Güneş de diğer yıldızlar gibi bir gaz küresidir. Atom sayısı bakımından %91,0 hidrojen ve %8,9 helyumdan oluşur. Kütle olarak, Güneş yaklaşık %70.6'sı hidrojen ve %27.4'ü helyumdur.
Güneş plazma hâlindedir ve katı değildir; dolayısıyla kendi ekseni etrafında dönerken kademeli olarak döner, yani ekvatorda kutuplarda olduğundan daha hızlı döner.
Güneş de aynı şekilde, plazmadan oluşur. Evren'de bulunan en yaygın madde hali olmasına karşın, plazma, bilhassa Dünya'daki doğal koşullarda nadir bulunması yüzünden, üzerinde çalışmayı zorlaştırır.
Çekirdek tepkimeleri bir atomun başka bir atoma dönüştüğü süreçlerdir. Güneş'in kütlesinin %73'ünü hidrojen, %25'ini helyum, geri kalan kısmını ise diğer elementler oluşturuyor. Güneş'te meydana gelen çekirdek tepkimeleri sırasında hidrojen helyuma dönüşür ve bu sırada bir miktar enerji üretilir.
Dünya'da hayatın devamlılığını sağlayan Güneş'in yapısı düşündüğümüz kadar basit değildir. Güneş için katı, sıvı veya gaz diyemeyiz. Güneş maddenin 4. hali yani plazma yapısına sahiptir.
İlgili 15 soru bulundu
Güneş de diğer yıldızlar gibi bir gaz küresidir. Atom sayısı bakımından %91,0 hidrojen ve %8,9 helyumdan oluşur. Kütle olarak, Güneş yaklaşık %70.6'sı hidrojen ve %27.4'ü helyumdur.
Birçok mitle ilişkilendirilen Güneş'e, Yunanlar "Helios", Romanlar ise "Sol" adını vermiştir. Güneş Sistemi'nin İngilizce ismi olan "Solar System" adı da, bu Sol kelimesinden gelmektedir.
- Güneş beyaz renkte ışık yayar. - Güneş Samanyolu etrafında dönmesi ile beraber kendi ekseni etrafında dönme etkisi gerçekleştirir. - Güneş turunu kendi ekseni etrafında 25 günde tamamlar. - Güneş kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru dönüş yapar.
Büyüklüğüyle dikkat çeken güneş, dünyadan 1.300.000 kat iri kütlesi ile de ilgi uyandırmaktadır. Büyüklüğü ile akıllara durgunluk veren ve aslında bir yıldız olan güneşin hacmi ise dünya hacminin yaklaşık 330.000 katı kadardır..
Güneş enerjisi, kaynağı Güneş olan ısı ve parlak ışıktır. Güneş'in çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışınım enerjisidir. Güneşteki hidrojen gazının helyuma dönüşmesi füzyon sürecinden kaynaklanır.
Bunlar hiçbir konsantrasyonda hava veya oksijen ile yanmazlar. Bunlara örnek olarak; Hava • Azot (N2) • Helyum (He) ve diğer asal gazlar {Neon (Ne), Argon (Ar), Kripton (Kr), Kisinon (Xe), Radon (Rn) , • Karbondioksit (CO2), Kükürtdioksit (SO2) verilebilir.
Sıradan bir yangında az miktarda iyonlaşma olmasına rağmen, alevdeki maddenin çoğu bir gazdır, bu nedenle Ateşin bir gaz olduğunu veya daha az miktarda plazma ile çoğunlukla gaz olduğunu söyleyebiliriz.
Öncelikle sıvı madde nedir bunların öğrenirim. Sıvı madde: Kolonya, süt, benzin, zeytinyağı, mazot ve meyve suyu gibi maddelere sıvı madde denir.
Cevap: Güneş katı halde değildir. Güneşin bulunduğu madde hali plazmadır.
Yaklaşık 4,5 milyar yıl önce Güneş Sistemi, Güneş bulutsusu olarak bilinen bir toz ve gaz bulutuydu. Malzeme dönmeye başladığında kütleçekimi ile birlikte kendi içine çöktü ve Güneş'i bu bulutsunun merkezinde oluşturdu.
Ay'ın yapısı ve özellikleri: Ay dünyamızın doğal uydusudur. Ve dünyamızın başka uydusu yoktur. Ayın çapı güneşten 436 kat ve dünyamızdan ise 4 kat küçüktür.
Güneş ise aslında beyazdır çünkü ışık tayfının görünür bölgesinin tamamında ışık yayar. Farklı renklerdeki bu ışıklar bir araya geldiği zaman insanlar tarafından beyaz olarak algılanır. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekilen fotoğraflarda da Güneş'in aslında beyaz olduğu açıkça görülür.
Güneş en büyük yıldız olarak bilinmektedir. Aynı zamanda dünyadan ve aydan da daha büyüktür. Güneşten sonra ise büyüklük sıralamasında dünya yer almaktadır. Son olarak ise en küçüklerinin ay olduğu bilinmektedir.
Güneş'in içine 1,3 milyon Dünya'nın sığacağını söyleyen hesaplama Güneş'in hacminin (1,412 x 1018 km3) Dünya'nın hacmine (1,083 x 1012 km3) bölünmesinden geliyor.
Fakat Güneş'de ne ateş vardır, ne de “yanan” herhangi bir şey… Güneş'in parlayıp enerji yaymasını sağlayan mekanizma, çok büyük kütlesi nedeniyle merkez bölgesinde aşırı basınca maruz kalan hidrojen atomlarının birleşerek helyuma dönüşmesi ve bu dönüşüm sırasında enerji açığa çıkmasıdır. Buna, nükleer füzyon deniliyor.
Güneşin beyaz ışığı, tüm renklerin karışımını içeriyor. Güneş ışınları, içinde mor, mavi, kırmızı, sarı, turuncu ve yeşili barındırır. Işınlar atmosferden geçerken, mor ışıklar kırmızıya oranla daha fazla dağılırlar. Mavi renk de yeryüzüne kırılarak yansır.
Güneş adının kökeni Türkçedir. Güneş isminin yanına yakışan kız isimleri; Günana, Günbatu.
Sıra gezegenlere geldiğinde ise Eril Gezegenler; GÜNEŞ, MARS, JÜPİTER, SATÜRN– Dişil Gezegenler ise; AY, VENÜS'tür.
Dünya'ya en yakın yıldızın bilinen adı Proxima Centauri'dir ve bu 1915 yıldız yılında keşfedilmiştir ve Proxima Centauri 11,05 kadirle çıplak gözle göremeyecek kadar sönük olmasına rağmen Güneş'e bilinen en yakın yıldızdır.Proxima b'nin yaşanabilirlik potansiyelini inceleyince Güneş dışı gezegenin muhtemelen Güneş ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri