Kütlesi çok büyük olan yıldızlar, süpernova patlamaları sonrasında nötron yıldızlarına ya da karadeliklere dönüşebilir. Ancak Güneş'in kütlesi bu kadar büyük değil. Tahminler Güneş'in ömrünün sonunda bir beyaz cüceye dönüşeceğini gösteriyor.
Dünya'ya ulaşan enerji arttığında da gezegenimiz gittikçe ısınacak, Dünya'daki su kütlesi buharlaşacak ve atmosferde yoğun bir buharın oluşmasına neden olacak. Bu buhar Dünya'yı radyasyondan bir süre korusa da ilerleyen zamanlarda yetersiz kalacak. Sonuç olarak, Dünya'da yaşam mümkün olmayacak.
Dünya'ya hayat veren Güneş 5 milyar yıl sonra sönerek beyaz cüceye dönüşecek.
Yalnızca Samanyolu'nda her yıl bir gezegen yutuluyor. Güneş'in Merkür, Venüs ve Dünya'yı içine alacak kadar genişlemesinin yaklaşık beş milyar yıl alacağı tahmin ediliyor. Ancak Dünya'nın büyük bir patlama ile değil, bir "sızlama" gibi sona ermesi bekleniyor.
KIZIL DEVE DÖNÜŞEN GÜNEŞ
Bundan beş milyar yıl sonra Güneş, ana yakıtı hidrojeni tamamen bitirecek. Bu aşamada Güneş, helyum yakmaya başlayacak ve rengi kızıla dönüşecek. Bu aşama, kızıl dev aşaması olarak bilinir. Sıcaklığı Güneş için düşük olan 2000 dereceye varacak.
İlgili 28 soru bulundu
Bu hızla günümüze kadar 100 Dünya kütlesi kadar madde enerjiye çevrilmiştir. Güneş yaklaşık olarak 10 milyar yıl ana kol yıldızı olarak yaşamına devam edecektir.
Bu hesaba göre, Güneş'in ömrü 10 milyar yıldır. Yapılan hesaplar Güneş'in bugünkü yaşını 4.5 milyar yıl olarak vermektedir. Demek ki, Güneş'in geriye 5.5 milyar yıllık bir ömrü kalmaktadır.
Eğer Dünya, genişleyen kırmızı dev Güneş tarafından yok edilemez ve şiddetli gevşeme ile Güneş Sistemi'nden atılamazsa gezegenin nihai kaderi, yörüngesinin kütleçekimsel dalga nedeniyle bozularak kara cüce hâline gelen Güneş ile çarpışması olacak ve bu durum 1020 (100 kentilyon) yıl içinde gerçekleşecektir.
Derinleşen ve pek çok etkene bağlı ilerleyen araştırmalar sonucunda ise NASA, en muhtemel yok olma sebebi ve tarihini açıkladı. NASA tarafından yapılan çalışmalara göre, dünyanın yok olma sebebi daha öncesinde herhangi bir farklı durum çıkmadığı takdirde, bunan tam 1 milyar yıl sonra olacak.
Hâlihazırda dünya dışında basit bakteri formunda yaşam olabileceği yönünde hipotezler bulunmakla birlikte, günümüze kadar gözlemlenebilen herhangi bir dünya dışı yaşam bulunmamaktadır. Dünya dışı yaşamın varlığı hakkında araştırmalar yapan bilim dalına astrobiyoloji denir.
Gezegenlerin yaşlarını hesapladığımızda, Jupiter ilk form almış gezegen olarak karşımıza çıkar.
Güneş galaksimiz Samanyolu'ndaki yaklaşık 100 milyar yıldızdan sadece biridir. Enerjisini merkezi kısmında meydana gelen termonükleer reaksiyonlardan sağlar. Şu anki yaşı yaklaşık 4.6 milyar yıl olmasına rağmen, ancak en az bir o kadar daha ömrü vardır.
Beyaz cüceler etrafına ısı ve ışık dağıtmaya devam eder, fakat çekirdekte herhangi bir füzyon işlemi gerçekleştiremedikleri için sürekli ısı ve ışıma kaybı içindedirler. Işımaları yıldızdan yıldıza değişiklik göstermekle birlikte yaklaşık olarak 1015 ila 1025 yıl sürer.
Güneşin birinci hareketi kendi ekseni etrafında dönüşüdür. 7 derece 11 saniye eğik bir eksen çevresindeki bu dönüşünü yaklaşık 25 günde tamamlar. İkinci hareketi, bütün gezegenleri ve uyduları ile birliktedir. Bu dönüş, Samanyolu merkezi etrafında olup saniyedeki hızı 270 km.dir ve bu dönüşü 250 yılda tamamlar.
Güneş Sistemi kütlesinin yüzde 99,86'lık kısmını oluşturan Güneş'in içerisine kaç adet Dünya sığdırabiliriz? Güneş'in içine 1.3 milyon adet Dünya sığar. Bu da muazzam sayıda Dünya anlamına geliyor. Satürn ve Jüpiter gezegenleri ise Güneş Sistemi'nin yüzde 0.14'lük kısmını oluşturur.
Bilim insanları, dünyanın küresel çöküşü durumunda sığınabilecek en güvenli ülkeleri belirledi. Bu ülkeler arasında, Yeni Zelanda, İzlanda, İngiltere ve İrlanda ile Avustralya'nın Tazmanya eyaleti yer alıyor.
Dünyanın kıyamete ne kadar yaklaştığını gösteren Kıyamet Günü Saati (Doomsday Clock) 25. kez güncellendi. Bu sembolik saate göre, insanlığın yarattığı tehlikeli teknolojilerle kendini yok etmesine yani gece yarısına sadece 90 saniye kaldı.
Nullarbor ovasının denizle birleştiği yerde Nullarbor Uçurumları yer almaktadır. Denizden metrelerce yükseklikte olduğunuz bu manzara gerçekten nefes kesici görünmektedir. Denize paralel şekilde uzanan bu görüntü nedeniyle dünyanın bittiği nokta olarak adlandırılmıştır.
Bilim insanlarına göre, dünyada günümüze kadar beş kitlesel yok oluş olayı meydana geldi: Ordovisyen Yok Oluşu (450 milyon yıl önce), Devoniyen Yok Oluşu (380 milyon yıl önce), Permiyen Yok Oluşu (250 milyon yıl önce), Triyas Yok Oluşu (200 milyon yıl önce) ve Kretase Yok Oluşu (65 milyon yıl önce).
Bu anlamda kıyametin koptuğuna dair efsaneler, Amerika'nın eski uygarlıklarından tutun Hindistan, Çin, Sümer ve Mısır uygarlıklarına ait yazıtlarda anlatılmaktadır. Bilimsel verilere göre dünya canlı yaşamı bundan önce 5 kez yok olma sınırına gelmiş ve yeni canlı türlerinin evrimleşmesine olanak tanımıştır.
Haber Merkezi - NASA'da araştırma yapan bir ekip, artan Güneş radyasyonuna bağlı olarak ortaya çıkan oksijen azalması nedeniyle Dünya'da yaşamın bir milyar yıl sonra tarihler 1,000,002,021'i gösterdiğinde yok olacağını hesapladı. NASA, yaşamın sonuna ilişkin tarih verdi.
Güneş Sistemi'nde Dünya'dan 3 ila 16 kat su içeren sekiz uydu ve trilyonlarca kuyrukluyıldız, uzayda bol su olduğunu gösterdi.
Jeologların edindiği kapsamlı ve geniş bilimsel kanıtlara dayanarak, Dünya'nın yaşının yaklaşık 4,54 milyar yıl (4,54×109 yıl) olduğuna karar verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri