Şayet cilt temizlenmez ise, örneğin, ciltte bekleyen güneş koruyucu yüz kremleri cildin daha fazla kir toplamasına, gözeneklerin dolmasına ve cilt sağlığının bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle cildi temizlemek ve arındırmak önemlidir.
Cilt bakımı rutininiz arasında ilk adım olarak kullanılan güneş kremi, nemlendirici ve tonik ürünleri gün sonunda temizlenmelidir.
En İyi Cevaplar. Güneş kremi vücut ve yüzdeki gözenekleri tıkar, temizlemeden yatarsan bütğ. Gece cildin havasız kalır, temizlemek için iki aşama kullanmalısın, yağ bazlı temizleme kremi, sonrasında su bazlı sülfatsız temizleyici kullanmaya özen gösterin.
Sıvı deterjanı doğrudan lekeye uygulayın ve hafifçe yedirin. Sıvı deterjanı 10 dakika lekenin üstünde bırakın. Kumaş için güvenli olan en yüksek derecede yıkayın. Kalan losyon, güneş kremi ve krem lekelerini kontrol edin.
Tabii sabah rutininde güneş kremini sürüp, makyajımızı yapıp evden çıksak da o gün evden hiç çıkmasak da hava kirliliği, tozlar, cilt yağları, parmaklarımızdan cildimize geçen kirler derken, cildimiz gün içinde birçok dış etkene maruz kalıyor. Bu nedenle de cildimizi temizlememiz, arındırmamız gerekiyor.
İlgili 26 soru bulundu
Güneş kremlerinin belirli ölçüde nemlendirme etkisi olsa da çok kuru ciltler için bu etki yeterli olmayacaktır. Bu nedenle eğer kimyasal güneş koruyucular tercih ediliyorsa güneş kremi sürüldükten sonra yaklaşık 20 dakika beklenmeli ve ardından nemlendirici kullanılmalıdır.
Güneş koruyucu kremler, en son dışarı çıkmadan 15 dakika önce, diğer kremlerle arasında en az 5 dakika beklenerek sürülmelidir.
Eğer yatarken krem sürülürse bu toksinler dışarıya atılmakta zorlanır ve sabah uyandığınızda istemediğiniz bir görünümle karşılaşabilirsiniz. Yani geceleri güneş kremi kullanılmamalıdır. Hatta gece kullanım için üretilmemiş olan herhangi bir krem sürmek de yanlış bir hareket olacaktır.
Ve bu soruya verilecek cevap çok nettir; Evet. Evde otururken de güneş kremi kullanımına dikkat edilmesinde fayda vardır. Güneş pencere camları filtre görevi görmez ve güneş ışınlarını rahatlıkla geçirir. Camlardan oluşacak ışın yansımaları sonucunda cilt güneş ışınlarına ve ışığa maruz kalacaktır.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Şahin, "Güneş koruyucu kremleri dışarı çıkmadan en az 20 dakika önce sürmelisiniz. Plaja gittikten sonra sürülmesi etkinliğini çok azaltıyor. Miktar olarak da açıkta kalan bölgeye yeterince yayılmalı, yani yeteri miktarda kullanılmalı. Krem kullanıldıktan sonra iki veya üç saatte bir yinelenmeli." uyarısında bulundu.
Güneş Kremini Evdeyken Sür: Yapılan en büyük yanlışlardan biri kremleri, güneşe çıktıktan sonra sürmek. Oysaki uzmanlar, güneş koruyucu kremlerin güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürülmesi gerektiğini söylüyor. Bu sayede cilt, güneş kremini çok daha iyi emerek maksimum oranda koruma sağlıyor.
Dışarı çıkmadan 30 dakika önce güneş koruyucuyu kuru cilde sürün.
UVA ışınları hava bulutlu dahi olsa cildin alt tabakasına ulaşabilir. UVB ise cildin üst tabakasına etki edip cilt yanıklarına neden olabilir. Bu sebeple güneş kremi sadece güneş açtığında değil her zaman günlük olarak kullanılması gereken bir koruma aracıdır.
Güneş Kremini İki Saatte Bir Yenile!
Güneş kremi ile ilgili bir diğer önemli nokta ise gün içerisinde sık sık yenilenmesi gerektiği. Uzmanlar genellikle iki saatte bir yenilemenin yeterli olduğunu söylüyorlar.
Güneş kremi güneş gören her yere sürülebilir. Ama çoğu güneş kremi bazı insanlarda göz içinde yanma gibi hassasiyetlere neden olabilir. Böyle bir hassasiyet varsa göz çevresinden uzak tutulmalıdır.
Her gün güneş kremi kullananların cildindeki yaşlanma belirtileri kullanmayanlara oranla %24 daha az. Ayrıca gün içerisinde tazeleyerek ve düzenli olarak güneş kremi kullanmak, sağladığı kozmetik faydanın yanı sıra ciddi cilt sağlığı problemlerini de büyük ölçüde engelliyor.
Havanın kapalı olduğu günlerde bile güneş ışınlarının zararı yalnızca %20-30 oranlarında azalır. Dolayısıyla hala yoğun miktarda UVA ve UVB ışınlarına maruz kalabiliyoruz. Yani havanın kapalı, bulutlu veya yağışlı olması güneş kremi kullanmamak için asla bir sebep değildir.
Fondötenin üzerine uygulanabilen güneş koruyucuları sayesinde cildini güneş ışınlarından koruyabilirsin. Güneş kremini temiz ve hafif nemli bir makyaj süngeriniyle tüm cildine uygula. Makyajının bozulmaması için güneş kremini tampon hareketlerle dikkatlice uygulamalısın.
Güneş kremi kullanmak güneş lekelerinin oluşmasını engeller ve oluşacak lekelerin gecikmesine de yardımcı olur fakat daha önceden çıkmış güneş lekesi için bir çözüm oluşturmaz.
Güneş koruyucu, cilt kararmasını önlediği gibi sağlıklı bir görünüme kavuşmanıza yardımcı olur.
Eğer %100'e yakın bir koruma istiyorsanız 30 faktör ve üstü kremleri tercih etmelisiniz. Bu derecelendirme şu şekilde açıklanabilir; teninizin güneş altında normalde 5 dakikadaki etkilenim düzeyi, 30 SPF koruma faktörlü bir kremle güneş altında 150 dakikaki etkilenim düzeyine eşit olmaktadır.
Güneş Kremlerinde Faktör Çeşitleri
Buna göre SPF 4 ila 12 arası hafif, SPF 12 ila 30 arası orta ve SPF 30 üzeri değerler yüksek koruma sağlıyor. Bunlar arasında en bilinen ve en çok tercih edilen ise genellikle SPF 15, SPF 30 ve SPF 50 değerlerindeki güneş koruyucular oluyor.
Parfümlü ve kimyasal içeren güneş kremlerinin cildinizi tahriş edebileceğini unutmayın. Son olarak terledikten, yüzdükten ve duş aldıktan sonra güneş kreminizi tazelemeyi unutmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri