Sosyal devlet; bireylere asgari gelir güvencesi veren, onları toplumsal risklere karşı koruyan, sosyal güvenlik olanağı sağlayan ve yurttaşların tümüne eğitim, sağlık, barınma gibi hizmetleri sunan bir anlayışı ifade etmektedir.
Tarihte sosyal devlet anlayışını benimseyen ilk Türk devletinin Göktürk devleti olduğu bilinmektedir. Günümüzde ise bazı ülkeler sosyal devlet anlayışını benimsemişlerdir. Özellikle İsveç, Norveç, Danimarka, İngiltere ve Finlandiya gibi ülkelerde sosyal devlet anlayışı uygulanmaktadır.
Esping-Andersen refah rejimlerini üçlü bir sınıflandırmaya tabi tutarak refah devletlerini birbirinden ayırmaktadır. Sınıflandırmaya göre devletler, Liberal veya Piyasa Merkezli Refah Rejimine, Muhafazakâr veya Kıta Avrupası Refah Rejimine (Korporatist), Sosyal Demokrat veya İskandinav Refah Rejimi'ne tabidir.
İlgili 15 soru bulundu
Anayasanın 2.maddesinde yer alan sosyal devlet ilkesi cumhuriyetin nitelikleri arasında sayılmış, o döneme kadarki sosyal güvenlik, parasız eğitim, çalışma koşullarının iyileştirilmesi gibi konuların ötesinde, sosyal adalet ilkesine de yer verilmiştir (1961 Anayasası, Md.10/2).
Özet: Sosyal devlet, devletin, toplumun sosyal refahını maksimize etmek amacıyla müdahalelerde bulunmasını öngören bir devlet modelidir. Kökenleri çok eskilere dayanmasına rağmen, günümüzün gelişmiş batılı sosyal devletleri ancak 19. Yüz- yılın sonlarında ortaya çıkmaya başlamışlardır.
Türkiye Cumhuriyeti, Anayasamıza göre, bir 'sosyal devlettir. Sosyal devlet, genellikle,vatandaşların refah durumlarıyla ilgili olan, onlara asgari bir yaşam düzeyi sağlamakla görevli devlet olarak tanımlanır.
Sosyal devlet kavramının tanımı üzerindeki genel uzlaşı, devletin toplumsal ve ekonomik yaşama müdahalesi ile mevcut sistem içerisinde ortaya çıkan krizleri gidermek, çeşitli politika araçlarını kullanarak devletin daha aktif olarak sosyal ve ekonomik alana katılımını sağlamaktır.
Bir ülkenin gelişebilmesi ve daha güçlü hale gelebilmesi için, mutlaka sosyal devlet düzeyine ulaşması gerekmektedir. Böylece toplum ilişkileri daha güçlü hale gelirken, insanların gerekli olan toplum yapısına daha etkin biçimde karışma imkanı elde edilir.
Refah devleti veya sosyal devlet, minimum düzey ötesinde vatandaşlarının refahı için birincil sorumluluk kabul eden devlet kavramı olup devletin vatandaşlarının iktisadi ve sosyal esenliklerinin korunması ve teşvik edilmesinde ana rol oynamasını önerir.
1961 Anayasası ile temeli atılan sosyal devlet 1980'li yıllarla birlikte dönüşüm sürecine girmiştir.
Almanya 1871 yılında İş Kazası Sigortası'nı, 1883 yılında Sağlık Sigortası'nı, 1889 yılında ise Emekli Maaşı Sigortası'nı uygulamaya koymuştur.
Fırsat eşitliği, gelir dağılımı ve asgari yaşam şartlarını vatandaşlarına sağlamalı. Sorumlulukları üstlenmeli ve halkın taleplerini yerine getirmelidir. Alınan vergilerin karşılığı, yapılan hizmetler doğrultusuyla misliyle aktarılmalıdır. Sosyal aktiviteler ve programlar gerçekleştirilmelidir.
Sosyal devlet, vatandaşların ekonomik ve sosyal durumuyla ilgilenen, onlara asgari bir yaşam düzeyi sağlamaya çalışan, aynı zamanda sosyal güvenliği ve adaleti temin edecek faaliyetlerde bulunan devlettir.
Görüldüğü gibi Türk-İslam medeniyetini temsil eden devletler, Karahanlılar'dan itibaren devlet-halk ilişkisinde halkın ahenkle bir arada tutulması ve sosyal refah toplumunun tesis edilmesi esası, üzerine vücut bulmuşlardır.
Devlet, yapay bir kurumdur ve insanın toplumda özgürlük ve eşitliği tesis edebilmesini sağlayan unsurdur. Siyasal toplumda oluşturulan siyasal bütünün amacı ortak iyiyi gerçekleştirmektir. Rousseau'da ortak benlik “Genel İrade” olarak ifade edilir. Devleti ortak iyiliğe yönlendirmek genel iradenin fonksiyonudur.
Eğitim hakkı, sağlık hakkı, çalışma hakkı, konut hakkı, ücrette adaletin sağlanması ve asgari ücret, sosyal güvenlik hakkı, beslenme hakkı ve bazı toplumsal kesimlerin (engelliler, çocuklar, yaşlılar gibi) korunması çerçevesinde devlete yüklenen yükümlülükler bu bağlamda zikredilebilir.
Osmanlı devletinin ikiz, üçüz, dördüz doğuran, yardıma muhtaç aile ve çocuklarını maaşa bağlaması, dönemin "sosyal devlet" anlayışının en güzel örneğini yansıtıyor.
Sosyal devlet anlayışı eğitim, güvenlik, sağlık gibi insanların temel ihtiyaçlarının devlet tarafından ücretsiz karşılanmasıdır. halkçılık ilkesi adı altında anlatılmıştır.
Sosyal refah devletinin en önemli özellikleri; müdahaleci, düzenleyici ve geliri yeniden dağıtıcı olmasıdır. Bu çalışmada; sosyal refah devletlerinin günümüzdeki durumu incelenerek, Türkiye'nin sosyal açıdan gidişatı ele alınacaktır.
Sosyal devlet ilkesi Anayasada sosyal kavramının hukuk devleti kavramıyla birleştirilmesi ve her ikisinin değişmezlik kuralı kapsamına alınmasıyla güçlü bir ilke durumuna getirilmiştir. Bununla birlikte Anayasa madde 2 deki Cumhuriyetin nitelikleri içinde somutlaştırılmaya en çok ihtiyacı olan açık bir ilkedir.
Devletin, yukarıda verilen tanımından da anlaşılacağı gibi, üç unsuru olduğu kabul edilmektedir. Bunlar ülke, millet (insan topluluğu) ve egemenliktir (Üç Öğe Kuramı). Ancak Türk Genel Kamu Hukuku Doktrininde bu üç unsura ek olarak “kişilik (devletin hukuki kişiliği)” unsuru da eklenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri