Makat çatlağı (Anal Fissür) tedavisi şu şekilde yapılmaktadır; İlk planda hastaya gaita yumuşatıcılar, bol fiberli diyet, sıcak su oturma banyoları verilir. Hastalar genelde bu yöntemlerle geçici ya da kalıcı olarak rahatlar. Hasta ilk tedavi basamağından fayda görmezse lokal kortizonlu kremler 7-10 gün verilebilir.
Hafif makat çatlakları genellikle eczanelerde reçetesiz olarak satılan krem, jel veya merhem gibi ilaçlarla tedavi edilir. Bunun dışında, makat çatlağı tedavisinde kişinin evde kendi uygulayabileceği bazı yöntemlerin de etkili olduğu söylenebilir. Bu açıdan en çok tercih edilen yöntem, oturma banyosudur.
Çatlakların çoğu normal dışkılama düzeni sağlanırsa; kabızlık veya ishal engellenirse, birkaç haftada kendiliğinden iyileşir. Sıvı tüketimi artırılmalı, bol lif içeren gıdalar daha çok tüketilmeli ve kepek tüketilmelidir. Her dışkılamadan sonra sıcak oturma banyosu yapılmalıdır.
Rectoderm krem yaklaşık nohut büyüklüğünde bir parça alınarak dışkılama sonrasında makat içerisine doğru itilerek kullanılmalıdır. Günde iki defa kullanılması genel olarak yeterlidir. Ancak rectodermin uyuşturma etkisi bulunmamaktadır.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Sert dışkılama, aşırı ıkınma gibi nedenlerle anüsün iç yüzeyinde deride çatlama olur. Makat bölgesinde gelişen bu yara şiddetli ağrıya neden olur ve kasların aşırı kasılmasına bağlı spazma yol açar. Yüksek basınç yara bölgesini besleyen kan akımı azaltır ve iyileşme gerçekleşmez.
Anal fissür akut gelişebileceği gibi uzun süre tedavisi gerçekleştirilmediği zaman kronikleşebilir. Kronik anal fissür, akut anal fissürden farklı olarak uzun sürer ve iltihap oluşur.
Anuflex pomad, anal fissür (makat çatlağı) tedavisinde kullanılan bir topikal ilaçtır. İçeriğindeki lidokain, hidrokortizon ve eser miktarda çinko oksit sayesinde ağrıyı azaltarak ve iltihabı önleyerek tedavi etmeye yardımcı olur. Anuflex pomadın kullanımı için öncelikle doktor tavsiyesi alınmalıdır.
Bu sayede doğumdan sonra karnınız eski haline döndüğünde çizgi çizgi olan beyaz çatlak görünümüne neden olmamış olursunuz. Topuk ve makat çatlağı için de Bepanthol kullananlar azımsanmayacak kadar çoktur. Bepanthol çatlak kremi kullananlar bu bölgelerde de faydasını etkili bir şekilde görebilir.
İlaç kullanımı ve beslenme düzeninin sağlanması ile erken dönemde tespit edilen anal fissürlerin büyük bir kısmı kısa bir süre içerisinde iyileştirilebilmektedir. Fakat uzun süredir devam eden, tedavi edilmemiş ve çatlak yüzeyi genişlemiş, meme oluşumu gelişmiş makat çatlaklarında cerrahi operasyon gerekebilir.
Tedavinin esası, kabızlığı düzeltmek ve çatlağın iyileşmesine zemin hazırlamaktır. Bunun için dışkı yumuşatıcılar ve ağrı kesici merhemler kullanılır. Sıcak su torbasına oturmak da çok faydalıdır; hem ağrıyı keser hem de yara iyileşmesi için makat bölgesine kan akımını artırır.
Halk arasında bu konuda ciddi bir yanlış anlaşılma vardır. Zeytin yağı akdeniz tipi beslenme içerisinde kullanıldığında yumuşak büyük abdest (ama ishal değil) yapma noktasında faydalı olabilir ancak lokal olarak yani yaraya sürülerek oluşacak bir faydası yoktur.
Ağrı kronik olgularda dışkılama sonrası 3-4 saat kadar devam edebilir. Sık olmasa da rektal kanama görülebilir.
Anal Fissür Tekrarlarsa Tekrar Tedavi Edilebilir Mi? Makat çatlağı tedavisi kısa sürede yapılmaz ise hastanın her tuvalete çıkışında makat bölgesindeki yaralar tekrarlamaya başlar. Var olan çatlak, dışkılama sırasında derinleşmeye ve hatta iyileşme göstermiş olan bazı dokular da yeniden zarar görmeye başlar.
Makat çatlağı akut olan kişilerde medikal tedavi ve önerilen oturma banyoları ile iyileşme olasılığı bulunmaktadır. Makat çatlağı kronik olan kişilerde ise cerrahi tedavi uygulanmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Lifli gıdalarla beslenilmeli(nohut, fasulye, mercimek gibi) Sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmeli. Günlük su tüketimine dikkat edilmeli(yetişkinler için günde iki litre) Ekmek tüketimi tam tahıllı veya kepek ekmeği ile yapılmalı
Vazelin Makat Çatlağına İyi Gelir mi? Vazelin veya benzeri kayganlaştırıcı kremler bazen makat çatlağının tedavisinde kullanılabilir. Bu tür ürünler, makat çatlağının neden olduğu ağrı ve tahrişi azaltarak dışkılamayı daha az ağrılı hale getirmeye yardımcı olabilir.
Anal fissür tedavisi öncelikle ameliyat değildir. Beslenme düzenin ve dışkılama düzeninin sağlanması, sıcak oturma banyoları, duşlar öncelikli noktalardır. Birtakım ilaçlar; gliseritriniitrat (GTN), diltiazemli, steroid- kortizonlu, analjezik içeren kremler, fitiller uygulanabilir.
- Günde en az iki kez olguların önem derecesine, yayılımlarına ve durumlarına göre, hafifçe masaj yaparak uygulanır. - FİTO bir spatül ve başka uygun bir alet kullanılarak yara bölgesine sürülür. - Gazlı bez ile kapatıldıktan sonra bu bezin krem ile sıvanması önerilir.
Makat Çatlağı Olan Kişinin Uzak Durması Gereken Besinler
Baharatlı ve acılı besinlerden uzak durulmalı (pul biber, karabiber, acı biber, acı turşu) Mayalı bira ve alkolden uzak durulmalı
Makat çatlağı (Anal Fissür) bitkisel tedavisi var mıdır? Makat çatlağında özellikle ameliyat sonrasında yaranın iyileşmesi için kantaron yağı kullanılabilmektedir. Kantaron yağının yara iyileşmesini hızlandırdığı bilinmektedir. Yara iyileşmesinin geciktiği durumlarda tavsiye edilmektedir.
Doktorunuz söylemediği sürece, Fucidin H %2 + %1 Kremi açık yaralar üzerinde veya burun delikleri, kulaklar, dudaklar veya genital bölge gibi hassas bölgeler üzerinde kullanmamalısınız.
Makatta çatlak olduğu belirli duyularla anlaşılabilir. Özellikle dışkılama sırasında cam kesiği hissiyatı uyanıyorsa bu çatlak olduğunu gösterebilir. Bu durumun oluşturduğu acı hissi bazen birkaç saat sürebilmektedir. Buna ek olarak yine dışkılama sırasında parlak kırmızı renkte kanama görülebilmektedir.
Yeterli Lif Alımı: Diyetinize bol miktarda lif eklemek bağırsak hareketlerini düzenleyerek makat ağrısını hafifletebilir. Soğuk kompres: Makata soğuk kompres uygulayarak ağrının azaltılması mümkündür. Hidrasyon: Su içmek dışkınızın yumuşamasına yardımcı olur ve bu da tuvalet sırasında daha az acı hissetmenizi sağlar.
Makatın kaşınması: Makatta meydana gelen çatlak ve yırtık; ard arda iyileşip yeniden açılırsa; bu durum kaşıntılara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri