İskele sancak bir geminin sol ve sağ kısmını ifade etmek için kullanılan terimlerdir. Gözlemci yüzünü geminin ön tarafına döndüğünde, gözlemcinin sağ tarafına gelen yan sancak, sol tarafına gelen yan ise iskele olarak adlandırılır.
Teknenin kumanda edildiği kısmı “Köprüüstü”, köprüüstünden ileri doğru bakıldığında teknenin sol tarafın- da kalan bölümü “İskele”, sağ tarafı ise “Sancak” olarak adlandırılır.
İki taraflı bir cetvel olan hesabın sol tarafına BORÇ, sağ tarafına ise ALACAK denir.
Sancak, deniz taşıtlarının sağ tarafını ifade etmek için kullanılan bir terim. Büyük yelkenli teknelerde, gemilerde, liman veya marina girişlerinde kolay tanımlanabilmesi maksadıyla yeşil renkli sancak borda feneri kullanılır.
İskele-sancak taraflarında bulunan ve teknenin ön ve arkasına geçişi sağlayan alanlara “yan güverte”, baş tara faki tekne üstü bölüme “ön güverte”, arka tara fa genelde masa düzeneğinin bulunduğu alana da “havuzluk” ya da “kokpit” denir.
İlgili 41 soru bulundu
Tekne Bölüm ve Kısımları
Karina: Tekne gövdesinin su hattının altında kalan kısmı. Salma: Yelkenlerin yarattığı kuvveti kullanarak teknenin ilerlemesini sağlayan ve teknenin devrilmesini engelleyen parça. Dümen/Pala: Teknenin dönmesini sağlayan parça. Yeke: Palaya açı vermek için kullanılan parça.
“Borda” teknenin hangi bölümüdür? Teknenin su kesiminden yukarda kalan, dıs kısmına borda denir.
TEKNENİN YÖNLERİ
Bir teknenin ön kısmına Baş, arka kısmına Kıç, ön kısmından ileri ufuk yönündeki alana Pruva, kıçtan geri ufuk yönündeki alana da Pupa denir.
Pruva / Fore : Teknenin baş tarafının ilerisi ile ufuk çizgisi arasında kalan alan. Pupa / Stern : Teknenin kıç tarafının gerisi ile ufuk çizgisi arasında kalan alan. Sancak / Starboard: Kıçtan bakıldığı zaman sağ taraf. İskele / Port : Kıçtan bakıldığı zaman sol taraf.
BAŞ : Bir teknenin ön ve ileri kısmı. BAŞ BODOSLAMA : Omurganın baş tarafından teknenin başını meydana getirmek için yukarı istikamete doğru konulan ağaç parçası.
Güneşin doğduğu tarafa dönerek yön tayini yapıldığında sağ taraf güney, sol taraf kuzeydir. Bu yüzden zaman zaman bu sözler birbirleri yerine de kullanılmışlardır; yani güney sağ anlamında, kuzey sol anlamında veya sağ güney karşılığı, sol ise kuzey karşılığı kullanılmıştır.
Vücudun sol tarafında kaburgalara yakın bölgelerde kalp, akciğer, dalak, pankreas, mide ve böbrek gibi organlar yer alırken sağ tarafta karaciğer bulunur.
Yön Bulmada Kullanılan Yöntemler ve Açıklamaları Bulunduğumuz noktada Güneş'in doğduğu taraf doğudur. Sağ kolumuzu doğuya doğru uzatırsak, solumuz batı, önümüz kuzey ve arkamız güney yönünü gösterir. Pusula: Yönümüzü bulmak için en çok pusuladan yararlanırız.
Bir teknenin ön kısmına Baş (Forward-Fore), arka kısmına Kıç (Aft), ön kısmından ileri ufuk yönündeki alana Pruva (Ahead), kıçtan geri ufuk yönündeki alana da Pupa(Astern) denir.
🔸Hayboci nedir? Demir ırgatı ile zincirin ağır ağır denize verilmesi, aşağı alınması, ağırlığının ırgatta tutulması. ⛓
BEAM: Tam genişlik – bir geminin enine olarak ölçülen en geniş yeridir.
Tekne ve Yat
Tekne kelimesi, genellikle küçük deniz araçlarını belirtmek için kullanılır. Tekneler nispeten yatlara göre ufak olduğu için orta seviyede motor gücüne ihtiyaç duyar. Yatlar, daha çok keyifli bir zaman geçirmek isteyenler için üretilmiştir.
Orsa veya rüzgâra dönüş, bir yelkenli teknenin rüzgârın geldiği yöne doğru (rüzgâr üstüne) yakın seyretme işlemidir. Eski kitaplarda Borina seyri olarak da geçer. Günümüzde Borina seyri sıkı orsa gitmek yani en dar açı ile gidilen orsa seyri anlamına gelmektedir.
Teknenin baş ve kıç kısmında, omurga ha∑yla 45 derecelik açı yapan, her iki taraûndaki köşelere omuzluk denir.
Kıçtankara olunduğunda, iskele veya rıhtımlara çıkmak için kullanılan portatif köprülere pasarella adı verilir. Demonte olup tekne içine alınan veya katlanan tipleri olabileceği gibi, hidrolik veya elektrikli düzeneklere kadar varan daha komplike sistemler de kullanılabilir.
Sintine: Gemilerin makine ve yardımcı makine alt tankları, koferdamlar, ambarlar veya benzer bölümlerinde oluşan sızıntı su ve yağlı atık suların biriktiği bölümlerdir.
Cenova. Gene iki yelkenli teknelerde (sloop arma) öndeki küçük yelkene flok ya da Cenova denir. Öndeki yelken teknenin diğerini geçmiyorsa ya da çok az geçiyorsa flok, %5'lik bir kısımdan fazlasını geçiyorsa ve direğin en tepesinden başlıyorsa cenova adını alır.
Tekne Tentesi (Bimini) Nedir? Tekne ve yat için tente bimini, teknede açık kullanım alanlarında güneşten etkilenmemek için kullanılan opsiyonlu aksesuardır. Bu aksesuar tekneyi tamamlayıcı özelliktedir. Tekne tentesi bimini tekneye uygun şablon alınarak üretimi ve dikimi yapılır.
1- Tekne: Tekneler 20. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren en yaygın kullanılan gemi türlerinin başında geliyor. 'En küçük gemi' olarak tanımlanmaktadır. Genellikle yolcu taşıma ve balıkçılık işlerinde kullanılır. Kullanımı son derece pratiktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri