Renkli güneş kremi için sık sık söylenen bir iddia da ciltteki gözenekleri kapattığına yönelik. Bu iddia hem doğru hem de aynı zamanda yanlış. Kozmetik ürünü altında üretilen renkli UV koruyucularda yan etkiler gözlemlenebilirken, dermokozmetik altında üretilenlerde bu tip bir risk bulunmamaktadır.
Tıkanan, temizlenmeyen gözenekler cildin ileriki zamanlarda elastikiyetini ve güzelliğini kaybetmesine neden olurken, akne ve sivilce oluşumuna da zemin hazırlar. Geniş gözenekli bir cilt üzerine yoğun formüllü güneş kremleri uygulamak bu gözeneklerin tıkanmasına neden olabilmektedir.
Her gün güneş kremi kullananların cildindeki yaşlanma belirtileri kullanmayanlara oranla %24 daha az. Ayrıca gün içerisinde tazeleyerek ve düzenli olarak güneş kremi kullanmak, sağladığı kozmetik faydanın yanı sıra ciddi cilt sağlığı problemlerini de büyük ölçüde engelliyor.
Güneş kremleri gözenekleri tıkayıp sivilceye neden olabilir. Kimyasal güneş kremleri cildi tahriş edebilir. Mineral güneş kremleri ise gözenekleri tıkayabilir. Hassas ve yağlı ciltler güneş kremi kullanırken dikkat etmesi gerekir.
UVA ışınları hava bulutlu dahi olsa cildin alt tabakasına ulaşabilir. UVB ise cildin üst tabakasına etki edip cilt yanıklarına neden olabilir. Bu sebeple güneş kremi sadece güneş açtığında değil her zaman günlük olarak kullanılması gereken bir koruma aracıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Güneş pencere camları filtre görevi görmez ve güneş ışınlarını rahatlıkla geçirir. Camlardan oluşacak ışın yansımaları sonucunda cilt güneş ışınlarına ve ışığa maruz kalacaktır. Bundan dolayı da evde, işte kısacası kapalı ortamlarda da güneş koruyucu ürünler mutlaka kullanılmalıdır.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Öncelikle, yukarıda da bahsedildiği gibi güneş kreminin ciltten çıkarılması gerekir. Şayet cilt temizlenmez ise, örneğin, ciltte bekleyen güneş koruyucu yüz kremleri cildin daha fazla kir toplamasına, gözeneklerin dolmasına ve cilt sağlığının bozulmasına yol açabilir.
Bununla beraber kişi, kendi vücut tipine uygun olan güneş kremini kullanmalıdır. Aknesi bulunan bireylerin, su bazlı güneş koruyucu ürünleri kullanmaları gerekmektedir. Yağlı güneş kremleri, gözeneklerini tıkayarak, yeni sivilcelerin oluşmasına neden olabilmektedir.
Ayrıca güneş ışığının etkisiyle renk değiştiren akneler ilerleyen zamanda cilt lekelerine yol açabilir. Gökyüzünde güneş ve yüzünüzde sivilce varsa teninizi korumak daha da önem kazanır. Güneşin etkilerinden sivilceli ciltler için güneş kremi kullanarak korunabilirsiniz.
Bu nedenle güneş kremi cildi güzelleştirir mi sorusuna net bir yanıt verilemez. Ancak güneşin zararlı ışınlarından cildi koruyor olması, foto yaşlanma olarak tabir edilen yaşlanmanın önüne geçmesini sağlıyor.
Havuç yağı, güneş koruması açısından en etkili yağların başında geliyor. Tek başına kullanıldığında UV hasarına maruz bırakmadan bronzlaşmayı da sağlıyor (bronz etki için havuç yağını kakao yağı veya Hindistan cevizi yağı ile karıştırmayı deneyin, nemlendirme etkisini artırıyor ve mis gibi koku veriyorlar).
50 faktör güneş kremi zararlı mı? 50 faktör güneş kremi kullanmak cildi güneşin zararlı ışınlarından korumak için oldukça önemlidir. Ancak bazı kişilerde cilt hassasiyetine neden olabilir. Bu nedenle herhangi bir yan etki göstermeden önce küçük bir alanda denemeniz önerilir.
Doğal yöntemlerle gözenekleri sıkılaştırmak mümkündür. Bunlar arasında buz uygulaması, limon suyu, bal, elma sirkesi, yeşil çay, papatya çayı, nane yaprağı gibi doğal malzemeler kullanmak yer alır. Ayrıca düzenli egzersiz yapmak, yeterince su içmek, sağlıklı beslenmek de gözenekleri sıkılaştırmaya yardımcı olur.
Gözenekleri temizlemek için doğal bir asit olan %1-2'lik salisilik asit içeren peeling ürünleri tercih edilebilir. Bununla birlikte, haftada iki kezden daha fazla peeling ürünü kullanılmaması önemlidir. Salisilik asit (ya da diğer meyve asitleri) veya alkol içeren ürünlerle çok sık peeling yapmak cildinizi kurutur.
Su cildi toksinlerden arındırarak gözeneklerin nefes almasını ve sıkılaşmasını sağlar. Ayrıca suyu sadece içerek değil, cilde doğru şekilde uygulayarak da cildinizin sıkılaşmasını sağlayabilirsiniz. Sıcak su buharı yaparak cilt gözeneklerinin açılması, cildin sıkılaşması için kolaylıkla uygulanan bir yöntemdir.
Yanlış güneş koruyucu krem seçimi, sivilce gibi sorunlara yol açabilir. Cilt üzerinde sivilceli görünüm ile karşılaşan bireylerin çoğu, güneş kremi kullanımlarını azaltır. Ancak bu durum, ciltlerinde daha ciddi sorunların görülmesine yol açar. Cilt üzerinde sivilcelenme yaratan güneş kremi, yanlış seçilmiş bir üründür.
Kolaylıkla sürülen sebamed sun cream spf 50 faktör güneş kremi ciltte yağlı his ve beyaz görünüm bırakmıyor. Yağsız olması nedeniyle ciltte siyah nokta, akne ve komedon oluşturmuyor.
Güneş kremlerinin belirli ölçüde nemlendirme etkisi olsa da çok kuru ciltler için bu etki yeterli olmayacaktır. Bu nedenle eğer kimyasal güneş koruyucular tercih ediliyorsa güneş kremi sürüldükten sonra yaklaşık 20 dakika beklenmeli ve ardından nemlendirici kullanılmalıdır.
UVB ışınlarından korunmadığın sürece cildinde yanıklar oluşabilir, cildin soyulabilir. Bu ışınlar en yoğun 10:00-15:00 arasında belirgin olurlar, bu saatler arasında güneş kremi sürmeden dışarı çıktığında cildinde leke oluşumu veya var olan lekelerin koyulaştığını gözlemleyebilirsin.
Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
Eğer yatarken krem sürülürse bu toksinler dışarıya atılmakta zorlanır ve sabah uyandığınızda istemediğiniz bir görünümle karşılaşabilirsiniz. Yani geceleri güneş kremi kullanılmamalıdır. Hatta gece kullanım için üretilmemiş olan herhangi bir krem sürmek de yanlış bir hareket olacaktır.
15 koruma faktörlü bir güneş kreminin UVB ışınlarının %93'ünü, 30 koruma faktörlünün %97'sini, 50 koruma faktörlünün ise %98'ini önlediğini görürüz. Bu da aslında başka bir ifadeyle 15 koruma faktörlü bir ürünün 100 fotondan 7'sinin, 30 koruma faktörlü bir ürünün ise 3'ünün geçmesine izin verdiği anlamına gelir.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Uzmanlar, vücut için kullanılan güneş kremlerinin yüze sürülmemesi gerektiğini söylüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri