Mineral bakımından zengin olan soda, vücudun kaybettiği potasyum ve sodyumu karşılayacaktır. Ayrıca eğer önünüzü göremeyecek kadar sarhoş olmadıysanız sodanıza biraz tuz ve limon atabilirsiniz. Alkol alımından sonra içeceğiniz soda midenizi rahatlatacak ve sıvı ihtiyacınızı karşılayacaktır.
İşte alkol sabahı yaşanılan akşamdan kalmalığın etkisini azaltan tavsiyeler: 1- Alkol alındıktan sonra sabah saatlerinde yaşanan baş dönmesini ve sersemliği azaltmak için ayran ve maden suyunu karıştırarak için. Soda ve ayran hem mide bulantınızı geçirecek, hem de iyon dengenizi düzenleyecektir.
Bir anda fazla miktarda su almamaya özen gösterilerek sık sık, ama az az su içilmeli. Ancak soğuk su yerine ılık su tercih edilmeli. Soda, kola gibi içecekleri de tüketilebilir.
Alkolün diüretik etkisi nedeniyle; suyun, alınandan fazlası idrar ile atıldığından vücudunuz susuz kalır. Vücudunuzdaki bu açığı kapamak için yapmanız gereken ise bol sıvı tüketmek olmalıdır. Önceliğiniz su olmak üzere, maden suyu ve sıvı ihtiyacını destekleyecek taze meyve suları da tercih edilebilir.
Alkolün vücuttan atılmasını en kolaylaştırıcı şey, su olduğu için fazlaca su içmek gerekir. Lenf dolaşımını düzene sokan, potasyum açısından zengin sebze ve lenf dolaşımını düzene sokan balık ağırlıklı beslenilirse, aşırı tüketimden sonra alkol kısa zamanda vücuttan atılır.
İlgili 27 soru bulundu
Limonlu alkolün olumsuz etkilerini uzaklaştırır.
Sadece akşamdan kalma durumunda değil, alkol almaya başlamadan önce biraz limonlu su içebilirsiniz. Alkol aldıktan sonraki gün ise özellikle limonlu sıcak su, midenizi yatıştırıp, vücutta detoks etkisi yaratan bir antiseptik görevi görür.
Bol bol su içmek.
Bol su içmek, alkol tükettikten sonra hidrasyona ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca susuz kalmak, baş dönmesi, sersemlik ve yorgun hissetme gibi semptomları ağırlaştırabilir. Bu yüzden sarhoşken bol su tüketmek kan dolaşımındaki alkolü seyreltmeye yardımcı olur.
Alkolün pek azı metabolize edilmeden idrar, ter ve solunum havası ile itrah edilir. % 90-98'i, büyük ölçüde karaciğerde olmak üzere, asetaldehid üzerinden asetata metabolize edilir. Etanolün asetaldehide oksidasyonuna ADH, katalaz, ve bir mikrozomal sitokrom P450 etanol oksitleyen sistem aracılık eder.
Akşamdan kalmaya gıda takviyesi
- Çay ve kahve vücudunuzun daha susuz kalmasına sebep olduğundan, midenizi yatıştıracak ve toksinleri atmanıza yardımcı olacak bitki çaylarını, içine bir dilim limon koyarak tüketin. Papatya, rezene, adaçayı kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
Rakının içine -sıvı manada- sudan başka bir şey konulmaz. Hatta o da adam gibi içme suyu olmalıdır. Rakı gazlı içeceklerle, yani maden suyu vb. şeylerle içilmemelidir, daha çabuk sarhoş eder. Şalgam suyu ya da normal su ile içilebilir.
Hangover'ı atlatmanın en önemli yollarından biri alkol tüketiminin neden olduğu sıvı kaybının önüne geçmektir. Bu nedenle alkolden sonraki sabah uyanır uyanmaz bol bol su içmelisiniz. Su veya diğer sıvı içecekler sindirim sisteminizde kolayca ilerlerler ve tahrişe neden olmadan, midenizi yormadan sizi rahatlatırlar.
Ayılmak için su ya da portakal suyu tarzında içecekler için. Kahve türü şeylerden kaçının. Çünkü bunlar vücuttaki su kaybını arttırır. Bolca uyuyun.
3- SODA LİMON İŞE YARAYABİLİR
Sabaha ancak kendini uyandırabilen vücudumuz, besle beni diye yalvarmaktadır. Eğer kolunuzu bile kaldıramayacak gibi hissediyorsanız, yakınlarınızdaki birine bir bardak sodanın içine iki dilim limon atıp getirmesini isteyin. Hem susuzluğunuz alacak hem de baş dönmenizi azaltabilirsiniz.
Maden sodasını ise kesinlikle viskiye katmak için kullanmamalısınız. Çünkü maden suyu, tatlı bir içecektir, soda gibi nötr değildir. Bu yüzden viskinin tadını olumsuz etkileyebilir.
Hafif ve rahatlatıcı bir içecek olan ayran, alkol alımından sonra tüketildiğinde mide rahatlatıcı etkisi ile hem sıvı ihtiyacınızı karşılayacak hem de alkolün olumsuz etkisini hafifletecektir.
Akşam yemeğinde bir büyük şarap içen kişinin ertesi sabah kanında alkol bulunabilir. Alkolün pek azı metabolize edilmeden idrar, ter ve solunum havası ile vücuttan atılır. Yüzde 90-98'i, büyük ölçüde karaciğerde olmak üzere, asetaldehid üzerinden asetata metabolize edilir.
Alkol kullanımı ile folat, B12, VitA ve Ca alımını engellenmekte, sonuçta obezite teşvik edilmektedir. Alkol, lipit metabolizmasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL oranını artırır.
Oluşan mide bulantısının nedeni alınan alkolün vücut dengesini bozmasıdır. Alkol sonrası kusmayı önlemek ne mümkündür, ne de yararlı. Kusma hissi vücudun yüklendiği toksik etkiden kurtulma isteğini ifade eder.
Tam tersine su içmek alkolün etkisini azaltır. Su içerek alkolün yol açtığı su kaybını azaltmış olursunuz. Ayrıca su içmek midenizi dolduracağından daha az alkol almanızı sağlar.
Muz, balık, peynir, kemik suyu çorba, ayran ve kraker gibi besinler bu konuda iyi bir tercihtir.
İngilizler ise ayılmak için gece içilen şarabın aynısından ertesi sabah da içilmesini önerirler. Ayrıca Almanlar'ın Underberg, Jaegermeister, İtalyanlar'ın Fernet Branca, Fransızlar'ın Chartreuse, Macarlar'ın Unicum adlı bitki kökenli içkileri de, ayılma konusunda yardımcı olurlar.
Alınan alkol mideden başlayarak bağırsak ve sindirim sistemimizce hızla emilir ve vücut sıvısına geçer. İnce bağırsaklardan emilim mideden daha hızlı olduğu için midenin boşalmasının gecikmesi (Yani alkolün gıdalarla beraber alınması) emilimi yavaşlatır. Alkol kana geçtiğinde ilk evvela portal yolla karaciğere gelir.
fakat bilimsel olarak alkolün insan üzerindeki etkisini azalttığı bilinmektedir. şöyle ki; özellikle çay ve kahvenin içinde tein ve kafein maddeleri etkendir. bu maddeler uyarıcı özellik taşımakta olup, insanın hormonal dengesinde değişiklikler yaratabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri