mesaj üzerinde düşünmek istemiyor ya da düşünemiyorsa, ikna 'çevresel' yoldan gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri