Calathea (Dua çiçeği)
Bilimsel adı calathea olarak bilinse de toplum içerisinde dua çiçeği olarak tanınıyor. Desenli yaprakları sayesinde, odanız için harika bir dekorasyon öğesi olabilir. Tabii bu bitkinin doğrudan güneş ışığını sevmediğini de söylemek lazım. Calathea karanlık alanı çok seven bir bitki.
Kısmen güneş alan, günün büyük kısmını gölgede geçiren bir balkon ya da bahçeniz varsa size uygun olan sebze meyvelerden bazıları şöyle: Roka, pazı, patates, turp, sarımsak, taze soğan, brokoli, karalahana, ıspanak, kabak, marul, havuç ve karnabahar, bezelye, fasülye ve tabii ki baharatlar.
Salonlara ve evlerin diğer odalarına uygun, gölgede yetişen çiçekler arasında zambak, Arap saçı, dragon ağacı, aşk merdiveni gibi bitkiler de sayılabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Kardelen. Elbette isminden de anlaşılacağı üzere soğuğa dayanıklı çiçekler dendiğinde akla gelen ilk bitki kardelen oluyor. Ocaktan martın sonuna kadar açan bir çiçek türü olan ve en verimli halini bu kış ayları arasında sergileyen kardelen, -20 derece soğuğa kadar dayanabilir.
Bitkiler, tanımları gereği kaçınılmaz olarak fotosentez yapan ve kendi besinlerini üretebilen canlılardır. Fotosentez de güneş ışığı olmadan gerçekleştirilebilen bir kimyasal süreç değildir.
Biber, güneşi seven bir bitkidir ve gün boyu güneşten faydalanmak ister. Biber saksısını evinizde ya da balkonda güneşi gören bir köşeye konumlandırabilirsiniz. Gölgede kaldığında ya da rüzgar aldığında fidelerin gelişimi yavaşlar.
Güneşi engellemek için pencerelerinize güneş kırıcı stor perdeler, jaluzi perdeler, karartma kumaşlar, ve plise perdeler yaptırabilirsiniz. Her bir modelin kendi için farklı kullanım avantajları bulunmaktadır.
İç mekanlarda yapılan bitki yetiştiriciliği için güneş ışığı yeterli olmamaktadır. Bu yüzden elektrikle aktive olan yapay ışığa ihtiyaç vardır. Yapay ışık kaynağı olan HID, HPS, ve LED lambaların hepsi bitki yetiştiriciliği için aynı etkiyi elde etmenizi sağlamaz.
Elbette aydınlatma ürünleri olmazsa olmaz! Ferah ve aydınlık bir ev için tavan aydınlatmasının yanı sıra lambader, aplik, abajur gibi farklı aydınlatma ürünlerinden yararlanabilir ve aydınlatma ihtiyacınızı karşılarken ev dekorasyonuna da katkı sağlayabilirsiniz.
İç mekanlarda yapılan bitki yetiştiriciliğinde güneş ışığı olmadığından yapay ışığa yani elektrik ışığına ihtiyaç duyulur. Yapay ışık kaynağı olarak da genellikle HID, HPS ve LED lambalar kullanılır.
Püskürtme yöntemiyle sulanan yapraklı çiçekleri güneş ışığına maruz bırakmadan sulamanız gerekmektedir. Güneş ışığında yapraklara püskürtülen su, yapraklar üzerinde kahverengilekeler bırakacaktır.
Gelelim güneş ışığı ile ilişkisine: Domates bitkiniz çiçeklenene dek doğrudan şiddetli güneş ışığına ihtiyaç duymaz, hatta şiddetli güneş ışıkları bu sürece zarar verebilir. Ancak yine de gün içinde en az 8 saat aydınlık, gün ışığı alan bir yerde, örneğin pencere kenarında beklemelidir.
Pancar, havuç ve patates gibi kök sebzeler, daha az doğrudan güneş ışığına sahip olan kısmen gölgeli alanlarda yetişebilse de, en az yarım gün tam güneşe ihtiyaç duyacaklardır.
Soğan, sarımsak gibi fazla sudan hoşlanmayan sebzeler tahtalarda yetiştirilir. Ayrıca ilkbahar döneminde ve kışın fazla su istemeyen salata, marul, turp vb. türlerin yetiştiriciliğinde de kullanılır.
Canlıların fotosentez yapabilmesi için öncelikle ışığın soğrulması gerekir. Klorofil mor, mavi ve kırmızı dalga boylarındaki ışığı en iyi soğurduğu için fotosentez bu dalga boylarında daha hızlıdır. Fotosentez hızının en düşük olduğu dalga boyu ise klorofil tarafından yansıtılan yeşil renge karşılık gelmektedir.
Evet büyüyebilirler.
Soru 2: Normal LED lambası işinizi görür mü yoksa özellikle bitki yetiştirmek için olanlarını mı kullanmalısınız? Normal LED lambası kullanabilirsiniz ancak LED bitki yetiştirme lambaları daha iyi sonuçlar verecektir. LED ampul veya şeritler genellikle beyaz ışık üretir, bu da genel bitki gelişimi için uygundur.
Ölmez otu, hakikaten de koparıldıktan sonra bile çiçekleri dökülmeyen, topraktaki gibi capcanlı duran bir bitki… Kuruduğunda bozulmadığı, rengi solmadığı için evlerde süs bitkisi olarak yer alıyor.
Bunlar arasında yalancı zambak, kardelen, kaya gülü, lavanta, biberiye, adaçayı, çiçekli çalılar, süs çimleri, sukulentler ve kaktüsler gibi bitkiler yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri